Meny Stäng

9 sevärdheter och saker att göra i Budapest

Här tipsar vi om 9 sevärdheter och saker att göra i Budapest! Ungerns huvudstad bjuder på allt från fantastiska byggnader till shopping, badhus och ruinbarer. Vi har precis kommit hem från ytterligare en resa till den här härliga staden, och nu bjuder vi på våra nio bästa tips på sevärdheter och saker att göra i Budapest.

Att se och göra i Budapest

Ungerns huvudstad bjuder på mycket att se och göra. Den ena sevärdheten avlöser den andra och utöver alla historiska sevärdheter i Budapest, kan man under ett besök njuta av allt från shopping och termalbad till restauranger och ruinbarer. Dessutom är prisläget riktigt bra jämfört med Sverige.

1. Fiskarbastionen, Mattiaskyrkan och Budaslottet

På slottshöjden på Budasidan ligger flera fantastiska sevärdheter och upplevelser. På 1200-talet byggdes det första slottet men guldåldern var på 14oo-talet då kungen Matthias och hans italienska drottning Beatrix av Neapel bodde här. Slottshöjden har förstörts många gånger i många krig, men alltid byggts upp igen bättre och mer glamoröst än innan.

Slottshöjden har ett termiskt grottsystem med naturliga grottor och spåren av människoliv som hittas här är 500 000 år gamla. Under slottet finns ett gammalt akutsjukhus i berget, som är öppet för allmänheten som ett museum.

slottshöjden Budapest
Slottshöjden i Budapest och kanske en båttur på Donau. Foto: Pixabay

Fiskarbastionen är nog en av de coolaste byggnaderna i Budapest, och ser nästan ut som tagen ur en saga. Byggnaden är från slutet av 1800-talet och har sju tältformade torn, som ska symbolisera de sju ungerska stammar som bosatte sig här på 800-talet.

Fiskarbastionen ligger högt upp på Buda-sidan och man har magnifik utsikt över floden Donau och parlamentsbyggnaden på andra sidan. Om man vill kan man ta den charmiga bergbanan hit upp, och sedan har man flera timmar med att ströva runt bland sevärdheter.

Fiskarbastionen - en sevärdhet i Budapest
Fiskarbastionen – en sevärdhet i Budapest
Ungern, Budapest
Utsikt över staden från Fiskarbastionen!

Många sevärdheter i Budapest ligger nära varandra. Strax intill Fiskarbastionen ligger bland annat Mattiaskyrkan. Kyrkan uppfördes från början år 1015, men den imponerande byggnad som står där idag härstammar från 1800-talet. Kyrkan var från början “vår frus kyrka” men döptes om av kung Matyás. 1686 kom “Maria miraklet” … En kanonsalva hade lösgjort en vägg och en madonnastaty blev synlig.

Ungern, Budapest
Mattiaskyrkan, och i bakgrunden Fiskarbastionen
Mattiaskyrkan
Mattiaskyrkan är imponerande, men svår att fånga på bild

Budaslottet (Budavári Palótasom), som också kallas det kungliga palatset, är en av Budapests mest kända sevärdheter och finns upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1987. Bygget av slottet påbörjades på 1200-talet och är en nationalsymbol i Ungern. I slottet finns ett historiskt museum, Nationalgalleriet och Széchenyi Nationalbibliotek. Härifrån har du också en fantastisk vy över Pestsidan.

Budapest Peter

2. Parlamentet

Parlamentet är Budapests största och mest fotograferade byggnad. Bygget påbörjades 1885 och stod klart 1904 med luftkonditionering med is som används än idag. Det är den näst största parlamentsbyggnaden i Europa, och du kan bland annat se den ungerska heliga kronan och den överdådiga kungliga spiran som är utsmyckade med ädelstenar.

Parlamentsbyggnaden har 691 rum och en av Ungerns största attraktioner. Det ungerska parlamentet är det tredje största parlamentet i världen. Du kan inte gå fritt här utan behöver guidad tur, vilket kan bokas på plats.

Ungern, Budapest

3. Hjältarnas torg

I slutet av Andreasboulevarden ligger “Hjältarnas torg” och Budapests stadspark. Här finns bland annat flera konstmuseer, men mest känt är Millenium-monumentet med  ryttarstatyerna över de sju ungerska stammarnas hövdingar. Dessutom finns ärkeängeln Gabriel på en hög kolonn och statyer av en massa viktiga statsmän.

Om man vill kan man ta tunnelbana hit. Den linje som går mot Hjältarnas torg (den gula linjen) byggdes 1896 och är därmed den näst äldsta tunnelbanelinjen i hela Europa (bara London var före).

En av alla sevärdheter i Budapest: Hjältarnas torg
En av alla sevärdheter i Budapest: Hjältarnas torg
Hjältarnas torg Budapest
I Budapest måste man ofta rikta blicken uppåt

4. St stefans Basilika

St Stefans Basilika är den största kyrkan i hela Budapest och har kapacitet att ta emot över 8000 människor. Kyrkan började byggas 1851, till ära av Ungerns första kristne kung, Kung István, och stod klar 1905. På utsidan pryds kyrkan av flera stora statyer och på insidan är den vackert utsmyckad. Kyrkan hittar du på Pest-sidan i staden.

St Stefans basilika
St Stefans Basilika på kvällen
St Stefans basilika
En av alla sevärdheter i Budapest – fantastiska utsmyckningar!

5. Ungersk mat

När man befinner sig i Ungern ska man förstås prova på lokal god mat. Traditionell ungersk mat är ofta kryddig (läs: paprikakrydda) och portionerna är rejäla. Vanliga ingredienser är kött, starka korvar, salami, bröd, ost, potatis och säsongens grönsaker. Vi har upplevt att man ofta kan få anka, gåslever och rödkål på restauranger.

Vår guide berättade också om “fözelek” (traditionell grönsaksgryta eller grönsakssoppa) samt om “körözött” (en slags mjukost smaksatt med paprika). Bra restauranger finns det många av och är man smart, så plockar man upp en Michelinrestaurang för halva priset mot exempelvis Sverige.

Det finns förstås massor av olika restauranger, men vi provade på Szegedi Halászcsárda med utsikt över Donau. Den här restaurangen är specialiserad på flodfisk och vi åt en 3-rättersmeny: Paprikakryddad soppa med havskatt, flodfisk med grillade grönsaker samt paj med färskost. Väldigt gott!

Ungersk fisksoppa
Ungersk paprikakryddad fisksoppa
Ungersk mat
Ungersk flodfisk med grillade grönsaker

6. Ruinbarer

Om du vill ta del av nattlivet i Budapest måste du definitivt besöka en av alla “ruinbarer”. Dessa barer ryms i gamla bostadshus som förfallit och inte längre fungerar att bo i. I väntan på att investerare tar över  hyrs huskropparna ut till barägare som gör om ställena till livliga nattklubbar. Här festar man bland råa betongväggar täckta av graffiti och omaka möbler från loppisar.

Vi besökte ruinbaren Szimpla, (och det finns flera) en pub i två våningar, med en innergård. Här var stämningen avslappnad och folk drack öl, rökte vattenpipa eller spelade ishockeyspel. Tröttnar man på öl kan man förstås dricka det ungerska fruktbrännvinet “palinka”. Hela staden ljuder av nattliv men på ett behagligt sätt.

Ungern, Budapest
Av alla saker du kan göra i Budapest – missa inte ruinbarerna!
Ruinbar Budapest
Ruinbaren Szimpla

7. Shopping

När du tröttnat på sevärdheter finns det mycket annat att göra i Budapest! Ungerns huvudstad passar utmärkt för shopping. I Budapest finns en av världens mest attraktiva gågata Vaci Street (Vaci Utca). Restauranger och modebutiker avlöser varandra och här är en fröjd att gå flera dagar.

Allt är inte billigt, men priserna är generellt lägre än i Sverige och förutom de internationella kedjorna kan man hitta en del boutiquer och kedjor som är okända för oss. Förutom kläder kan man handla på sig ungerska specialiteter, som till exempel vin eller salami. Två stora shoppingcentra är Mammut och West End.

Mammut
Shoppinggallerian Mammut
Shopping Ungern och 9 saker att göra i Budapest
Ena gången vi var här fick en klänning följa med hem!

8. Termalbad

Ungern vilar på ett underjordiskt hav fyllt av termiskt vatten, med varma källor och fullt av mineraler. Vattnet anses av många kunna lindra och bota en lång rad sjukdomar, och det har varit tradition att ta hälsobringande bad här sedan urminnes tider. Ett av de mest kända baden är Gellertbadet, och ett annat känt bad är Széchenyibadet, som ligger i stadsparken.

Bad Budapest
Széchenyibadet i stadsparken, foto: Pixabay

9. Bo som en kung

När du semestrar i Budapest kan du passa på att bo lite extra lyxigt, eftersom priserna är bra. Vi har bland annat bott på Hotel President, och vi var förvånade över hur mycket lyx vi fick för rimliga pengar. Vi har också bott på St George Residence, och det är verkligen ett fascinerande och imponerande ställe. Byggnaden är 700 år gammal, och det märks inte minst när man går ner i källarvalvet!

Hotel president Budapest
Vårt rum på hotell President
I vårt rum på St George Residence

Resa till Budapest

Du kan resa med många olika flygbolag och det tar ca 2 timmar från Stockholm Arlanda att komma hit. Du kommer inte att bli besviken och vi ska hit igen och igen.

Resa med bil/husbil till Budapest?

Det går förstås utmärkt att få dessa upplevelser i Budapest på en resa med husbil! Vi reste utan husbil den här gången och har inte hunnit testa några campingar eller ställplatser, men vi har googlat och hittat Camping Haller, som ska ligga relativt centralt i Budapest. Har du kanske varit här med husbil och har några erfarenheter att dela med dig av?

Mer att se och göra i Ungern

Ungern är mer än Budapest! Om du har tid och möjlighet att se dig om i landet kan vi bland annat rekommendera ett besök i staden Pécs i den södra delen av landet. Det är också trevligt att besöka vinregionerna, där man kan prova både vin och mousserande vin.

Pécs i södra Ungern
Pécs i södra Ungern

Läs mer: Resa till i Ungern – din guide till Ungerns bästa resmål