Meny Stäng

Taormina på Sicilien – 10 vackra sevärdheter

Annons

Taormina ligger på Siciliens östra kust är den absolut vackraste och charmigaste staden vi sett på Sicilien. Belägen högt uppe på ett berg bjuder staden både på en hisnande bilfärd uppåt med branta hårnålskurvor och på en fantastisk utsikt över havet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi överöstes med en häftig regnskur vid vårt besök, men hoppas att bilderna ändå kan göra staden lite rättvisa. Dessutom träffade vi en bloggare som jag följt ända sedan hon började blogga från Sicilien för 6,5 år sedan!

Taormina

Taormina är en populär ort för turister som kommer med flyg eller angör med kryssningsfartyg, och det är inte svårt att förstå varför. Staden är otroligt charmig med sina trånga gränder, charmiga husfasader och otaliga uteserveringar. Staden ligger högt upp från havet men förbinds med Mazzarostranden med de blå grottorna nedanför, med en funiva – en linbana.

Taormina
Taormina mare

1. Isola Bella

Åk ner till den populära stranden Isola Bella som tar 5 min frå staden på berget. Var beredd på enormt mycket folk på sommaren för stranden är väldigt vacker. Den lilla ön Isola bella köptes 1890 av fröken Florens Trevelyan som förstärkte den genom att bygga ett hus och odla sällsynta växter med dyrbar essens.

2. Pittoresk stad

Om man vill besöka några sevärdheter i närheten finns en grekisk teater från 200-talet och två medeltidsborgar (Castello di Taormina och Castelmola) – och så förstås vulkanen Etna. Men bara att promenera runt i gränderna eller ta ett glas vin på en av alla charmiga uteserveringar är en upplevelse!

3. Forntida teater i Taormina

Den grekiska amfiteatern är den mest unika byggnaden i Taormina. Den uppfördes någongång ca 200-talet före Kristus och var från början just en teaterscen, men senare med tiden blev en mer scen för gladiatorer. Den mäter 109 meter i diameter och för orkestern (när det bara var teater) 35 meter i diameter, och tog 10 000 personer.

Den mäktiga teatern har siciliens mest fantastiska utsikt med Etna och Naxossundet i (Joniska havet) i ena riktningen och Italiens Kalabrien åt andra. Teatern är siciliens näst största amfiteater efter den i Sirakusa.

Joniska havet och Etnas sluttningar

4. Odeon teatern i Taormina

Vid år 21 före Kristus byggde romarna en liten teater för ca 200 personer, bakom kyrkan Saint Catherine i Alexandria mittemot Corvaja Palace mitt i stan. På slutet av 1500-talet byggdes St Catherine of Alexandria kyrkan där scenen hade stått, och man glömde bort den romerska teatern ända från till 1893. Teatern användes för mer personliga tillställningar och domare samt repetitioner av olika slag.

Taormina

5. Piazza del Duomo

På det klassiska torg (Piazza) finns fler sevärdheter. Piazza duomo fontän eller ”Fyra fontäner” som den också kallas från 1635 i barock stil. Det finns fyra ponnyer i varje hörn som sprutar ut fontänvatten ur munnen, och i mitten finns de två stora fontänerna. Centralt står en minotaur, alltså en halv människa och en halv häst som är emblemet av Taormina.

Från torget ser du också katedralen ”Duomo di San Nicola” från 1300-talet. Torget är som taget ur en film, och har allt man vill ha för att vilja åka tillbaka.

6. St Josephs kyrka

Byggd mellan slutet av 1600-talet och början av 1700-talet, dominerar denna barockkyrka. Det ligger utanför klocktornet där dörren till de tredje befintliga väggarna öppnade sig. Fotot taget från Piazza IX Aprile som är Taorminas största torg.

Taormina

7. Palace Dukes of Santo Stefano

Palatset ligger nära Porta Catania, stadens södra ingång, och är definitivt ett av de sicilianska gotiska mästerverken. Det blandar in delar av arabisk och normandisk konst. Detta palats från fjortonde århundradet består av tre våningar och har en vacker trädgård framför de två främsta östra och nordliga fasaderna. Slottet var bostad för De Spuches, en ädla familj med spansk ursprung som verkligen syns på byggnaden.

8. Palazzo Corvaja

Corvaja Palace ligger i Piazza Badia vid Porta Messina i vinklar mot kyrkan Saint Catherine i Alexandria. Palatset byggdes ursprungligen på 1000-talet av araberna som sedan styrde Taormina, efter att ha erövrat staden 902.

Palazzos ursprung innehåller den tidiga arabiska fästningen från 1000-talet, som i sin tur byggdes på romerska fundament. Det lades därefter till under olika perioder fram till 1400-talet. Dess huvudkropp är ett islamistiskt torn och har en innergård där det islamiska inflytandet kan ses i de välvda fönstren och dörrarna. En trappa från 1200-talet leder upp till första våningen och en prydnadsbalkong med utsikt över gården.

9. Chiesa di San Pancrazio

Kyrkan S. Pancrazio biskop och martyr ”beskyddare av Taormina” står på ruinerna av det grekiska templet i Jupiter Serapis. Dess barocka arkitektur går tillbaka till andra hälften av 1500-talet.

10. Florens Trevelyan

Den vackra offentliga parken, är bara en av de bitar mark som ursprungligen köpts av Florens Trevelyan. Hon var en nära släkting till drottning Victoria, och involverades i en förbjuden affär med den framtida engelska kungen Edward VII. Efter att ha förvisats från England åkte hon runt i Europa innan hon bosatte sig i Taormina 1884.

Hon gifte sig med den lokala läkaren Salvatore Cacciola och började bygga flera viktorianska trädgårdar. Grunderna för hennes ideér från 1922 gav staden evigt liv. De är nu öppna för allmänheten som en lugn plats att koppla av från Medelhavets värme, och njuta av den fantastiska utsikten längs kusten.

Varje hus, varje fönster och varje balkong har sin speciella charm
Varje hus, varje fönster och varje balkong har sin speciella charm

Bloggare som bor på Sicilien

Redan när Johanna började blogga från Sicilien för 6,5 år sedan började jag följa hennes blogg Living in Sicily – det var faktiskt en av de första bloggar jag började läsa. Det var fantastiskt roligt att vi kunde träffas igår över ett glas vin i Taormina.

Johanna driver en egen business på Sicilien, bland annat med export av ekologiska grönsaker, och det var otroligt intressant att få höra mer om den sicilianska kulturen och om hur saker och ting fungerar här, både i privatlivet och i företagsvärlden.

Italien, Sicilien, Taormina
Huvudgatan Corso Umberto
Italien, Sicilien, Taormina

De kulturella skillnaderna från Sverige är stora, inte minst när det gäller vad som förväntas av en kvinna respektive en man. Fantastiskt att träffa någon som kan dela med sig av dessa erfarenheter, som ju är svårt att snappa upp när man reser runt som turist. Tack för en trevlig och intressant kväll, Johanna!

Johanna och Peter på en uteservering i Taormina

Se mer runt Taormina

Om du har tid att se dig om runt Taormina finns det fler platser att söka upp.

Forza d’Agro

20 minuter från Taormina och förbi turistorten Letojanni hittar du inspelnings platsen från gudfadern filmerna Forza d’Agro. Många av gränderna är så trånga och kullerstensbelagda, så det passar inte ens en liten italiensk bil. Det här fastnade Francis Ford Coppola när de skulle göra sina fantastiska gudfadern filmer.

Ta sig hit: Från Taormina – kör via A18/E45 som är avgiftsbelagd och tar 39 min och är 27,4 km

Savoca

30 min till upp i bergen från Forza d’Agro hittar du också den fantastiska lilla byn Savoca. Den är välkänd för fans av Gudfadern som byn där Michael Corleone, spelad av Al Pacino, möts och gifter sig med Apollonia Vitelli-Corleone.

Ta sig hit: Från Taormina – kör via A18/E45 som är avgiftsbelagd och tar 39 min och är 27,4 km

Castelmola

Åk ännu högre upp till byn Castelmola, och få ännu bättre panorama från berget monte Tauro. Stå på torget Piazza Saint Antonino se Taormina uppifrån.

Den lilla staden som inspirerade Rune Andreasson var farmor skulle bo i Bamseböckerna. Berget Monte Tauro tar dig också till “Castillo de Castelmola” en medeltida borgruin högst upp, men du får gå. Glöm inte baren och peniskaféet Turrisi som finns i byn.

Ta sig hit: Från Taormina med buss, scooter eller bil och åk via Leornardo da Vinci och SP10 som tar 20 min och är 6,7 km.

Mer att se på Sicilien

Det finns förstås ännu mer att se runt om på Sicilien. Nedan hittar du massor av reportage med tips och inspiration.

Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Har du varit i Taormina

Har du varit i Taormina? Hur var din upplevelse?

Fakta om Taormina

 • Land: Italien
 • Region: Sicilien
 • Provins: Messina
 • Invånare: Cirka 10 872 (2017) 
 • Språk: Italienska och sicilianska (en del pratar engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Ta sig runt: Gå, cykla, linbana eller buss
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Landsnummer: 0039
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom, katoliker
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Tänka på? Man äter på samma sätt som i Italien, det vill säga att det finns primi piatti (pasta, risotto etc.) och secondi piatti (kött, fisk etc.) samt att tillbehör som potatis och grönsaker beställs separat. En sicilianare vill inte kallas italienare.

Boende i Taormina

Hotel Villa Paradiso på Via Roma 2, 98039 Taormina. Fri wifi och frukost på detta 4-stjärniga hotel med bra läge.

Taormina Palace Hotel på Viale S. Pancrazio 56, 98039 Taormina. Fri wifi och frukost ingår på detta 4-stjärniga hotell.

Eurostars Monte Tauro på via Madonna Delle Grazie 3, 98039 Taormina. Galen utsikt och frukost på detta 4-stjärniga hotell.

Taormina Garden Hotel på Via Nazionale 155, 98039 Taormina. Enkelt rent 2-stjärnigt hotell

Det går alldeles utmärkt att hitta ditt ställe via booking.com eller Arbnb.

Resa till Taormina

Flyg till Catania flygplats som ligger ungefär en timmes bilresa bort längs den smidiga E45-vägen om du tar en hyrbil. Annars finns det bussar som tar 1 t 30 min.

Du kan ta tåg och ta då AMT Alibus till tågstationen i Catania och sedan tåget längs den natursköna kustlinjen. Du kanske behöver en taxi eller buss för att ta dig från Taormina-Giardini station till staden.

Restauranger i Taormina

 • Al Saraceno. utsikt över Medelhavet och Etna och en pizza
  Adress: Via Madonna della Rocca, 16/18, Taormina. 
 •  Pizzichella. Fiskrestaurang vid stranden Isola Bella, allt serverat med fin havsutsikt.
  Adress: Spiaggia Isola Bella, Taormina
 •  Bam Bar. Här serveras Taorminas bästa granita, en populär italiensk isdryck som kan beskrivas som vuxenversionen av slush puppie. Välj mellan mandel, kaffe, jordgubbar och mullbär. Till frukost serveras kaffegrantita med vispgrädde och fluffig brioche.
  Adress: Via Di Giovanni 45, Taormina
 • Re di Bastoni Pub på Corso Umberto 120, 98039 Taormina. Om du vill ha en enkel sallad och en öl mitt på dagen.
 • Trattoria Da Nino på Via Luigi Pirandello 37a, 98039 Taormina. Enkel två rätters för under 200 Sek.

Shopping i Taormina

Antikviteter och keramik är de vanligaste föremålen du hittar till salu i Taormina. Priserna kommer troligen att vara högsta under sommaren från juni till september, vilket är högsta turistsäsong. Ska du köpa souvenirer så hittar du dem på Via Luigi Pirandello och Viale San Pancrazio, men det är dyrare här än på andra platser på Sicilien.

Den största shoppinggatan är Corso Umberto och sträcker sig från Porta Messina till Porta Catania. Gatan är ganska fullpakad med eleganta butiker och kaféer, eftersom detta också är Taorminas huvudgata. Det är kul att titta också.

Ställplatser och camping i Taormina

Aurora parking på Vale Dionisio, Giardini Naxos. Nära till strand och buss till Taormina.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev