Idag ska det handla om julgodis och julkakor i olika länder. Vilka sötsaker äter man i andra länder när det lackar mot jul? Följ med på en sockersöt resa jorden runt!
Innehållsförteckning
Femton sorters julgodis och julkakor i olika länder
Här presenterar vi femton sötsaker från olika länder, som alla förknippas med julen. Vissa har vi själva provat under våra resor. Andra har vi kvar att prova. Berätta gärna, i kommentarsfältet, om julgodis och julkakor i olika länder som du känner till!
1. Spanien: Turrón
Turrón är en traditionell nougat som man äter i Spanien runt jul. Godsaken, som kan varieras på många olika sätt, kan även hittas i andra spansktalande länder samt i Italien.
2. Storbritannien: Christmas Pudding
Christmas pudding (plumpudding eller julpudding) är ett traditionellt bakverk som ofta äts på juldagen i Storbritannien, Irland och andra länder associerade till det brittiska samväldet. Till puddingen används vanligen torkad frukt, russin och nötter.
3. Frankrike: Bûche De Noël
I Frankrike, och andra franskspråkiga länder, äter man gärna bakverket “Bûche de Noël” (Julstubbe) på julen. Bakverket görs på en sockerkakssmet som tillagas som en rulltårta. Det slutliga resultatet liknar en stubbe och dekoreras ofta med florsocker, som ska likna snö.
4. Tyskland: Christstollen
Stollen eller Christstollen är en tysk julkaka som bakas av en smörig deg och fylls med mandlar, nötter och torkad frukt. Kakan formas till en limpa och smaksätts ofta med russin, rom, citronskal, vanilj och kardemumma.
5. Tyskland: Lebkuchen
Lebkuchen är en tysk variant av pepparkaka som ursprungligen gjordes i tyska kloster på medeltiden. De mest berömda kom från Nürnberg, och än idag finns det största butiken i Nürnberg där man kan köpa signaturkakan ”Nürnberg Lebkuchen”. Kakan bakas med hasselnötter, valnötter, mandel, kanel, kryddnejlika, koriander, kryddpeppar, muskot, ingefära och kardemumma.
6. Finland: Joulutorttu
Joulutorttu (jultårta eller julstjärna) är en finsk smördegsbakelse som vanligtvis fylls med plommonmarmelad. Kakan bakas genom att fyra snitt skärs upp från hörnen in mot mitten på en kvadratisk smördegsplatta. Marmelad klickas i mitten och de fyra deghörnen vänds in mot mitten så att bakelsen får formen av en stjärna.
7. Kroatien: Fritule
Fritule är en rund liten kroatisk bakelse som påminner om små munkar. De bakas främst vid kusten och äts särskilt till jul och andra högtider. Ofta kan man köpa dem på marknader, där de är omåttligt populära.
8. Nya Zeeland: Pavlova
Pavlova är en tårtliknande efterrätt, som görs både i Nya Zeeland och i Australien. Kakan består av en marängbotten och toppas med vispgrädde samt olika frukter och bär. Detta bakverk äts inte enbart till jul, men är populär också vid denna högtid.
9. Ungern: Beigli
Beigli är en ungersk rulltårta fylld med valnötter, vallmofrön eller pasta av kastanjer i sött jästbröd. Rulltårtan är väldigt populär, bland annat vid högtider som jul och påsk.
10. Ungern: Kürtöskalács
Kürtőskalács (Chimney cake) görs av söt deg som lindas runt ett konformad bakspett och rullas i strösocker. Snurran rostas över glödande kol och under processen karamelliseras sockret och bildar en glänsande, krispig skorpa. Detta bakverk äts inte enbart vid jul, men hittas på alla ungerska julmarknader.
11. Nederländerna: Speculaas
Speculaas är en kaka som kommer från Belgien, Nederländerna och västra Tyskland. Kakorna påminner om svenska pepparkakor och innehåller kanel, muskot, kryddnejlika, ingefära, kardemumma och vitpeppar. Detta bakverk förknippas med jul och med Sinterklaas-firandet den 6 december, men kan även ätas vid andra tidpunkter på året.
12. Italien: Panettone
Panettone är en italiensk julkaka, som framför allt förekommer i Milano. Degen består av surdeg, jäst, vatten, mjöl, socker, smör och ägg. Fyllningen varierar, men kan till exempel bestå av kanderad apelsin, citronskal och russin.
13. USA: Polkakäppar
I USA förknippas polkakäppar (candy canes) gärna med julen. De klassiska polkakäpparna är röda och vita, och smaksatta med pepparmint.
14. Danmark: Vaniljekranse
I Danmark äter man gärna vaniljekranse på julen, vilket är en klassisk småkaka bakad på rostade mandlar och äkta vaniljstång.
15. Polen: Pierniczki świąteczne
Pepparkakor är populära i Polen och på julen äter man gärna Pierniczki świąteczne, julpepparkakor.
Julgodis och julkakor i olika länder – vilka är dina erfarenheter?
Vilka är dina erfarenheter av julgodis och julkakor i olika länder? Vad har du testat? Har du några favoriter?
Bara brittiskt säger:
I Belgien görs även speculoos med färre kryddor än speculaas, inte bara till jul. Populärt till kaffet på serveringar och marknadsförs nu efter en tillverkares namn, Lotus, i Sverige med kräm och grejer.
Även i Storbritannien görs det rulltårta, säkert inspirerad av den franska men kallas Yule Log. Annars är det stora där faktiskt Mince pies som inte har ett dugg med köttfärs att göra utan de små pajerna fylls med “mincemeat” av russin och annat samt kryddor. I Skottland och bland de som inte gillar Plum pudding är Dundee cake med mandlar poppis.
I Danmark äts det även æbleskiver vilket inte har äpple i sig utan möjligen liknar dem lite. Runda degbollar som liknar holländska “poffertjes” och serveras med sylt och florsocker på varenda marknad.
07 december 2022 — 10:14
Helena säger:
Kul med mer info och tips! Yule Log och æbleskiver läste jag om när jag researchade för den här artikeln. En del annat var helt nytt för mig. Kul med såna här traditioner tycker jag!
08 december 2022 — 9:34
BP säger:
Även om jag är ingen sötis känner jag igen alla godsaker och har även smakat. Undantag Pavlova och de ungerska bakelserna.
07 december 2022 — 17:35
Jossu säger:
Min mamma brukade alltid göra julstjärnor förr, när vi därmed var några fler som kunde hjälpas åt att äta upp dom.
Jag brukar hålla utkik på stadens årliga julmarknad ifall Finska föreningen säljer julstjärnor och i sådana fall köpa några stycken därifrån.
Annars har jag dåligt mer erfarenhet av julens sötsaker från andra länder.
08 december 2022 — 20:17
Helena säger:
Kul att höra! Jag har aldrig smakat de finska julstjärnorna, men de både ser goda ut och låter goda vid beskrivning! 🙂
10 december 2022 — 11:47
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Turron i alla dess olika varianter är gott.
Christmas pudding, inte dumt det heller.
Buche de Noel gillar jag också.
Stollen, mums. Har alltid bakat stollen förut, men nu köper jag den från Lidl, jättegott.
Lebkuchen hör också julen till och finns också bra på Lidl.
Speculaas är också gott, men är svårare att få tag på i Sverige. Förknippar dem med 6 december.
Pavlova visst jag inte var julgodis, vanlig efterrätt i UK.
Kul med olika kakor från olika länder.
Trevlig advenstshelg!
10 december 2022 — 11:01
Helena säger:
Roligt att höra dina erfarenheter!! Intressant också att höra att flera av dessa bakverk finns på Lidl! När det kommer till Pavlova har du nog helt rätt. Jag tror att det kan ätas alla tider på året, men dessutom verkar den ätas under julen som jag förstår.
10 december 2022 — 11:49