Meny Stäng

Vår husbåt – förr och nu

Vår husbåt har en lång historia, och det finns många luckor i den historien som vi inte har koll på. Häromdagen när vi var inne på kontoret här i vår marina fick vi ett gammalt foto av personalen på vår husbåt. Kul! Det väckte förstås en massa minnen, så här kommer en liten bildkavalkad …

Ett foto från förr

Fotot högst upp i inlägget fick vi av personalen i Pampas marina nu i veckan. Det föreställer vår husbåt liggandes i Pampas marina, men långt innan vi köpte den. Båten har en annan färg på fotot än när vi såg den första gången, och den ligger på ett helt annat ställe i marinan. Tänk vad mycket vår båt måste ha varit med om innan vi lärde känna den!

Pampas marina

Husbåtens tidiga historia – en passagerarslup

Vi vet inte så mycket om husbåtens tidiga historia. Vi fick från början höra att den är från 1930-talet, men om vi jämför skrovet med foton på andra gamla skrov ser det ut som att den är ännu äldre. Vi har också fått höra att den från början fungerade som passagerarslup någonstans i Stockholm.

Efter detta finns en lång vit fläck i historien fram till 1990-talet, då båten låg som husbåt i Navis hamn på Djurgården. När de inte längre ville ha husbåtar flyttade den kvinnliga ägaren båten till Pampas marina i Solna, och sålde den.

Pampas marina

Vår husbåt har alltså legat i Pampas marina sedan slutet på 1990-talet. I början var den grå (som på den översta bilden i inlägget) och låg betydligt närmare land, och med kortsidan mot bryggan. Två olika ägare hann bo här innan vi flyttade in. När vi köpte den sommaren 2013 var den gul och låg på samma plats där den ligger nu.

Husbåt

Husbåtsköp 2013

När vi köpte husbåten var den charmig, men hade stora renoveringsbehov. Vi hade nästan alltid vatten i skrovet, avsloppspumpen gick sönder med jämna mellanrum och det blåste rakt in mellan plankorna i det översta rummet. Ändå funkade det faktiskt att bo här över vintern!

Husbåt vinter
vardagsrum

Hela det första året bodde vi i husbåten utan att lyfta upp den på land, men vi jobbade konstant med renovering. Vi byggde om hela pannrummet, la nytt golv på nedre däck, bytte fönstren på nedre däck och i köket, och påbörjade ommålningen.

Husbåt Pampas marina

Ombygge 2014

Lagom till sommaren 2014 fick vi bygglov och lyfte upp båten på land för att bygga om den. Vi slipade och målade om skrovet, bytte all panel, rev hela ovanvåningen och byggde en ny, satte in nya fönster och dörrar, la nytt tak … Ja, säg vad vi inte bytte eller byggde om!

Idag lyftes husbåten
Bygga husbåt
Husbåt ombyggnation
Bygga husbåt
Bygga om en husbåt

Husbåten idag

Att bygga om husbåten var både ett hårt jobb … och svårt! Men det blev bra till slut och vi trivs fantastiskt bra i vår husbåt. Ibland undrar vi vad båten varit med om under alla de där åren som vi inte vet något om … det hade varit kul om den kunde berätta! Nu längtar vi till varma vårdagar när man kan sitta på däck!

Pampas marina husbåt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev