Meny Stäng

Ungersk mat – 22 specialiteter i det ungerska köket

Ungersk mat, vad är det egentligen? Det ungerska köket är känt för sin kryddiga och mustiga gulasch, men här hittar du också många andra spännande rätter. Ungern är dessutom ett vinland och ett land där man älskar söta bakverk.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är typiskt för ungersk mat?

Många känner till vad som är typiskt för italiensk mat eller fransk mat, men när det kommer till ungersk mat får vi ofta frågor. Vad är typiskt för ungersk mat egentligen? Vi har besökt Ungern flera gånger och senast på en resa med mat- och vintema, och så har vi förstås läst på.

Ungersk mat baseras ofta på kött eller korv, som serveras tillsammans med säsongens grönsaker. Det är vanligt att servera soppor till förrätt och bakverk eller pannkakor till efterrätt. Paprika används väldigt ofta som krydda. Här har vi samlat lite mer information om ungersk mat.

Soppa är vanligt i det ungerska köket
Ungersk mat

Viktiga ingredienser i ungersk mat

Här är några ingredienser som är viktiga i det ungerska köket:

 • Paprika – används på längden och tvären, både färsk och som krydda
 • Tejföl – en gräddfilsliknande produkt som liknar rysk smetana
 • Kött – framför allt fläskkött och fågel, som kyckling, anka och gås, men också lamm, nötkött och kanin
 • Kolbász (korv) och salami
 • Grönsaker som till exempel rotfrukter, vitkål, rödkål, persiljerot, bönor och chilli
 • Syrade grönsaker i form vitkål, gurka, minimeloner med mera
 • Ost – bland annat túró, trappista och mjukost
 • Kryddor – utöver paprika även lök, vitlök, persilja, kummin, mejram med mera
kryddor i det ungerska köket

Ungersk mat: 22 specialiteter i det ungerska köket

Det finns många speciella och intressanta maträtter i det ungerska köket. Här är 22 rätter eller tillbehör som kan vara intressanta att prova.

1. Gulyás (Gulasch)

Gulasch är Ungerns nationalrätt och den kanske allra mest typiska maträtten i landet. Gulasch är en gryta eller soppa med kött och potatis, eller ibland pasta, samt grönsaker som till exempel morötter, palsternacka, paprika eller selleri. Receptet kan variera, men gemensamt ska vara att grytan eller soppan kryddas med paprika och kummin. I Sverige händer det ibland att även den ungerska maträtten “pörkölt” kallas gulasch.

Ungersk mat - gulaschsoppa

2. Pörkölt (köttgryta)

Pörkölt är en ungersk köttgryta, som görs på nöt-, fläsk-, lamm-, kanin- eller kycklinggkött. För att laga pörkölt bryner man lök och kött tillsammans. Köttet kryddas sedan med paprika och andra kryddor och får koka i vatten tills det blir mört. Det händer att denna maträtt förväxlas med gulasch eller paprikás.

3. Paprikás csirke (kyckling i paprikasås)

Paprikás csirke är en klassisk maträtt i det ungerska köket som består av kyckling i paprikasås. Receptet med paprikasåsen kan också användas för exempelvis kalv eller fisk. Så, vad är då skillnaden från gulasch eller pörkölt? Enligt Taste Hungary är skillnaden att man blandar i grädde eller gräddfil precis innan servering, vilket man aldrig skulle göra i gulasch eller pörkölt.

Paprikás, en traditionell rätt i det ungerska köket

4. Halászlé (fisksoppa)

Ungersk mat är inte bara kött, utan även fisk kan stå på menyn. Halászlé är en kryddig fisksoppa som kryddas ordentligt med paprikakrydda. I denna traditionella soppa hittar man också rejäla fiskbitar.

Ungersk mat - fisksoppa

5. Hortobágyi palacsinta (Pannkakor med köttgryta)

Hortobágyi Palacsinta är en saltad pannkaka (crêpe) som fylls med köttgryta, gärna kryddad med paprika. Maträtten kan serveras antingen som en förrätt, eller som en huvudrätt.

6. Töltött káposzta (kåldolmar)

Töltött Káposzta är en typisk rätt från det ungerska köket. Dessa dolmar, som är fyllda med ris och kött, är den ungerska motsvarigheten till de svenska kåldolmarna.

Ungersk mat - kåldolmar

7. Fözelék (grönsaksgryta)

Fözelék är en ungersk specialitet som kan jämföras med en gryta, stuvning eller tjock soppa. Fözelek baseras oftast på grönsaker, men bacon eller korv kan läggas till som krydda. Rätten kan serveras som en enklare huvudrätt vid lunch, eller som ett tillbehör till middagen.

8. Nokedli (ungersk pasta)

Nokedli är en sorts ungersk pasta som påminner om tysk “spätzle”. Nokedli är tradtionell ungersk mat som gärna ska gärna tillagas färsk och som till exempel kan ätas tillsammans med många av de ungerska kötträtterna.

Pasta används i det ungerska köket
Pasta av spätzle-typ, foto: Pixabay

9. Túrós csusza (ost- och pastarätt)

Túrós csusza är en traditionell ungersk maträtt med pasta, som helst är hemgjord. Pastan blandas sedan med smör, smulad ost och bacon, och toppas med tejföl (ungersk gräddfil). Rätten värms till slut snabbt i ugnen innan servering.

10. Gåslever

Gåslever, och även anklever, är en delikatess som serveras som förrätt på många ungerska restauranger. Levern serveras ofta tillsammans med något fruktigt tillbehör.

Ungersk mat - gåslever

11. Fatányéros (Plankstek)

Visste du att planksteken är en traditionell ungersk maträtt? Enligt Wikipedia serverades denna rätt på den kända restaurangen Wampetich (senare Gundel) i Budapest redan år 1900. I Sverige blev rätten som mest populär på 1970-talet.

12. Körözött (mjukost)

Körözött är en mjukost som är kryddad med paprika. Körözött serveras ibland tillsammans med salami och annat kallskuret, som en liten aptitretare.

Ungersk mat - körözött

13. Langos

Langos är en slags runda “kakor” som består av jäst och friterad deg. Langosen kan serveras med olika tillbehör som exempelvis gräddfil, fårost och lök. Du hittar ofta langos på marknader och liknande ställen.

14. Gyümölcsleves (fruktsoppa)

Gyümölcsleves, det vill säga kall fruktsoppa, är mycket populärt i Ungern. Soppan kan ätas som en förrätt, men passar också som en efterrätt. En av de mest populära fruktsopporna är Meggyleves, som är en sur körsbärssoppa.

Körsbär används i det ungerska köket
Av körsbär gör man gärna soppa, foto: Pixabay

15. Beigli (rulltårta)

Beigli är en rulltårta fylld med valnötter, vallmofrön eller pasta av kastanjer i sött jästbröd. Rulltårtan är väldigt populär och finns på var mans bord i Ungern till jul och påsk.

Ungersk mat
Olika sorters “beigli” är populärt inför julen, här på café Gerbeaud i Budapest

16. Almás rétes (äppelstrudel)

Äppelstrudel är ett bakverk bestående av mycket tunn vetedeg, till exempel smördeg eller mördeg och äppelfyllning. Fyllningen består vanligtvis av mörka russin, malen kanel och strösocker.

Ungersk mat

17. Palacsinta (ungersk pannkaka)

Palacsinta är en tunn crêpe-liknande version av pannkaka. Pannkakan kan serveras med valnötskräm och chokladsås, eller till exempel med aprikossylt eller körsbär.

Fyllda pannkakor
Fyllda pannkakor på Café Gerbeaud i Budapest

18. Buchteln (bakverk med sylt)

Buchteln är söta bullar som görs på deg, och fylls med sylt och vallmofrön eller kvarg. Vanligtvis gräddas bakverket i en stor kastrull så det håller ihop.

Ungersk mat

19. Somlói Galuska

Somlói Galuska är en efterrätt i flera lager, gjord på bland annat sockerkaksdeg, valnötter och vispgrädde.

Somloi Galuska
Somlói Galuska serverad i glas på restaurang Stand 25 i Budapest

20. Kakaos Csiga (Chokladbulle)

Kakaos Csiga påminner om en svensk kanelbulle, men har en fyllning smaksatt av kakao och socker.

Ungersk mat

21. Dobos Torte (chokladtårta)

Dobostårta är en ungersk specialitet som har fått sitt namn efter en känd konditor i Budapest, József Dobos, som skapade tårtan 1884. Det är en fem-lagerstårta med tunna tårtbottnar fyllda med chokladsmörkräm och täckt med ett tunt lager karamell.

22. Kürtöskalács (degsnurra)

Kürtőskalács är gjord av söt deg som lindas runt ett konformad bakspett och rullas i strösocker. Snurran eller rullen rostas över glödande kol och under processen karamelliseras sockret och bildar en glänsande, krispig skorpa. Den här rullen hittar du överallt på marknader i Ungern.

Ungersk mat

Kombinera ungersk mat med ungerskt vin

Ungern har en lång historia av att producera både röda och vita viner. Den mest kända vinregionen är Tokaj-Hegyalja, och vinerna som kommer härifrån kallas tokajer eller tokajvin. Dessa söta viner görs på druvor som är angripna av ädelröta och har en speciell smak (väldigt goda om du frågar oss!).

Bland de röda vinerna är det kanske Egri Bikavér , tjurblodet från Eger, som är mest känt. Sammanlagt finns i landet 22 klassificerade vindistrikt:

 1. Sopron
 2. Somló
 3. Zala eller Balatonmelléke
 4. Balatonfelvidék
 5. Badacsony
 6. Balatonfüred-Csopak
 7. Délbalaton
 8. Pannonhalma-Sokoróalja
 9. Mór
 10. Etyek-Buda
 11. Ászár-Neszmély
 12. Tolna
 13. Szekszárd
 14. Mecsekalja
 15. Villány-Siklós
 16. Hajós-Baja
 17. Kunság
 18. Csongrád
 19. Mátraalja
 20. Eger
 21. Bükkalja 
 22. Tokaj-Hegyalja
Tokajviner

Fler ungerska drycker

Utöver vin är Ungern känt för två andra alkoholhaltiga drycker: palinka och Unicum. Dessutom har Ungern ett eget mousserande vin, som kallas Pezsgö.

Palinka är en spritdryck som görs på destillerade jästa frukter. För att en dryck ska få kallas “palinka” krävs att det är 100 % frukdestillation, minst 37,5 % alkohol samt att alla ingredienser ska komma från Ungern.

Unicum är en ungersk bitter som kan drickas före eller efter en måltid. Drycken produceras av företaget Zwack, utifrån ett hemligt recept som inkluderar mer än fyrtio olika örter.

Palinka och Unicum i Saluhallen

Ungersk mat i restaurang och butik

Ungern har utvecklats till ett väldigt intressant matland, och här hittar man allt från traditionell husmanskost till internationellt kök. Dessutom finns det många nyskapande restauranger som använder lokala råvaror och utvecklar det klassiska köket till något modernt och spännande. Om du vill handla med dig ungerska delikatesser hem hittar du dessa i den Stora Saluhallen i Budapest.

Det ungerska köket
Ostar

Ungersk mat – våra favoriter

Vi är själva förtjusta i ungersk mat, och vår senaste mat- och vinresa i Budapest gjorde förstås inte intrycket sämre. Kvaliteten på de finare restaurangerna är fantastisk, men dessutom gillar vi rustika rätter som gulaschsoppa och anka. En annan favorit är den paprikakryddade mjukosten körözött. Och så tokajvin förstås!

Peter under vår senaste mat- och vinresa i Budapest

Videos om ungersk mat och restauranger

Efter vår senaste mat- och vinresa spelade Peter in två videos. Vi har visat dem tidigare, men om du inte sett dem så finns de här med del 1 och 2

Vad tycker du om ungersk mat?

Har du provat ungersk mat? Vilka är dina erfarenheter av det ungerska köket?

Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev