Meny Stäng

9 sevärdheter i Budapest som du inte vill missa

Här tipsar vi om nio sevärdheter i Budapest! Ungerns huvudstad bjuder på fantastiska byggnader, vackra badhus och spännande ruinbarer. Vi har precis kommit hem från ytterligare en resa till den här härliga staden, och nu bjuder vi på våra nio bästa tips på sevärdheter i Budapest.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Inlägget uppdaterat 2019

Många sevärdheter i Budapest

Ungerns huvudstad bjuder på mycket att se och upptäcka. Den ena sevärdheten avlöser den andra och utöver alla historiska sevärdheter i Budapest, kan man under ett besök njuta av allt från shopping och termalbad till restauranger och ruinbarer. Dessutom är prisläget riktigt bra jämfört med Sverige.

Budapest

1. Slottshöjden och Budaslottet

På slottshöjden på Budasidan ligger flera fantastiska sevärdheter. På 1200-talet byggdes det första slottet men guldåldern var på 1400-talet då kungen Matthias och hans italienska drottning Beatrix av Neapel bodde här. Slottshöjden har förstörts många gånger i många krig, men alltid byggts upp igen bättre och mer glamoröst än innan.

Slottshöjden har ett termiskt grottsystem med naturliga grottor och spåren av människoliv som hittas här är 500 000 år gamla. Under slottet finns ett gammalt akutsjukhus i berget, som är öppet för allmänheten som ett museum.

Budaslottet (Budavári Palótasom), som också kallas det kungliga palatset, är en av Budapests mest kända sevärdheter och finns upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1987. Bygget av slottet påbörjades på 1200-talet och är en nationalsymbol i Ungern. I slottet finns ett historiskt museum, Nationalgalleriet och Széchenyi Nationalbibliotek.

2. Fiskarbastionen

Fiskarbastionen är nog en av de coolaste byggnaderna i Budapest, och ser nästan ut som tagen ur en saga. Byggnaden är från slutet av 1800-talet och har sju tältformade torn, som ska symbolisera de sju ungerska stammar som bosatte sig här på 800-talet.

Fiskarbastionen ligger högt upp på Buda-sidan och man har magnifik utsikt över floden Donau och parlamentsbyggnaden på andra sidan. Om man vill kan man ta den charmiga bergbanan hit upp, och sedan har man flera timmar med att ströva runt bland sevärdheter.

Fiskarbastionen - en sevärdhet i Budapest
Fiskarbastionen – en sevärdhet i Budapest
Ungern, Budapest
Utsikt över staden från Fiskarbastionen!

3. Mattiaskyrkan

Många sevärdheter i Budapest ligger nära varandra. Strax intill Fiskarbastionen ligger bland annat Mattiaskyrkan. Kyrkan uppfördes från början år 1015, men den imponerande byggnad som står där idag härstammar från 1800-talet. Kyrkan var från början “vår frus kyrka” men döptes om av kung Matyás. 1686 kom “Maria miraklet” … En kanonsalva hade lösgjort en vägg och en madonnastaty blev synlig.

Ungern, Budapest
Mattiaskyrkan, och i bakgrunden Fiskarbastionen
Mattiaskyrkan
Mattiaskyrkan är imponerande, men svår att fånga på bild

4. Kedjebron

Rakt igenom Budapest flyter den stora floden Donau, med Buda på ena sidan och Pest på den andra. Flera pampiga broar går över floden, och den mest kända är Kedjebron (Lánchíd). Bron, som invigdes 1849, känns igen på de mäktiga lejonen i sten.

Budapest Peter
Peter vid Kedjebron – en av alla sevärdheter i Budapest

5. Parlamentet

Parlamentet är Budapests största och mest fotograferade byggnad. Bygget påbörjades 1885 och stod klart 1904 med luftkonditionering med is som används än idag. Det är den näst största parlamentsbyggnaden i Europa, och du kan bland annat se den ungerska heliga kronan och den överdådiga kungliga spiran som är utsmyckade med ädelstenar.

Parlamentsbyggnaden har 691 rum och en av Ungerns största attraktioner. Det ungerska parlamentet är det tredje största parlamentet i världen. Du kan inte gå fritt här utan behöver guidad tur, vilket kan bokas på plats.

Ungern, Budapest

6. Hjältarnas torg

I slutet av Andreasboulevarden ligger “Hjältarnas torg” och Budapests stadspark. Här finns bland annat flera konstmuseer, men mest känt är Millenium-monumentet med  ryttarstatyerna över de sju ungerska stammarnas hövdingar. Dessutom finns ärkeängeln Gabriel på en hög kolonn och statyer av en massa viktiga statsmän.

Om man vill kan man ta tunnelbana hit. Den linje som går mot Hjältarnas torg (den gula linjen) byggdes 1896 och är därmed den näst äldsta tunnelbanelinjen i hela Europa (bara London var före).

En av alla sevärdheter i Budapest: Hjältarnas torg
En av alla sevärdheter i Budapest: Hjältarnas torg
Hjältarnas torg Budapest
I Budapest måste man ofta rikta blicken uppåt

7. St Stefans basilika

St Stefans Basilika är den största kyrkan i hela Budapest och har kapacitet att ta emot över 8000 människor. Kyrkan började byggas 1851, till ära av Ungerns första kristne kung, Kung István, och stod klar 1905. På utsidan pryds kyrkan av flera stora statyer och på insidan är den vackert utsmyckad. Kyrkan hittar du på Pest-sidan i staden.

St Stefans basilika
St Stefans Basilika på kvällen
St Stefans basilika
En av alla sevärdheter i Budapest – fantastiska utsmyckningar!

8. Termalbad

Ungern vilar på ett underjordiskt hav fyllt av termiskt vatten, med varma källor och fullt av mineraler. Vattnet anses av många kunna lindra och bota en lång rad sjukdomar, och det har varit tradition att ta hälsobringande bad här sedan urminnes tider. Ett av de mest kända baden är Gellertbadet, och ett annat känt bad är Széchenyibadet, som ligger i stadsparken.

Bad Budapest
Széchenyibadet i stadsparken, foto: Pixabay

9. Ruinbarer – också ett slags sevärdheter i Budapest

Om du vill ta del av nattlivet i Budapest måste du definitivt besöka en av alla “ruinbarer”. Dessa barer ryms i gamla bostadshus som förfallit och inte längre fungerar att bo i. I väntan på att investerare tar över  hyrs huskropparna ut till barägare som gör om ställena till livliga nattklubbar. Här festar man bland råa betongväggar täckta av graffiti och omaka möbler från loppisar.

Vi besökte ruinbaren Szimpla, (och det finns flera) en pub i två våningar, med en innergård. Här var stämningen avslappnad och folk drack öl, rökte vattenpipa eller spelade ishockeyspel. Tröttnar man på öl kan man förstås dricka det ungerska fruktbrännvinet “palinka”. Hela staden ljuder av nattliv men på ett behagligt sätt.

Ungern, Budapest
Av alla saker du kan uppleva i Budapest – missa inte ruinbarerna!
Ruinbar Budapest
Ruinbaren Szimpla

Fler sevärdheter i Budapest för dig som gillar historia

Det finns förstås fler sevärdheter i Budapest, utöver de vi har listat ovan. Här är en lista på fler saker att se i Ungerns huvudstad:

 • Bergbanan till Slottshöjden
 • Monumentet “Skorna”
 • Ungerns nationalmuseum
 • Terrorhuset
 • Förintelsemuseet (Holocaust Memorial Center)
 • Hospital in the Rock Nuclear Bunker
 • Memento Park
Monumentet “Skorna” i Budapest

Fler sevärdheter i Budapest för dig som gillar kultur

 • De judiska kvarteren
 • Stora Saluhallen
 • Museum of Fine Arts
 • Hungarian National Gallery
 • Ludwig Museum of Contemporary Art
 • Zwack Unicum Museum
Stora Saluhallen

Fler sevärdheter i Budapest för dig som gillar natur

Budapest har också en del sevärdheter att upptäcka för dig som gillar natur. Här är några tips:

Sevärdheter i Ungern - grottor
Budapests grottor

Se mer av Ungern

Ungern är mer än Budapest! Om du har tid och möjlighet att se dig om i landet kan vi bland annat rekommendera ett besök i staden Pécs i den södra delen av landet. Det är också trevligt att besöka vinregionerna, där man kan prova både vin och mousserande vin. Ännu mer tips till både Budapest och Ungern hittar du nedan.

Pécs i södra Ungern
Pécs i södra Ungern

Fler tips på sevärdheter i Budapest?

Har du fler tips på sevärdheter i Budapest? Berätta gärna!

Fakta om Budapest

 • Land: Ungern
 • Invånare: Cirka 1,8 miljoner
 • Språk: Ungerska (engelska fungerar ofta)
 • Stadsdelar: Buda och Pest

Hotell i Budapest

Resa till Budapest

 • Flyg: Du kan resa med många olika flygbolag och det tar ca 2 timmar från Stockholm Arlanda att komma hit.
 • Husbil: Det går förstås utmärkt att resa med husbil. Vi reste utan husbil den här gången och har inte hunnit testa några campingar eller ställplatser, men vi har googlat och hittat Camping Haller, som ska ligga relativt centralt i Budapest. Har du kanske varit här med husbil och har några erfarenheter att dela med dig av?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev