Meny Stäng

Shopping i Budapest – saluhall och shoppingcentrum

Det blev en del shopping i Budapest för vår del, även denna gång. Vi tog oss till ett av stadens shoppingcentrum för att handla skor, och dessutom fick vi uppleva en guidad tur i Stora Saluhallen. Här följer tips om gallerior, shoppinggator och ungerska delikatesser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Shopping i Budapest

Vi gillar att shoppa i Budapest, av flera anledningar. För det första är prisläget väldigt bra, även om priserna på exklusiva varor kanske inte skiljer så mycket. Prisindex i Budapest hösten 2019 ligger på 61 enligt Forex storstadsindex, vilket alltså kan jämföras med Stockholm som har index 100. För det andra kan man hitta en hel del butiker som man inte hittar hemma, och det är ju alltid roligt.

Shopping i gallerian Westend

Under vår första dag i Budapest tog vi oss till gallerian Westend, som är en stor galleria med mer än 400 butiker. Man kan i vanliga fall ta tunnelbana hit, men den var för tillfället under reparation. Vi hade också kunnat ta spårvagn nummer 2, men vi valde istället att promenera längs med Donau i det fina vädret. Sedan blev det shopping!

Westend - shopping i Budapest

I gallerian finns många av de märken man är van vid från Sverige, men också en del kedjor som är vanligare utomlands, som Bershka och skoaffären CCC. Dessutom finns, på bottenplan, en hel del småbutiker som inte tillhör någon kedja. Här finns förstås också massor av matställen och caféer, samt en bio.

Westend - shopping i Budapest

Fler gallerior – Mammut och ÁrkÁd

Vi har varit i Budapest förut, och då har vi besökt två andra stora gallerior: Mammut och Árkád. Här hittar man också massor av shopping, både kedjor och boutiquer.

Mammut

Shoppinggator

Man kan förstås också välja att göra sin shopping i Budapest på stadens shoppinggator. De kanske två mest kända shoppinggatorna heter Váci utca och Fashion street (Deák Ferenc utca). På den första hittar du många internationella kedjor som Zara och Mango, och på den andra finns lite lyxigare märken som Hilfiger och Ralph Lauren.

Du som vill passa på att handla ännu lite mer exklusivt kan besöka Andrassy Avenue, där du hittar märken som Gucci, Burberry och Louis Vuitton. I närheten av den här gatan ligger också Király útca, med design- och inredningsbutiker.

Stora Saluhallen i Budapest

Det är också riktigt intressant och spännande att besöka Stora Saluhallen i Budapest (Nagycsarnok). Den imponerande hallen ligger på Fővám tér och inrymmer allt från frukt och kött till delikatesser och presenter. Både lokalbor och turister hittar hit. Lokalborna botaniserar kanske framför allt bland matvarorna, medan turisterna vill hitta presentförpackade delikatesser att ta med hem.

Shopping i Budapest - saluhallen

Vi blev guidade i den stora saluhallen av Zsófi Mautner, som är en känd matbloggare i Ungern och som skrivit 15 kokböcker. Zsófi berättade entusiastiskt om all mat vi kunde se i saluhallen och om ungerska mattraditioner. Fantastiskt intressant!

Stora saluhallen
Den danska bloggerskan Lissen och ungerska Zsófi
Vår guide i Budapest, Zsófi och Peter i saluhallen

Vi började med att titta runt bland alla dignande stånd med frukt och grönsaker. Vi visste förstås redan att paprika är en populär grönsak och krydda, men vi fick också veta att ungrarna i stor utsträckning använder gul paprika, chilli av olika sorter, persiljerot, bönor och valnötter.

Persiljerot
Persiljerot är populärt i Ungern
Massorav paprika och chilli i olika färger och former
Shopping i Budapest - saluhallen
Bönor, kastanjer, chillifrukt och blomkål …
De vita paprikorna är väldigt populära
Valnötter
Ett stort berg av valnötter, bakom citroner och plommon

Man äter mycket kött i Ungern, och fläskkött är mest populärt. Dessutom äter man mycket fågel, kyckling förstås, men också anka och gås. Zsófi berättade att man äter alla delar på djuren, och pekade bland annat på njure, lever och testiklar.

Därefter pekade vår guide på en produkt som vi fick googla för att förstå vad det var på svenska. Muskelmage är tydligen ett organ som fåglar och reptiler har. Väldigt gott, om man ska tro Zsófi.

Muskelmage
Muskelmage i Stora Saluhallen i Budapest

Shopping i Budapest – Ungerska delikatesser

Det finns massor av ungerska delikatesser i saluhallen, och mycket är förpackat i fina presentförpackningar. Man kan till exempel köpa med sig paprikapulver, tokajvin, spritdrycken pálinka, spritdrycken Unicum eller gåslever.

Framför allt gåslever är en stor produkt här och säljs i många butiker, antingen i bit eller som mousse. Om man vill vara säker på att få mycket gåslever för pengarna kan man titta efter procenthalten på burken. Saffran säljs också, men om det är billigt är risken stor att det inte är äkta.

Shopping i Budapest - delikatesser

Man hittar också honung, marmelad, tryffel, ost och traditionell ungersk korv. De flesta korvar är gjorda på fläskkött, men man kan också köpa korv gjord på till exempel fågel eller viltkött. Vi fick prova flera korvar i ett stånd, väldigt gott!

Peter provsmakar honong, foto: Daniela från Discovering the Planet

I ett stånd hittade vi färdiga kryddkit för gulaschsoppa, tillsammans med recept. Och jo, det gick även att få på svenska! Priset? 1200 HUF motsvarar ungefär 38 kronor.

En trappa ner i saluhallen hittade vi flera stånd med “happy pickles”. Fermenterade grönsaker är väldigt populärt, och just de här grönsakerna såg ju dessutom väldigt glada ut! I flera av burkarna hittar man förresten “mini-meloner”, som vi aldrig sett förut.

Budapests julmarknad

Om du befinner dig i Budapest i juletid kan du också kolla in Budapests julmarknad, där du hittar hantverk, jylpynt, leksaker och delikatesser. På julmarknaden kan du också passa på att prova ungerska specialiteter som langos och “skorstenskakor”, ett slags långa snurrade bakverk.

Om du behöver värma dig finns det självklart också mulled wine (glögg) och andra varma drycker, som till exempel den dryck som kallas “punsch” (inte samma som punsch i Sverige) och alkoholfri äppeldryck.

Budapests julmarknad

Blev det någon shopping i Budapest för oss?

Jadå, visst blev det shopping i Budapest! Jag (Helena) behövde verkligen nya vinterskor, eftersom de jag hade började bli trasiga och släppte in vatten. Även min handväska var trasig. Helt perfekt att kunna shoppa i Budapest!

Det blev tre par nya vinterskor/stövlar och en handväska för min del. Vi hittade allt i gallerian West End, till rimligt pris. Mycket nöjda med shoppingen i Budapest!

Shopping i Budapest
Shopping i Budapest - väska

Mer att se och göra i Budapest

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Budapest. Missa inte de ungerska baden och de ungerska grottorna. Du kan också på att uppleva restauranger i Budapest och caféer i Budapest. Nedan hittar du ännu fler tips på upplevelser och aktiviteter, i Budapest och runt om i Ungern.

Bra att veta om shopping i Budapest

  • Valuta: Ungersk forint (HUF). 100 HUF motsvarar cirka 3,17 kronor (november 2019).
  • Betalning: De flesta butiker tar kort. Det kan vara bra att ha lite kontanter, för småinköp på marknader, toalettbesök etc.

gallerior i Budapest

  • Westend, Váci út 1-3, Tunnelbana (M3) till Nyugati station
  • Corvin Plaza, Futó utca 37-45, Tunnelbana (M3) till Ferenc körút
  • Arena Plaza, Kerepesi út 9, Tunnelbana (M2) till Keleti station
  • Mammut, Lövőház utca 2-6, Tunnelbana (M2) eller spårvagn 4 eller 6 till Széll Kálmán tér
  • Árkád, Örs Vezér tere, Tunnelbana (M2) till Örs Vezér tere

Prenumerera på vårt nyhetsbrev