Meny Stäng

Europas största städer – 10 i topp

Vilka är Europas största städer? Vi listar de tio största städerna i Europa, med start på nummer tio. Vilken stad som skulle kamma hem förstaplatsen på listan var inte helt självklart, eftersom det beror på hur man räknar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilka är Europas största städer?

Europas största städer må vara små om man jämför med världens största städer, men ändå är det riktiga storstäder! Vi har listat de tio största städerna, med start på den tionde största. Med storlek menar vi i det här fallet invånarantal och vi har tagit det invånarantalet som gäller själva staden, inte hela storstadsområdet.

Europas största städer, från 10 – 1

Här kommer listan över Europas tio största städer. Vi börjar på plats nummer 10 och räknar ner till nummer 1 – Europas största stad!

10. Bukarest

Huvudstaden i Rumänien, Bukarest, hamnar på plats 10 med sina 2,1 miljoner invånare (2016). Mätningar visar att befolkningen ökade fram till 1990-talet, men att antalet invånare därefter minskat något. Frågan är hur länge Bukarest kan hålla platsen som nummer tio? Minsk, Hamburg och Wien ligger inte långt efter med cirka 1,9 miljoner invånare i varje stad.

Bukarest
Bukarest, foto: Pixabay

9. Paris

Frankrikes huvudstad tar sig bara precis förbi Bukarest, med drygt 2,1 miljoner invånare (2019). Om man räknar regionen runt Paris, med dess förorter, då är situationen däremot en annan. Då har Paris nästan 11 miljoner invånare. Invånarantalet ökar dessutom lite varje år. Jag (Helena) stannade här på väg till min språkresa i Bournemouth som 14-åring – långt innan digitalkamerornas tid.

Paris
Paris, foto: Pixabay

8. Rom

På plats 8 över Europas största städer kommer Italiens huvudstad Rom med drygt 2,8 miljoner invånare (2018). Om man räknar hela regionen runt Rom, med dess förorter, då är Rom istället mindre än Paris, med 4,2 miljoner invånare. Även i Rom ökar invånarantalet. Vi besökte Rom 2017 och blev verkligen förtjusta i den här charmiga staden, som känns hemtrevlig trots att den är så stor. Här kan man dessutom fascineras både av Colosseum och av Vatikanstaten – världens minsta land.

Bro Rom

7. Kiev

På plats 7 kommer Ukrainas huvudstad Kiev med drygt 2,9 miljoner invånare (2019). Kiev är en stad som upplevt både upp- och nergångar genom tiderna. När det gäller invånarantal har staden mestadels ökat, bortsett från en mindre nedgång på 2000-talet. Nu ökar antalet invånare igen. Vi har firat nyår här två gånger (2009/2010 och 2011/2012) – en härlig stad!

Kiev Ukraina

6. Madrid

Spaniens huvudstad Madrid tar sig till sjätte plats på listan över Europas största städer, med sina 3,2 miljoner invånare (2018). Om man räknar hela storstadsregionen bor det runt 6,5 miljoner människor här, vilket gör Madrid till en av de allra största storstadsregionerna i Europa. Invånarantalet ökar dessutom konstant. Här har vi aldrig varit ännu, trots att vi besökt Spanien många gånger.

Europas största städer: Madrid
Madrid, foto: Pixabay

5. Berlin

På femte plats har vi Tysklands huvudstad Berlin med 3,7 miljoner invånare (2018). Om man räknar in förorter har staden runt 4,6 miljoner invånare. Berlins befolkning minskade mellan 1950 och 1980, men sedan 1985 ökar befolkningen. Vi har i många, många år pratat om att besöka Berlin, men ännu har det inte blivit av. Däremot har vi besökt vackra och charmiga Potsdam, som ligger strax utanför.

Europas största städer: Berlin
Berlin, foto: Pixabay

4. Sankt Petersburg

En av två städer på listan som inte är en huvudstad är Sankt Petersburg, som tar sig upp till fjärde plats med sina 5,3 miljoner invånare (2019). Staden är rankad som den 50:e största staden i världen, och befolkningen ökar lite varje år, både på grund av inflyttning och på ett ökat antal födda barn per kvinna, vilket nu är 1,6. Den här staden skulle vi gärna vilja besöka vid tillfälle – kanske på en kryssning?

Europas största städer: St Petersburg

3. London

London räknas ibland till och med som Europas största stad, om man inte tar med Moskva och Istanbul i beräkningen. Eftersom vi tagit med båda dessa städer hamnar London på plats 3 med 9,1 miljoner invånare (2018). London är mycket större än den näst största staden i landet, Birmingham, där det inte bor mer än 1,1 miljoner människor. Befolkningen i London ökar dessutom stadigt. Jag (Helena) gjorde ett kort besök här under min språkresa som 14-åring …

WIFI.se
Europas största städer: London
London, foto: Pixabay

2. Moskva

Rysslands huvudstad Moskva kammar hem andraplatsen på listan över Europas största städer med drygt 13,1 miljoner invånare (2017). Enligt vissa källor kan befolkningen dessutom, beroende på illegal immigration, vara betydligt högre. Bortsett från en minskning på 1920-talet så har befolkningen i Moskva för övrigt ökat stadigt. Vi besökte den här spännande staden under några dagar innan vi gav oss av med transsibiriska järnvägen mot Beijing år 2006.

Europas största städer: Moskva

1. Istanbul

På plats nummer 1 kommer Turkiets största stad Istanbul med imponerande 15 miljoner invånare (2017). Staden har växt snabbt under de senaste hundra åren, och fortsätter att växa. Istanbul känns som en exotisk och riktigt spännande stad, som vi hoppas få besöka någon gång i livet!

Att göra i Istanbul

Vilka är Europas största städer … egentligen?

Om man googlar ”Europas största stad” kan man få olika svar. Det beror inte så mycket på att invånarantalet ändras så drastiskt, utan snarare på att man gjort olika bedömningar av vilka städer som tillhör Europa.

Europas största städer enligt olika listningar

I vår lista kommer Istanbul på plats 1 och Moskva på plats 2. Båda länderna där dessa städer (Turkiet och Ryssland) ligger i två världsdelar, både i Asien och Europa, och därför har en del listningar valt att utesluta dem. Om man gör det är London Europas största stad. Om man räknar som vi gjort här är Istanbul Europas största stad.

Europas största städer efter yta

När man pratar om Europas största städer menar man oftast utifrån invånarantal, men det är ju också möjligt att jämföra städer utifrån yta. Om man gör det är Istanbul också störst, med en yta på 5 343 kvadratkilometer i hela kommunen. En annan stor stad är Belgrad i Serbien, som har en yta på 3 227 kvadratkilometer i kommunen.

Europas största stad Istanbul
Europas största stad Istanbul. foto: Pixabay

Världens största städer

Europas största städer må vara stora, men om man jämför med världens största städer är de förstås betydligt mindre. Världens största stad är Tokyo, med runt 37 miljoner invånare. En lista på världens största städer – topp 10 hittar du på bloggen 4000 mil. Vi kan väl avslöja att flera av dessa ligger i Asien.

På samma blogg hittar du en lista över världen största flygplatser. De mest intensiva flygplatserna finns i USA, Asien och Europa, och kanske är det inte så konstigt att flygplatsen i Istanbul (Europas största stad!) omnämns som en uppstickare att räkna med bland de stora flygplatserna.

Kinesiska muren i en av världens största städer
Beijing är den enda av världens 10 största städer som vi besökt

Vilka av Europas största städer har du besökt?

Vi har själva besökt fem av Europas största städer (Paris, Rom, Kiev, London och Moskva). Hur många – och vilka – har du besökt? Vilken eller vilka är din favorit?

Moskva, en av Europas största städer
Hotell Ukraina i Moskva – en av Europas största städer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev