Meny Stäng

7 barer och caféer i Budapest du inte vill missa

Annons

Att hänga på barer och caféer i Budapest är ett sätt att uppleva stadens själ och hjärta. Här finns allt från ruinbarer med graffitti på betongväggarna till förgyllda sekelskiftessalar där man kan prova lyxiga bakverk.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Barer och caféer i Budapest

Det finns massor av mysiga barer och caféer i Budapest att sjunka ner på när man tröttnat på bad eller shopping, och vi hann med att besöka ett gäng under vår senaste bloggresa med mat- och vintema. Några andra har vi besökt tidigare, och här har vi nu samlat sju barer och caféer som vi inte tycker att du ska missa.

Caféer i Budapest
Kanske Budapests bästa bakverk på Gerbeaud Café i Budapest

1. New York café

New York Café (New York Kávéház) är känt för att vara ett av världens vackraste caféer, och interiören är verkligen överdådig. Man kan föreställa sig att aristokratin minglade här en gång i tiden, och efter att ha förfallit en period under Andra världskriget har caféet återfått sin forna glans.

Vi var här under vår första gemensamma resa till Budapest, och om jag minns rätt beställde vi in en kastanjesoppa här. På menyn finns allt från soppa, pasta och hamburgare till gåslever, Afternoon Tea och lyxiga bakverk.

Adress: Erzsébet krt. 9-11

Caféer i Budapest - New York Café

2. Gerbeaud café i Budapest

Ett annat klassiskt café i Budapest, som ligger mitt i stadens hjärta, är Gerbeaud Café. Företaget startades 1858 av en Henrik Kugler och har liksom New York Café gått igenom olika perioder i historien. När tiderna förändrades under och efter Andra världskriget stod caféet kvar och påminde om forna glansdagar.

Idag kan man komma hit för att njuta av frukost, smörgåsar, soppa – och kanske framför allt läckra bakverk – i en vacker miljö. Vi fick chansen att prova flera av bakverken här. Sååå goda! Det är svårt att välja en favorit, men ”Salty Peanut Apricot Slice” var intressant och lite annorlunda. Om du vill ha en efterrätt kan du prova Gerbeaud Pancake (med chokladsås) eller Somlói Sponge (mjuk kaka med valnötter, tokajvin och grädde).

Adress: Vörösmarty tér 7 

Nej, det var inte där vi serverades kaffe … men visst är den cool!?
Olika sorters ”beigli” är populärt inför julen
Salty Peanut Apricot Slice på Gerbeaud Café i Budapest

3. Tamp & Pull Espresso bar

Tamp & Pull Espresso Bar är en helt annan typ av café. Lokalen är liten och det doftar av kaffe och nybakade bullar när man stiger in. Här finns några få bord där man kan sitta ner och det plingar ideligen i den lilla dörren när en ny gäst kommer in – det här stället är populärt!

Tamp & Pull är stället för dig som verkligen gillar kaffe. Här kan man få kaffe på bönor från allt från Etiopen till Brasilien, och det finns en gedigen lista på olika kaffedrycker – även kalla sådana. Vi fick vara med om en liten kaffetestning här, väldigt intressant!

Adress: Czuczor Str 3

WIFI.se
”Kaffetestning” på café i Budapest

4. Toprum Rooftop bar

Toprum ligger högst upp, på sjunde våningen, i hotellet Rum. Baren är försedd med stora glasfönster i flera riktningar och härifrån har man en magnifik vy över staden. I baren serveras frukost, brunch. barmeny och drinkar.

Vi startade en morgon här, och jag gillade verkligen frukostbordet, inte minst de söta yoghurtskålarna. På frukostbordet hittade vi också ”Cinnamon bullar” och dessa såg exakt ut som svenska kanelbullar, så nu vet vi att ordet ”bulle” sprider sig i världen! Vi provade också en bricka med ungerska specialiteter – bröd, smör, korv, syltade tomater med rosolja (ungefär?) och fermenterade minimeloner.

Adress: Királyi Pál utca 4

Frukost på toprum
Frukost på Toprum
Barer och caféer i Budapest
Ungerska specialiteter på Toprum

5. High Note Skybar

High Note Skybar ligger högst upp i Aria Hotel och bjuder på en riktigt härlig takterrass med fantastisk utsikt över byggnaderna runt omkring. Nu var det ju för kallt att sitta ute, så efter en stunds beundrande av utsikten sjönk vi ner i en soffgrupp inomhus.

Den här takbaren bjuder på olika teman och just nu var temat ”Legends & Myths”. Servitören gick verkligen all in och berättade engagerat en historia om våra drinkar, som lyste blått och hade ”magiska egenskaper”. Vi nöjde oss med drinkar här, men för den som är hungrig serveras både lunch och en barmeny.

Adress: Hercegprímás Street 5

Peter High Note Skybar
Peter ser glad ut över sin ”magiska” drink
Utsikt från High note Skybar
Utsikt från takterrassen på High Note Skybar
Barer och caféer i Budapest
Hela gänget som testar barer och caféer i Budapest

6. Boutiq bar

Den allra sista kvällen ”med gänget” under senaste resan i Budapest tog vi oss till Boutiq Bar för en sista gemensam drink. Det hade blivit ganska sent efter en lång middag, och det här stället kändes helt perfekt. Vilken skön stämning! Killarna och tjejerna bakom baren hade blommiga skjortor och fluga, och serverade oss vid bordet, trots att det egentligen kändes som ett ”hänga vid baren”-ställe.

Jag vet inte riktigt vad som var mest fantastifullt, namnen på drinkarna eller drinkarna i sig själva. Vi blev i alla fall lika överraskade allihop av det som bars in, och inte var det speciellt dyrt heller. I varje fall inte med svenska mått mätt.

Adress: Paulay Ede u. 5

Bar i Budapest
Barer och caféer i Budapest - Boutiq bar

7. Ruinbaren Szimpla

En sak som man inte ska missa i Budapest är de coola ruinbarerna. Dessa barer ryms i gamla bostadshus som förfallit och inte längre fungerar att bo i. I väntan på att investerare tar över hyrs huskropparna ut till barägare som gör om ställena till livliga nattklubbar. Här festar man bland råa betongväggar täckta av graffiti och omaka möbler från loppisar.

Vi hann inte med att besöka några ruinbarer den här gången, men förra gången vi var i Ungerns huvudstad tog vi några öl på ruinbaren Szimpla Kert. Detta är en pub i två våningar, där folk dricker öl, röker vattenpipa och spelar ishockeyspel. Och om man tröttnar på öl kan man förstås beställa in det ungerska fruktbrännvinet ”pálinka”.

Adress: Kazinczy u. 14

Ungern, Budapest
Bland turister och lokalbefolknníng på ruinbaren Szimpla

De judiska kvarteren

Många av ruinbarerna ligger i de judiska kvarteren, liksom många andra populära caféer och barer. Kolla till exempel in området kring torget Madách Imre ter, för att hitta hippa hak och pubar.

Barer och caféer i Budapest

Fler barer och caféer i Budapest

Det finns förstås ännu fler barer och caféer i Budapest. Här är några som vi gärna vill kolla in nästa gång vi har vägarna förbi Ungerns huvudstad:

  • Auguszt Cukrászda, Fény utca 8, klassiskt konditori som erbjuder kurser i att baka ungerska bakverk.
  • Centrál Kávéház, Károlyi utca 9, vackert café och restaurang med anor från 1887.
  • 360 Bar, Andrássy út 39, takbar med 360 graders utsikt över hela Budapest.
  • A38 Ship, Petőfi híd, något så ovanligt som en bar som ligger ovanpå ett gammalt fartyg från Sovjetunionen.
  • St Andrea Wine & Skybar, Deák Ferenc utca 5 Váci 1, en exklusiv takbar med utsikt över Vörösmörty-torget.

Har du kanske tips på fler mysiga barer eller caféer i Budapest? Berätta gärna!

Videos från Ungern

Här kan du se två filmer från vår resa till Budapest med omnejd.

Mer att se och göra i Budapest

När du tröttnat på att fika finns mycket mer att se och göra i Budapest. Du kan till exempel bada i termalbad eller upptäcka Budapests grottor. Eller varför inte passa på att shoppa i Ungerns huvudstad? Nedan hittar du ännu fler tips, till både Budapest och andra delar av Ungern.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev