Meny Stäng

Julgodis och julkakor i olika länder – en söt rundresa

Idag ska det handla om julgodis och julkakor i olika länder. Vilka sötsaker äter man i andra länder när det lackar mot jul? Följ med på en sockersöt resa jorden runt!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Femton sorters julgodis och julkakor i olika länder

Här presenterar vi femton sötsaker från olika länder, som alla förknippas med julen. Vissa har vi själva provat under våra resor. Andra har vi kvar att prova. Berätta gärna, i kommentarsfältet, om julgodis och julkakor i olika länder som du känner till!

1. Spanien: Turrón

Turrón är en traditionell nougat som man äter i Spanien runt jul. Godsaken, som kan varieras på många olika sätt, kan även hittas i andra spansktalande länder samt i Italien.

2. Storbritannien: Christmas Pudding

Christmas pudding (plumpudding eller julpudding) är ett traditionellt bakverk som ofta äts på juldagen i Storbritannien, Irland och andra länder associerade till det brittiska samväldet. Till puddingen används vanligen torkad frukt, russin och nötter.

Julkakor i olika länder

3. Frankrike: Bûche De Noël

I Frankrike, och andra franskspråkiga länder, äter man gärna bakverket ”Bûche de Noël” (Julstubbe) på julen. Bakverket görs på en sockerkakssmet som tillagas som en rulltårta. Det slutliga resultatet liknar en stubbe och dekoreras ofta med florsocker, som ska likna snö.

Julkakor i olika länder

4. Tyskland: Christstollen

Stollen eller Christstollen är en tysk julkaka som bakas av en smörig deg och fylls med mandlar, nötter och torkad frukt. Kakan formas till en limpa och smaksätts ofta med russin, rom, citronskal, vanilj och kardemumma.

Julkakor i olika länder

5. Tyskland: Lebkuchen

Lebkuchen är en tysk variant av pepparkaka som ursprungligen gjordes i tyska kloster på medeltiden. De mest berömda kom från Nürnberg, och än idag finns det största butiken i Nürnberg där man kan köpa signaturkakan ”Nürnberg Lebkuchen”. Kakan bakas med hasselnötter, valnötter, mandel, kanel, kryddnejlika, koriander, kryddpeppar, muskot, ingefära och kardemumma.

Produktion © Lebkuchen Schmidt

6. Finland: Joulutorttu

Joulutorttu (jultårta eller julstjärna) är en finsk smördegsbakelse som vanligtvis fylls med plommonmarmelad. Kakan bakas genom att fyra snitt skärs upp från hörnen in mot mitten på en kvadratisk smördegsplatta. Marmelad klickas i mitten och de fyra deghörnen vänds in mot mitten så att bakelsen får formen av en stjärna.

Foto: Mysid By Wikimedia Commons

7. Kroatien: Fritule

Fritule är en rund liten kroatisk bakelse som påminner om små munkar. De bakas främst vid kusten och äts särskilt till jul och andra högtider. Ofta kan man köpa dem på marknader, där de är omåttligt populära.

fritule

8. Nya Zeeland: Pavlova

Pavlova är en tårtliknande efterrätt, som görs både i Nya Zeeland och i Australien. Kakan består av en marängbotten och toppas med vispgrädde samt olika frukter och bär. Detta bakverk äts inte enbart till jul, men är populär också vid denna högtid.

9. Ungern: Beigli

Beigli är en ungersk rulltårta fylld med valnötter, vallmofrön eller pasta av kastanjer i sött jästbröd. Rulltårtan är väldigt populär, bland annat vid högtider som jul och påsk.

WIFI.se
Julkakor i olika länder

10. Ungern: Kürtöskalács

Kürtőskalács (Chimney cake) görs av söt deg som lindas runt ett konformad bakspett och rullas i strösocker. Snurran rostas över glödande kol och under processen karamelliseras sockret och bildar en glänsande, krispig skorpa. Detta bakverk äts inte enbart vid jul, men hittas på alla ungerska julmarknader.

11. Nederländerna: Speculaas

Speculaas är en kaka som kommer från Belgien, Nederländerna och västra Tyskland. Kakorna påminner om svenska pepparkakor och innehåller kanel, muskot, kryddnejlika, ingefära, kardemumma och vitpeppar. Detta bakverk förknippas med jul och med Sinterklaas-firandet den 6 december, men kan även ätas vid andra tidpunkter på året.

Julkakor i olika länder

12. Italien: Panettone

Panettone är en italiensk julkaka, som framför allt förekommer i Milano. Degen består av surdeg, jäst, vatten, mjöl, socker, smör och ägg. Fyllningen varierar, men kan till exempel bestå av kanderad apelsin, citronskal och russin.

Julkakor i olika länder

13. USA: Polkakäppar

I USA förknippas polkakäppar (candy canes) gärna med julen. De klassiska polkakäpparna är röda och vita, och smaksatta med pepparmint.

14. Danmark: Vaniljekranse

I Danmark äter man gärna vaniljekranse på julen, vilket är en klassisk småkaka bakad på rostade mandlar och äkta vaniljstång.

Julkakor i olika länder

15. Polen: Pierniczki świąteczne

Pepparkakor är populära i Polen och på julen äter man gärna Pierniczki świąteczne, julpepparkakor.

Julkakor i olika länder

Julgodis och julkakor i olika länder – vilka är dina erfarenheter?

Vilka är dina erfarenheter av julgodis och julkakor i olika länder? Vad har du testat? Har du några favoriter?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev