Meny Stäng

Grottor i Budapest – vindlande underjordiska grottsystem

Annons

Visste du att det finns grottor i Budapest? Faktum är att hela staden vilar på ett underjordiskt system av grottor, och några av dem är öppna för turister. Vi besökte en av dem, grottan Szemlö-hegyi, under vår Budapestresa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Grottor i Budapest

Under Budapest gömmer sig över 200 grottor, varav ett litet antal är öppna för turister. Grottsystemet tros vara mer än 150 kilometer långt och har formats av det varma termalvatten som också används i Budapests bad.

När bloggresan i Budapest var över och vi hade en dag för oss själva i staden bestämde vi oss för att kolla in någon av stadens grottor. Vi hade frågat runt och fått veta att två av grottorna, Pál Völgy och Szemlö-hegyi, ligger strax intill varandra. Enligt uppgift skulle en vara ”lätt” och en ”mer äventyrlig”. Vi bestämde oss för att leta upp dessa!

På grottäventyr

De två grottorna ligger på Budasidan, men en liten bit från det mest turistiga området. Vi frågade om instruktion på hotellet och tog sedan spårvagn 19 till Kolosy ter. Här blev vi hungriga och råkade trilla in på sushirestaurangen Wasabi (sushi på rullband!) innan vi fortsatte.

Den sista biten hade vi tänkt ta buss 65, men vi bestämde oss för att gå istället. Vi ångrade oss smått när vi insåg att det var uppförsbacke hela vägen, men antagligen var det bra med tanke på allt vi ätit under de senaste dagarna …

Spårvagn

För äventyrare: Grottan Pál-völgy

Till slut kom vi fram till grottan Pál-Völgyi, som med sina 30 kilometer är den längsta grottan i Budapest. Utanför receptionen såg vi ett gäng laddade grottbesökare iklädda overaller och hjälmar. ”Är detta den mer äventyrliga grottan?” undrade jag (Helena). Jo, det var det ju bekräftade killen i receptionen.

Vi har hört att den här grotturen innebär både klättring och krypande i trånga utrymmen. Peter hade säkert gärna gett sig in i den, men jag är inte helt bekväm med det där med trånga utrymmen. ”Eeeeh … var finns den andra grottan?”, undrade jag.

Grottor i Budapest - Pál-Völgy

För alla andra: Grottan Szemlö-hegy

Det tog runt 15 minuter att promenera till den andra grottan, Szemlö-hegy. Vi kom fram till den näst sista turen på dagen, klockan 15:00, och det visade sig att vi blev helt ensamma med guiden. Den unga tjejen pratade bra engelska och visade oss entusiastiskt runt i grottan under en 45 minuter lång tur.

Grottor i Budapest - Szemlö-hegy

Guiden visade oss olika formationer i grottan, som ser ut som ”ärtor” eller ”blomkål”. Hon berättade också att ungrare med luftvägsproblem ibland ordineras ”hälsosam grottluft” av sina läkare – och därför kommer hit någon timme per vecka för att sitta och andas.

Grottor i Budapest

Grottan upptäcktes på 1930-talet av ett par äventyrliga män. Det var dock den enes flickvän som vägrade acceptera att grottan tog slut, och kravlade igenom ett trångt hål för att hitta fortsättningen. Idag har man gjort en större öppning för besökare, och en skylt sitter på ena väggen för att påminna om den modiga Maria.

Mariaterem

Om man sett flera grottor förut så erbjuder denna grotta kanske inget spektakulärt, men det blev ändå en trevlig guidning under jord. Och för den som vill ha mer äventyr så finns det!

WIFI.se
grotta i Budapest

Fler grottorupplevelser och grottor i Budapest

Vi gick en standardtur i en av grottorna och betalade 123 kronor för oss båda. Dessa turer arrangeras varje timme när grottorna har öppet, och enligt vår guide behöver man inte boka i förväg. Det går också att i förväg boka privata, dyrare och lite mer omfattande guidade turer:

 • Adventure Caving – 2,5-3 timmar lång äventyrlig tur som inkluderar både klättring och krypande.
 • Cave Walk – 2,5 enkel tur i två grottor.
 • Geological Tour – 4 timmar lång tur, som både omfattar enkel vandring och klättring/krypande.

Förutom dessa grottor finns Hospital in the Rock Nuclear Bunker – ett gammalt akutsjukhus i berget under Slottshöjden. Sjukhuset byggdes som ett hemligt militärt sjukhus, och användes flitigt under Andra världskriget. Idag håller sjukhuset öppet som ett museum, och här hittar man bland annat över 40 vaxdockor.

Grotta i Budapest

Mer att se och göra i Budapest

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Budapest. Passa till exempel på att prova ungersk mat på alla härliga restauranger i Budapest. Nedan hittar du ännu fler tips på upplevelser och sevärdheter runt om i Ungern.

Har du upplevt grottor i Budapest?

Har du upplevt grottor i Budapest, eller kanske någon annanstans? Berätta gärna!

Fakta om grottor i Budapest

 • Adress: Szemlö-hegy barlang (grotta) ligger på Pusztaszeri út 35. Pál-völgy barlang (grotta) ligger på Szépvölgyi út 162 i Duna-Ipoly National Park.
 • Öppettider: Grottorna har öppet året om, förutom på vissa helgdagar. Pál-völgy har stängt på måndagar och Szemlö-hegy har stängt på tisdagar (2019).
 • Temperatur: Det är 10 grader C i grottorna året om.

Bra att veta inför besöket

 • Åldersgräns: Grottan Pál-völgy kan inte besökas av barn under 5 år eller under 115 cm. ”Adventure caving” har åldersgräns 10-55 år, och barn under 14 år behöver deltagande förälder eller målsmans underskrift.
 • Utrustning: De enkla turerna kräver ingen utrustning, förutom kläder som passar för 10 grader. För de äventyrliga turerna får man låna overall, hjälm och pannlampa. Man måste själv stå för (bekväma) skor.
 • Övrigt: ”Adventure caving” rekommenderas inte för överviktiga personer och man får inte vara påverkad av alkohol.
 • Läs mer: Du hittar mer information på caving.hu

Resa till grottorna

 • Taxi: 15 minuter från centrum.
 • Lokaltrafik: Ta spårvagn 19 eller 41 i riktning mot Becsi Ut. Kliv av vid station Kolosy ter. Ta därefter buss 65 i riktning mot Szépvölgyi dűlő.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev