Meny Stäng

Vanliga frågor om att bo i husbåt

Annons

Det är fantastiskt mysigt att bo i husbåt, men inte jättevanligt. När vi berättar att vi bor i husbåt får vi för det mesta ett gäng nyfikna frågor. Det är ju oftast samma frågor om och om igen, så vi tänkte ta och svara på dem här på bloggen idag! Finns det kanske något mer du undrar över?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gungar det?

Svaret på den här frågan är: Ja, det gungar. Vi bor ju i en båt som ligger i vattnet, och vattnet rör sig. Husbåtarna i Pampas Marina gungar olika mycket beroende på hur de är byggda, och beroende på hur skyddade de ligger från vinden. Vår båt rör sig alltid en aning, men det är ganska mysigt.

Blir det kallt på vintern?

Nej, vi har faktiskt väldigt varmt i vår husbåt. Vi har golvvärme på nedre däck och i vardagsrummet, element i kök och badrum samt en luftvärmepump på nedre däck. Väggarna är väl isolerade och vi har treglasfönster. Vi har en kamin också, men det måste nästan vara 20 minusgrader ute för att vi ska kunna elda i den. Annars blir det för varmt…

Det är inte så ofta vi kan elda i öppna spisen - det blir för varmt!
Det är inte så ofta vi kan elda i kaminen – det blir för varmt!

Är det fuktigt?

Nej, vi har inte fuktigt i båten, men vi har en avfuktare i pannrummet/tvättstugan. Utan den skulle det förmodligen bli lite fuktigt just där, inte minst eftersom det är där vi hänger tvätten …

Vart tar avloppsvattnet vägen?

Nej, det åker inte ut i havet! Här i Pampas Marina där vi bor är alla husbåtar inkopplade till kommunalt vatten och avlopp, så det fungerar precis som i en vanlig lägenhet. På vissa andra håll kan det hända att husbåtarna har stora tankar, som de måste fylla och tömma.

Vatten och avlopp fungerar som i en vanlig lägenhet - det är bara utsikten från badrummet som är lite annorlunda
Vatten och avlopp fungerar som i en vanlig lägenhet – det är bara utsikten från badrummet som är lite annorlunda

Kan man köra iväg med båten?

Nej, det går inte att köra vår husbåt. På 1930-talet var den en fullt fungerande passagerarslup, men den byggdes om till husbåt för längesedan, och har sedan byggts om många gånger. Vi har ingen motor – i det gamla motorrummet står vår tvättmaskin … I Pampas Marina är det bara några få husbåtar som kan köras, men de flesta husbåtar som ligger inne i Stockholm kan köras så vitt jag vet.

Måste man ta upp båten på land ibland?

Ja, vi bör ta upp vår husbåt ca vart sjunde år för att kontrollera skrovet och kanske måla om det. Det är ganska omständligt (och dyrt) att lyfta 32 ton båt, men som tur är har marinan kranar som klarar upp till 50 ton. Vi hade den uppe på land ca 10 veckor sommaren 2014, då vi både målade skrovet och totalrenoverade hela båten.

Såhär såg det ut när vi byggde om båten sommaren 2014
Såhär såg det ut när vi byggde om båten sommaren 2014

Vad kostar det att bo i husbåt?

Man köper sin husbåt (eller hyr tillfälligt av någon som äger en husbåt). Därefter betalar man hyra för båtplatsen per månad. Det kostar olika på olika ställen, och i Pampas Marina skiljer priset bland annat beroende på husbåtens storlek. Om man äger båten kostar förstås underhållet också!

Hur gör man om man vill bo i en husbåt?

För att bo i husbåt behöver man dels en husbåt och dels en båtplats. Då och då finns husbåtar till salu på sajter som Hemnet, och i bästa fall kan man både köpa båten och ta över kontraktet på båtplatsen. Om man har en husbåt utan kajplats måste man hitta en plats, vilket kanske kan vara lite knepigt. Man kan förstås också hålla ögonen öppna ifall någon vill hyra ut sin husbåt.

Det bästa med att bo i husbåt är nog utsikten, och uteplatsen!
Det bästa med att bo i husbåt är nog utsikten, och uteplatsen!

Vad är det för regler som gäller för husbåtsboende?

Jag vet inte helt säkert hur det funkar överallt, men alla som bor här har i alla fall fått besked från Skatteverket om att vi juridiskt sett bor i ett ”småhus på ofri grund”. Solna kommun har låtit husbåtarna ingå i stadsplaneringen och vi är skrivna här. I många andra kommuner har man kanske inte kommit lika långt i organiseringen.

Känns det inte ensligt att bo i husbåt?

Nej, verkligen inte! Här i Pampas Marina ligger 40 husbåtar för boende året runt. Båtarna ligger ganska nära varandra och man pratar ofta med grannarna, betydligt mer än vad vi gjorde när vi bodde i lägenhet! Dessutom har vi ju en sjörestaurang här, tunnelbanan alldeles i närheten och Kungsholmen på fem minuters gångavstånd …

Hemma på "vår gata" - absolut inte ensligt!
Hemma på ”vår gata” – absolut inte ensligt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev