Meny Stäng

Bad i Budapest – vackra ungerska termalbad

Annons

Har du upplevt baden i Budapest? Ungern ligger i ett område fyllt av termiskt hälsobringande vatten, och landet har en lång historia av bad och spa. I huvudstaden hittar man ett gäng anrika vackra bad och vi har testat ett av dem, Gellertbadet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Termiskt vatten i Ungern

Det varma termiska vattnet i Ungern, som man hittar naturligt i varma källor under jord, är rikt på mineraler och anses både bota och lindra en hel rad med sjukdomar. Att bada i det termiska vattnet är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Redan på romarnas tid njöt man av heta bad i området, och under den ottomanska tiden byggdes ännu fler vackra badhus.

Många bad i Budapest

Idag finns det gott om bad i Budapest att välja mellan. Bland de mest kända märks Gellertbadet och Szécsénybadet, men det finns också en lång rad andra bad, där man troligtvis möter lite fler lokalbor och lite färre turister. Bland annat fick vi tips om de turkiska baden, som härstammar från den ottomanska eran, såsom Rudas spa och Király spa.

Bad i Budapest

Gellertbadet

Gellertbadet är ett av de mest kända baden i Budapest och ligger vid foten av Gellertbacken på Budasidan, på Kelenhegyi út 4 . Det vackra badet, i art niveau-stil, stod klart 1918 och är smyckat med mosaiker, marmor, statyer och glastak med härligt ljusinsläpp.

Bad i Budapest

Inne i badhuset finns flera olika pooler – allt från swimmingpool med lite svalare vattentemperatur till mindre pooler med riktigt varmt vatten samt några utomhuspooler. Här finns också ångbastu och det är möjligt att boka olika behandlingar.

Gellertbadet - bad i Budapest
Gellertbadet - bad i Budapest

Att besöka Gellertbadet

När vi klev in på Gellertbadet imponerades vi direkt av de vackra miljöerna och den gammaldags känslan. Men hur skulle man göra egentligen? Hur funkade det med de där båsen där man skulle byta om? Var fanns duscharna? Och hur hämtar man handdukarna inne vid poolerna – när man har kläderna på? Här kommer den guide som vi hade önskat att vi hade haft innan besöket:

Badkläder och utrustning: Ta gärna med egna badkläder, handduk, badtofflor och eventuellt badmössa, så slipper du lägga pengar på att hyra eller köpa. Badkläder, handduk och badrock finns också att hyra. Badtofflor och badmössa finns att köpa. Badtofflor är inte nödvändigt, men önskvärt. Badmössa krävs i den stora swimmigpoolen, men inte i de andra poolerna.

Betalning: Man betalar med kort eller kontanter. Entréavgiften betalas vid entrén. Hyra av badkläder och handduk betalas i ett rum inne i poolområdet. Om man vill gå hit innan man byter om kan man ta på skyddsöverdrag över skorna (finns tillgängligt).

Gellertbadet i Budapest

Priser: Inträde med badhytt kostar runt 190-215 kronor, beroende på om det är vardag eller helgdag (2019). Behandlingarna kostar mellan 230 kronor (20 min aroma massage) och 670 kronor (60 min Royal Thermal massage). Att hyra handduk kostar cirka 65 kronor och att hyra badkläder cirka 95 kronor (2019).

Ombyte: Man kan byta om i fina små ”hytter”, där det finns en säng, ett skåp och en gardin att dra för. Jag (Helena) och Peter delade på en hytt. När man är klar och vill gå till poolområdet kan man be personal låsa skåpet åt en.

Duschar: Det finns inga duschar vid ombyteshytterna, men det finns duschar på flera ställen runt poolerna.

Hytter på Gellertbadet
Bad i Budapest - Ombyteshytt

Vad tyckte vi om vårt bad i Budapest?

Till slut blev det då bad i Budapest! Det är naturligtvis härligt att bada i en sådan här vacker miljö. Det tog lite tid att fatta alla ”rutiner”, men när vi väl kunde krypa ner i en varm pool var det förstås riktigt skönt.

Nästa gång skulle vi kanske vilja ha ännu lite mer tid för att hinna komma ner i varv ordentligt. Vi skulle också vilja prova någon av utomhuspoolerna, eller kanske något av de mindre kända baden.

Bad i Budapest

Széchenyibadet

Det andra badet i Budapest som många pratar om är Szécsénybadet, eller ”det där badet på S”, som många brukar säga eftersom namnet är ganska knepigt för en svensk. Badet är från 1913 och är känt för sin imponerande arkitektur, och för de schackspelande gubbar som man kan se i badet här.

I det här badet, som är en av Europas största spaanläggningar, finns ett stort utbud av termalpooler, men också bastu och olika behandlingar. Här kan man också bada både inomhus och utomhus. Badet ligger i stadsparken nära Hjältarnas torg, på Állatkerti krt. 11, och har flera utomhuspooler.

Bad i Budapest
Széchenyibadet i stadsparken, foto: Pixabay

Fler bad i Budapest

Förutom de mest kända baden i Budapest finns många andra spabad. Här är några av dem som nämns oftast:

  • Lukács spa är ett renoverat och modernt spa på Frankel Leó út 25-29
  • Palatinus spa passar bra för barnfamiljer och hittas på Maragretaön (Margitsziget)
  • Rudas spa är byggt på 1500-talet och ett av de äldsta offentliga spabaden i Ungern, ligger på Döbrentei tér 9
  • Király spa byggdes av ottomanerna på 1600-talet och är ett litet spa, på Fö utca 84
  • Royal Spa är ett modernt spa med 1800-tals lyx, vid Corinthia Hotel på Erzsébet krt. 43 – 49

Termalbad i andra delar av Ungern

Det är inte bara i Budapest man hittar termalbad, utan också i andra delar av Ungern. För något år sedan besökte vi till exempel Harkány i den södra delen av landet, som är känt för sina spa och sitt hälsosamma vatten.

termalbad
En av utomhuspoolerna på Thermal Hotel Hárkany

Har du provat bad i Budapest – eller någon annanstans i Ungern?

Har du provat något av baden i Budapest? Eller har du kanske upplevt termalbad någon annanstans i Ungern? Berätta gärna!

Gellertbadet
På Gellertbadet, foto Annika @travelloverblogi

Mer att se och göra i Budapest

Förutom att bada finns mycket annat att göra i Budapest. Du kan med fördel prova ungersk mat, på någon av alla bra restauranger i Budapest. Du kan också shoppa i Ungerns huvudstad, eller varför inte upptäcka Budapests grottor, vilket är en lite annorlunda och spännande aktivitet? Nedan hittar du ännu fler tips, till både Budapest och andra delar av Ungern.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev