Meny Stäng

Europas största länder – efter folkmängd och yta

Vilka är Europas största länder? Vi listar Europas största länder efter folkmängd och efter yta. Till stor del är det kanske som man förväntar sig, men vissa länder överraskar. Var tror du till exempel att Sverige hamnar på listorna?

Europas största länder efter folkmängd

För några dagar sedan skrev vi en lista över Europas största städer, vilket gjorde oss nyfikna på att utforska vilka som är Europas största länder. Vi listar först Europas största länder efter folkmängd. Vi börjar på plats nummer 10 och räknar ner till plats nummer 1.

Vi har räknat med både Ryssland och Turkiet eftersom dessa länder delvis ligger i Europa, och eftersom de inkluderas på flera listor över Europas mest befolkade länder. Sverige kommer inte med bland topp 10, men skulle hamna på plats 17 (om man räknar Kazakstan till Europa, annars på plats 16).

10. Rumänien

På plats nummer 10 kommer Rumänien, med 19 miljoner invånare (2017). Största staden i Rumänien är Bukarest, med runt 2,1 miljoner invånare.

Europas största länder: Rumänien
Bukarest i Rumänien, foto: Pixabay

9. Polen

I Polen bor drygt 38 miljoner människor (2017) vilket gör att landet är ett av de tio största länderna i Europa, när man räknar folkmängd. Största stad är Warszawa med 1,7 miljoner invånare.

Europas största länder: Polen
Kulturpalatset och andra byggnader i Warszawa

8. Ukraina

I Ukraina bor ca 42 miljoner människor (2017), vilket gör att Ukraina hamnar på åttonde plats. Största stad är Kiev med drygt 2,9 miljoner invånare.

Kiev Ukraina
Freedom Square i Kiev, Ukraina

7. Spanien

I Spanien bor runt 46 miljoner människor (2017), vilket gör Spanien till ett stort europeiskt land. Största stad är Madrid med 3,2 miljoner invånare.

Europas största länder: Spanien
Barcelona i Katalonien i Spanien

6. Italien

Italienarna är runt 60 miljoner (2016) vilket tar dem till en sjätteplats på denna lista. Största stad är Rom med drygt 2,8 miljoner invånare.

Rom Italien
Peter på en av Roms alla mysiga uteserveringar

5. Storbritannien

I Storbritannien bor runt 65 miljoner människor (2016) och engelsmännen är därmed nästan lika många som fransmännen. Största stad är London med 9,1 miljoner invånare.

Europas största länder: Storbritannien
Storstaden London, foto: Pixabay

4. Frankrike

Fransmännen är runt 67 miljoner (2018), vilket gör Frankrike till ett av Europas största länder när man räknar folkmängd. Största staden i Frankrike är Paris med drygt 2,1 miljoner invånare.

Marseille Frankrike
Marseille har ca 850 000 invånare, och storstadsområdet har 1,6 miljoner invånare

3. Turkiet

I Turkiet bor runt 79 miljoner invånare (2016) och landet hamnar därför på plats tre på listan. Samtidigt måste nämnas att största delen av landet egentligen ligger i Asien. Största staden i Turkiet är Istanbul med 15 miljoner invånare.

Europas största länder: Turkiet
Exotiska Istanbul, foto: Pixabay

2. Tyskland

Tyskland har runt 82 miljoner invånare (2017) vilket gör att detta land hamnar på en hedrande andraplats. Största staden i Tyskland är Berlin med ca 3,7 miljoner invånare.

Nurnberg i Tyskland
I Nürnberg bor ungefär 500 000 människor (och i storstadsområdet 1,3 miljoner)

1. Ryssland

Ryssland har runt 146 miljoner invånare (2017) och är därmed det absolut folkrikaste landet i Europa. Å andra sidan bor förstås inte alla dessa invånare i Europa, eftersom landet sträcker sig både över Europa och Asien. Största staden i Ryssland är Moskva med drygt 13,1 miljoner invånare.

Europas största länder: Ryssland
På en av Moskvas gator

Europas största länder efter yta

Vilka är Europas största länder om man ser till ytan då? Några länder är ju stora både när det gäller yta och folkmängd, men det finns ju också vissa stora, men glesbefolkade länder … som till exempel Sverige! Vi börjar med det tionde största landet ytmässigt och räknar ner till nummer 1. På den här listan har vi inkluderat de länder som är inkluderade i Wikipedias lista, vilken inkluderar Ryssland men inte Turkiet (som har största delen av sin yta i Asien).

10. Italien

Det stövelformade landet Italien kommer på plats 10 på listan över Europas till ytan största länder, med en yta på 301 318 km2.

Italien Lago Braies
Vid vackra Lago di Braies i norra Italien

9. Polen

Polen är ett stort land, både befolkningsmässigt och till ytan. Landet har en yta på 312 685 km2 och hamnar därmed på plats nummer nio.

Varning för visent
I östra Polen, nära gränsen till Vitryssland, strövar vilda visenter

8. Finland

Vårt grannland Finland kallas ibland för tusen sjöars land och har en yta på 338 145 km2, vilket räcker till en åttondeplats på listan.

Europas största länder: Finland
Peter på vandringstur i Åboland i Finland en vinterdag

7. Tyskland

Tyskland är ett av de allra folkrikaste länderna, men när det gäller yta hamnar landet bara på plats nummer 7, med 357 050 km2.

Moseldalen i Tyskland
Moseldalen i Tyskland är både grönt och skönt

6. Norge

På sjätteplats kommer vårt vackra grannland Norge, med fjordar, fjäll och en total yta på 385 155 km2.

Europas största länder: Norge
Tranøy fyr i Nordnorge

5. Sverige

På femte plats kommer … Sverige! Vårt ”lilla” land är inte så litet när det kommer till ytan, utan är hela 449 964 km2.

Sverige runt
Peter och Helena – någonstans i vårt stora (!) avlånga land

4. Spanien

På fjärde plats bland Europas största länder hamnar Spanien med 498 468 km2. Kanarieöarna är inte inberäknade i den här ytan.

Europas största länder: Spanien
Vacker strand i Spanien

3. Frankrike

Det tredje största landet till ytan är Frankrike med 551 695 km2. I denna yta är Frankrikes utomeuropeiska områden inte inberäknade.

Europas största länder: Frankrike
Naturområde i Ardeche i Frankrike

2. Ukraina

Det näst största landet i Europa till ytan är Ukraina, med 603 700 km2. Då har landet ändå förlorat en del yta i och med att Krimhalvön blev rysk.

Europas största länder: Ukraina
Vid Grottklostret Lavra i Kiev

1. Ryssland

Ryssland är det till ytan största landet i Europa, med en yta på 3 960 000 km2. I och för sig ligger den största delen av landet inte i Europa, utan i Asien.

Tunnelbana Moskva
Tunnelbanan i Moskva är imponerande

Vilka av Europas största länder har du besökt?

Vi (åtminstone en av oss) har besökt alla länder på listorna förutom Rumänien. Turkiet har Peter bara gjort ett kort besök i under en mellanlandning (de hann med en drink på ett hotell!), så det är väl på håret att det kan räknas. Vilka av Europas största länder har du besökt? Var det något av länderna på listorna som överraskade dig?

Solnedgång Sverige
Sverige är trots allt inte sååå litet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev