Meny Stäng

7 restauranger i Budapest du inte vill missa

Det finns många fantastiska restauranger i Budapest, och vi besökte ett gäng av dem under vår senaste resa. Waow! Om du gillar vällagad mat, kreativa avsmakningsmenyer och smakrika viner – då ska du inte missa att göra ett besök i Ungerns huvudstad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Restauranger i Budapest

Det finns gott om bra restauranger i Budapest, i olika prisklasser. Eftersom prisläget är betydligt lägre än i Sverige kan man, om man vill, passa på att besöka några lite lyxigare restauranger. Vi var här på en bloggresa med mat- och vintema, och detta blev en orgie i avsmakningsmenyer, ungerska specialiteter och lokala smakrika viner. Helt fantastiskt!

Kvaliteten på de restauranger vi besökte var riktigt hög, och vi tipsar här om ett gäng bra restauranger i Budapest som är väl värda att besöka. Missa inte att klicka till höger eller vänster på matbilderna för att se fler! Här kan du också läsa mer om mat och caféer i Budapest:

Restauranger i Budapest
Körözött (paprikakryddad ost) och korv på restaurang Vendéglö a Kisbíróhoz

1. Vendéglö a Kisbíróhoz

Vår första kväll i Budapest åt vi middag på restaurangen Vendéglö a Kisbíróhoz som ligger på Budasidan, en bit utanför de mest centrala delarna av stan. Den här restaurangen serverar framför allt traditionell ungersk mat, både på traditionellt vis och med en lite mer modern tvist.

När vi kom hit ville kocken gärna visa upp det mesta köket har att erbjuda, så en lång rad rätter ställdes fram på vårt bord. Oj vad mycket mat det blev! Här provade vi många ungerska specialiteter, som den paprikakryddade mjukosten körözött, kryddiga korvar, anklever med ål, svampsoppa, soppa på fermenterad mjölk med dumplings, anka och rotfruktsgratäng.

När det var dags för efterrätt hade kockarna gott loss med kreativiteten och serverade både tobaksglass och glass med bacon. Intressant!

 • Pris: Huvudrätter mestadels ca 75-280 kronor (2019)
 • Adress: Szarvas Gábor út 8/d
 • Webbsida: vendegloakisbirohoz.hu
Restauranger i Budapest

2. Stand 25

Stand 25 Bisztro är ny bland Budapests restauranger och drivs av kockarna bakom Michelinrestaurangen Stand, Tamás Széll and Szabina Szulló. Restaurangen ligger på Budasidan, på gångavstånd från Kedjedbron, och det är helt klart värt att ta en promenad hit. Detta är en topprestaurang när det gäller maten, men med avslappnad stämning, där man kan kika på kockarna medan de lagar maten.

Vi åt en fyrarätters lunch här, och det var en riktig njutning. Vi serverades anklever med smörstekt bröd och kvittenmarmelad, en fantastiskt god gulaschsoppa samt hjort med viltsås och dumplings (knödel). Till efterrätt provade vi den ungerska specialiteten “somlói”, som bland annat innehåller mjuk kaka och valnötter. Här serverades den på lyxigt vis i ett glas.

 • Pris: Huvudrätter ca 90-220 kronor (2019)
 • Adress: Attila út 10
 • Webbsida: stand25.hu

3. Textúra

Textúra är systerrestaurang till Michelinrestaurangen Borkonyha (Winekitchen) och är enligt webbsidan en restaurang som vill leka med textur och konsistens, och som vill låta gastronomi möta konst, matematik och fysik. Spännande, eller hur?

Vi provade Textúras avsmakningsmeny, som inleddes med anklever som färgats röd av rödbeta, och som serverades tillsammans med fermenterade valnötter. Middagen fortsatte sedan med en terrin på fläskkött samt blodpudding med broccoli. Blodpuddingen var riktigt god.

Huvudrätterna bestod dels av gösfilet och dels av hjortsadel med en ragut på kålrabbi. Efterrätten var en snyggt komponerad chokladmousse som serverades tillsammans med hallonglass. Mums!

 • Pris: Huvudrätter ca 70-225 kronor, avsmakningsmeny ca 660 kronor (2019)
 • Adress: Sas utca 6
 • Webbsida: texturaetterem.hu
restauranger i Budapest
restauranger i Budapest - Textura

4. Mák Bistro

Kocken på Mák Bistro, Janos Mizsei, är förvånansvärt ung och har redan som 24-åring vunnit flera anmärkningsvärda priser. På sin restaurang i Budapest använder han lokala ungerska råvaror, samtidigt som inspirationen till stor del kommer från det skandinaviska köket.

Vi besökte Mák Bistro för en 3-rätters business lunch, och serverades en utsökt sådan. Vi valde båda att starta med en krämig och god potatissoppa. Vi fortsatte sedan med havskatt som serverades tillsammans med blomkål och minimelon.

Till efterrätt blev det bärpaj med en kräm gjord på getmjölk. Och så blev vi bortskämda med några små kakor på slutet. Vilken lunch!

 • Pris: 3-rätters business lunch ca 155 kronor (2019)
 • Adress: Vigyázó Ferenc utca 4
 • Webbsida: mak.hu
Restauranger i Budapest - Mák Bistro

5. Onyx

Onyx är den första restaurangen i Budapest som har tilldelats två stjärnor i Michelinguiden. Restaurangen drevs fram till 2017 av Tamás Széll and Szabina Szulló, och idag har kocken Ádám Mészáros tagit över ansvaret för de magiska menyerna.

Vi provade restaurangens 6-rättersmeny, men eftersom kocken roade sig med att överraska med extra små “surprise”-rätter, “pre-starters” och “pre-desserts” så tappade vi snart räkningen. Allt var fantastiskt!

Redan innan förrätterna bjöds vi på gudomligt bröd med lika gudomlig anklevermousse. En av de första förrätterna var ett litet fat med flera minirätter: tonfisktartar, bönröra, “purjolökscanneloni” och en “äggulesurprise”. Sedan fortsatte middagen med tartar på vattenbuffel, gåslever i en liten ask, fisksoppa på stör, ungerskt ullsvin och en vacker chokladefterrätt. Slutligen avslutades allt med en rykande installation och ytterligare några söta överraskningar.

 • Pris: 4-rätters meny ca 975 kronor, 6-rätters meny ca 1100 kronor (2019)
 • Adress: Vörösmarty tér 7-8
 • Webbsida: onyxrestaurant.hu
restauranger i Budapest - Onyx
Restauranger i Budapest - Onyx

6. Aranykaviár

Aranykaviár är en restaurang som fokuserar på kaviar. Efter liten förrätt (som serverades med pincett!) fick vi vara med om en “Caviar Experience”.

Kocken körde ut en svart vagn och presenterade tre sorters svart kaviar: Siberian Sturgeon Malossol, Osetra Malossol och Kaluga Imperial Caviar. Han tvättade sedan ett litet område på våra handryggar och serverade kaviaren direkt på handen. Intressant!

Menyn fortsatte sedan med bland annat rökt fisk tillsammans med kaviar, havskräfta med kronärtskockssoppa och hjortfilé med bakad rotselleri. Vi fick sedan två spännande (och vackra!) efterrätter: “egg caviar” och svartrötter med päron och citron. Den här middagsupplevelsen var kanske, tillsammans med restaurang Onyx, den allra bästa i Budapest.

 • Pris: Avsmakningsmeny ca 900 kronor (2019)
 • Adress: Ostrom street 19
 • Webbsida: aranykaviar.hu
restauranger i Budapest - Aranykaviar
Restauranger i Budapest - Aranykaviar

7. Platán i Tata

Platán är en restaurang som ligger i Tata i Ungern, ungefär en timme med bil från Budapest. Med tanke på hur fantastiskt bra den här restaurangen är, så är den trots sitt läge värd att nämna bland alla bra restauranger i Budapest. Restaurangen drivs av kocken István Pesti, som en gång drivit en Michelinrestaurang i Budapest, men som valde att starta om på landet.

Vi åt en fantastisk avsmakningsmeny här, som inleddes med en liten laxentré och gåslever som serverades tillsammans med pumpa. Därefter blev det löksoppa, pasta tillsammans med svamp och fisk samt “pig foot” med bönor och grönkål. Till eftterätt serverades en speciell liten krämig bakelse.

 • Pris: Huvudrätter ca 150-310 kronor (2019)
 • Adress: Kasely tér 6, Tata
 • Webbsida: www.platanrestaurant.hu
Restauranger i Budapest och i Tata

Restauranger i Budapest med Michelinstjärnor

För tillfället, 2019, finns det sex restauranger i Ungern med stjärnor i Michelinguiden, och alla ligger i Budapest. Onyx har två stjärnor och ytterligare fem restauranger har en stjärna var:

 • Stand på Székely Mihály utca 2
 • Babel på Piarista Köz 2
 • Borkonyha på Sas utca 3
 • Costes på Ráday utca 4
 • Costes Downtown på Vigyázó Ferenc utca 5
restauranger i Budapest - Onyx
Gåslever i en liten ask på restaurang Onyx i Budapest

Fler restauranger i Budapest

Behöver du ännu fler tips på restauranger i Budapest? Här är ytterligare några förslag. Har du kanske också besökt några restauranger i Ungerns huvudstad? Berätta gärna!

SALT ligger vid hotell Rum på Királyi Pál street 4. Här serveras avsmakningsmenyer – antingen 11 rätter för cirka 590 kronor eller 15 rätter för cirka 715 kronor (2019). Menyn är en överraskning som är förseglad när man kommer, och det går att få den i vegetarisk eller vegansk tappning om man så önskar.

Restauranger i Budapest - Salt

DSK ligger centralt på Erzsébet tér 9-10 och serverar ungersk-inspirerade rätter i en avslappnad miljö. Vi åt en riktigt god gulaschsoppa här tillsammans med en öl, men egentligen är de specialiserade på vin.

restauranger i Budapest

Två filmer från restauranger i Budapest

Peter har klippt ihop två filmer från Budapest och våra restaurangbesök. Missa inte det!

Mer att se och göra i Budapest

Förutom att bada finns mycket annat att göra i Budapest. Du kan till exempel shoppa i Ungerns huvudstad. Du kan också bada i termalbad eller upptäcka Budapests grottor, vilket är en lite annorlunda och spännande aktivitet? Nedan hittar du ännu fler tips, till både Budapest och andra delar av Ungern.

Denna resa var en pressresa, arrangerad av Ungerns turistbyrå

Prenumerera på vårt nyhetsbrev