Meny Stäng

Porto – en pärla i Portugal

Annons

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Porto. Vilken pärla. En perfekt destination för dig som vill kunna upptäcka en historisk stad över en helg och njuta av solnedgångar och Portugals sköna atmosfär. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vågar man resa med lidls motsvarighet i flygbranschen finns direktflyg från Stockholm hela vägen till Porto för priset av en middag för två. Flygplatsen ligger i anslutning till staden och med en halvtimmes spårvagn är man inne i stadskärnan. Den är relativt liten, känns väl ungefär lite mindre än Göteborg men rymmer så otroligt mycket historia och mysiga kvarter.

Porto i Portugal
Porto är verkligen en mysig stad med små hus och vackert stenlagda gator

Som skrivits om tidigare så är Portugal väldigt billigt och för 3 euro får man ett till bredden fyllt glas med vin eller en öl på en restaurang. Vanliga mysiga lunchrestauranger tar ofta runt 10 euro för en lunch med dryck och kanske en förrätt.

Marcado do Bolhao, väldigt mysig marknad inne i stan där man hittar de flesta delikatesserna och grönsaker. Man kan också beställa mat och vin och äta på plats.

Staden vilar på ett antal kullar men det är ändå enkelt att ta sig runt till fots så man slipper tänka på taxi och kommunikationer. Det är dessutom vackert nästan överallt man går så det enda tipset inför resan är att ta med sköna skor så löser sig allt annat. 

Porto – en ny turistdestination

Det var för cirka femton år sedan som Porto började bli en populär destination, vilket märks då staden fortfarande känns väldigt genuin. Fördelen är också att det är väldigt blandat med besökare och man slipper krocka med svensexor eller enorma turistgrupper. En stad perfekt för par, familjer och för dig som vill resa iväg själv och bara koppla av en helg i mysig miljö.

Porto i Portugal
Det är fullt av kafeer och restauranger

Men Porto är egentligen två städer. Floden är skiljelinjen mellan gamla Porto och Gaia som är den nya stadsdelen. Porto började ta form på 1100-talet medan Gaia tillkom under början av 1800-talet. Lite som Göta älv som skiljer Hisingen från Göteborg, fast ändå inte.

Porto i Portugal

Duoro är inte vilken flod som helst utan här fraktas vin från Duoro valley, det kända vinområdet, ner till de stora portvinsproducenterna. Mer om detta i nästa artikel. Men de vackra träbåtarna ligger vackert med sina vintunnor längs stranden som ett monument över stadens starka koppling till vin.

Båtarna med vintunnor ligger längs hamnen

Man börjar med att promenera runt och se några av de gamla ruinerna och byggnaderna som berättar om stadens historia. Värt att nämna är de engelska influenserna som uppstått efter århundraden av samarbete i krig mot fransmännen. Men trots historien finns även franska influenser i form av arkitektur där den kände Gustave Eiffel designade den 160 meter långa bron över Duoro som byggdes 1877. 

Porto i Portugal
Den stora bron mellan Porto och Gaia kan man promenera över och man erbjuds en perfekt vy över Duorofloden

Ett lite otippat inslag i Porto är att besöka Mcdonalds, verkligen inget man tänker på efter att ha tittat på gamla kyrkor och murar från medeltiden. Men det finns ett skäl och det är att här finns det som många menar är världens vackraste mcdonalds. Den kallas även imperial mcdonalds, där art deco och happy meal samsas i samma byggnad. 

Många hus är klädda i vackert kakel som nästan påminner om mönstren man finner i Nordafrika. Det finns en handfull butiker som säljer handmålat men även industriellt kakel och det är värt att undvara några kilo i resväskan för att ta med lite av det hem. Det havsnära och fuktiga klimatet sliter hårt på fasaderna så att kakla var helt enkelt ett i första hand praktiskt sätt att skydda väggarna men blev sen också ett estetiskt signum för staden.

Längre ner vid floden är husen målade i en rad olika färger och det är en fröjd att vila ögonen på de smala husen i olika färger. Här bodde fiskarna och de som jobbade med att frakta vin och grönsaker längs floden. Efter att ha målat sina fiskebåtar använde de samma färg att måla om sina hus med och den var dessutom vattentålig. Precis som i många andra städer beskattades man för husbredden mot gatan vilket de ekonomiskt sinnade  tog fasta på och byggde långsmala hus. 

WIFI.se
Porto i Portugal
Taken i Porto

Hur avslutar man kvällen i Porto? För oss som älskar solnedgångar är Porto en stad där många delar just det intresset. På kvällen samlas människor i den lilla parken i Gaia med perfekt utsikt över floden och Porto.

Här samlas folk varje kväll för att titta på solnedgången över Porto
Porto i Portugal
Solnedgång över Duoro river

Man behöver inte ta med sig nåt då försäljare går runt och säljer läsk, kalla öl och snacks och det är nästan alltid livemusik och trubadurer på plats. Det var nog en av de skönaste stunderna i Porto men gestaltar också lite av känslan man får när jag nu tänker tillbaka på min vistelse. 

En liten taxiresa bort så är man vid stranden och Atlantens kraftiga vågor
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev