Meny Stäng

Presenter i Tyskland – 12 måsten att ta med hem

Vad ska man leta efter om man vill shoppa presenter i Tyskland? Vi presenterar 12 tips på saker att köpa med sig hem – allt från hantverk och leksaker till choklad och hälsoprodukter. Har du kanske några fler tips till den som vill handla presenter i Tyskland?

Att handla presenter på resan

Brukar du handla med dig presenter hem när du är utomlands? Vi gör det ibland, och om det närmar sig jul eller någons födelsedag är det ju perfekt. När vi för några år sedan besökte Lübeck strax innan jul handlade vi med oss marsipan till hela släkten.

Marsipan Lubeck
Shopping av tyska presenter i Lübeck för några år sedan

Tolv tips på presenter i Tyskland

Kommer du kanske resa till Tyskland någon gång framöver? I samarbete med Tyska Turistbyrån tipsar vi om 12 presenter som är perfekta att ta med hem från Tysklandsresan.

1. Marsipan från Lübeck

Niedereggermarsipanen från Lübeck är idag känd i hela världen. Från början har marsipan sitt ursprung från Orienten, och det var korsriddarna som tog med delikatessen till Europa. Från början var det bara apotekare som fick handla med socker, och marsipan var bara för kungligheter och andra förnäma personer. Med tiden uppstod yrket sockerbagare och Johann Georg Niederegger (1777-1856) grundade det kända företag som fortfarande producerar den älskade sötsaken.

I Lübeck kan man besöka Niederegger Marsipaneri, och här finns också ett marsipanmuseum med imponerande marsipanfigurer. På första våningen i Niedereggerhuset finns också ett café där man till exempel kan njuta av marsipantårta tillsammans med en kaffe.

Presenter i Tyskland - marsipan
J. G. Niederegger GmbH & Co. KG © foto: Anibal Trejo

2. Trähantverk från Erzgebirge

I gruvregionen Erzgebirge i östra Tyskland finns en lång historia av trähantverk. Det mest kända hantverket härifrån är en slags ”julpyramider”, som började utvecklas redan på 1600- och 1700-talet. Pyramiden är en juldekoration som påminner lite om ett änglaspel, med flera våningar och roterande skivor. De små julpyramider som man har inomhus drivs ofta av levande ljus, som står i pyramidens hörn.

Julpyramid i Weimar © Weimar GmbH / Maik Schuck

Förutom julpyramider säljs i Erzgebirge också mycket annat trähantverk, såsom ”Nötknäppare” och adventsljusstakar. I Annaberg-Buchholz kan man också besöka Erzgebirge museum, som både handlar om gruvarbetet och om hantverket.

Presenter i Tyskland - hantverk
Konsthantverk från Erzgebirge © Lookphoto / Franz Marc Frei

3. Steiff plyschleksaker

Margrete Steiff föddes år 1847 och när hon var 18 månader gammal drabbades hon av en feber, som lämnade henne med förlamade ben och svårigheter att röra den ena armen. Hur skulle Margarete klara sig i livet? Trots den ena armens begränsningar lärde hon sig att sy, och med tiden började hon tillverka populära plyschelefanter.

År 1880 grundade Margarete Steiff ett företag för att sälja plyschleksaker, och de olika djuren är idag väldigt populära. För att skydda leksakerna från att kopieras har de en originalmärkning med en metallknapp i örat. Den som vill veta mer kan också passa på att besöka Steff Museum i Giengen an der Brenz.

Nyhetsbrev
Presenter i Tyskland - leksaker
SteiffGiengen i Brenz Streichelzoo på Steiff Museum © Margarete Steiff GmbH

4. Porslin från Meißen

Kurfursten av Sachsen, August den Starke, hade en brinnande passion för porslin och importerade därför porslin från Kina, vilket var en kostsam hobby. För att komma billigare undan skaffade han egna alkemister, och i början på 1700-talet brändes det första vita europeiska porslinet.

Meissenporslin tillverkas idag av Meissen Manufaktur i Albrechtsburg i Meissen i östra Tyskland. Här görs tallrikar, koppar och vaser, men också skulpturer av djur och människor. Den som vill kan också besöka porslinsverkstaden.

Presenter i Tyskland - porslin
Meissen Manufaktur © Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH

5. Helande krita från Rügen

Kalkavlagringar på den nordöstra delen av ön Rügen levererar råvaran för ”helande krita”. Helande krita är en ren och allergifri produkt som anses ha läkande egenskaper. Produkten används bland annat vid bad och i masker, omslag och scrubs.

Rugen
Den vita kusten på Rügen © Nationalpark Zentrum Königsstuhl Sassnitz GmbH

6. Havtorn

Havtorn är en buske som ofta växer nära havsstränder, och som bär orange frukter som ser ut som bär. I Tyskland hittas buskarna i Schleswig-Holstein och Mecklenburg-Vorpommern. De näringsrika bären skördas mellan september och början av december och används och används på många olika sätt. Man kan till exempel köpa med sig havtorn i form av sylt, saft, olja, te eller kanske snaps.

Presenter i Tyskland - havtorn

7. Gökur från Schwarzwald

Gökuren från Schwarzwald, eller ”Kuckucksuhr” som de heter på tyska, har en lång hantverkstradition. De första klockorna tillverkades redan på 1700-talet, och blev omåttligt populära under den andra hälften av 1800-talet. Gökuren är fortfarande en populär souvernir, och den som vill kan också besöka gökursmuseet i Furtwangen.

Gökur
Gökur i skogen © Getty Images / Iowkick

8. Tyska viner

I Tyskland kan man passa på att handla lokalt producerat vin från olika vinregioner, såsom Moseldalen, Rhendalen, Neckar, Saale och Main. Den som vill kan också handla med sig speciella vinsorter, som till exempel äppelvin (äppelwoi). Läs gärna mer om vinregioner och vinfestivaler i Tyskland.

Presenter i Tyskland - vin
Tyska viner © Tourismus Zentrale Saarland GmbH / Elke Dubois

9. Produkter från outlets

Om du vill handla med dig märkeskläder till bra priser kan du hitta förra årets kollektioner på olika outlets. Här är några exempel på shopping och outlets i Tyskland:

  • Outlet City i Metzingen
  • Wertheim Village i Wertheim
  • Ingolstadt Village i Ingolstadt
  • Designer Outlets i Wolfsburg
  • Designer Outlet i Berlin
  • Herzo i Stadt Herzogenaurach (Puma, Adidas med flera)

Dessutom kan man förstås passa på att handla i Bordershop om man reser med färja, till exempel i Rostock eller Sassnitz.

Presenter i Tyskland - outlet
Outletcity Metzingen © Holy AG / Outlet City GmbH / Johannes Vogt

10. Öl eller ölsejdel

Tyskland är bra på öl och det finns massor av olika tyska ölmärken, både från de mest kända producenterna och från lokala mikrobryggerier. Om man vill köpa öl som present kan man köpa med en ölsejdel med tennlock eller en glassejdel, som för övrigt introducerades på Oktoberfest i München 1892.

Ölsejdel

11. Tyskt bröd

Den tyska brödkulturen ingår som en av 27 kulturella former i den rikstäckande listan över immateriella kulturarv. Så varför inte köpa med sig lite bröd från Tyskland? Den som vill kan också besöka det tyska brödmuseet i Ulm.

Bröd
Tyskt bröd © Getty Images/SG Hirst

12. Ritter sport choklad

Gillar du eller någon du känner choklad? Då kanske du vill göra ett besök hos Ritter Sport och köpa med lite choklad hem. Ritter Sport kan besökas antingen i Berlin eller i Waldenbuch.

Ritter sport

Info om shopping och presenter i Tyskland

  • Valuta: I Tyskland använder man euro.
  • Betalning: Många butiker och restauranger accepterar kort, men det är bra att också ha kontanter tillgängliga.
  • Öppettider: De flesta affärer håller öppet måndag-lördag 10:00 – 20:00. Små butiker kan stänga tidigare.
  • Läs mer: Du hittar mer information om shopping och presenter i Tyskland på germany.travel.se där du också hittar adresser till olika shoppingcentra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev