Meny Stäng

Framtidens mobiler och kameror – vart är vi på väg?

Annons

Vi har lyssnat på ett frukostseminarium om mobiltelefoner och kamerafunktioner, och vi måste säga att utvecklingen går framåt i rasande fart. Behöver man ens en riktig kamera nu när mobilkamerorna blivit så bra? Vad kan man egentligen använda de moderna mobilkamerorna till? Är den nya tekniken så fantastisk som den låter … eller kan den också vara farlig?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Frukostseminarium med Huawei

I förra veckan lyssnade vi på ett frukostseminarium som företaget Huawei anordnade. Huawei tillverkar bland annat mobiltelefoner och är enormt stora i Asien. Även i Europa blir de större och större, och en av anledningarna är kanske att de satsar mycket på kamerafunktionerna i sina telefoner. Vi har sett många foton tagna med Huaweis mobiler och måste säga att vi är imponerade.

Frukostseminariet handlade dock inte specifikt om Huaweis produkter, utan var snarare en spaning framåt och bakåt i tiden med flera inbjudna talare, som jobbade med foto eller teknik. Riktigt intressant!

Seminariets moderator och Changzhu Li, VP Smartphone Prod. Line Consumer BG, Huawei

Minns du Kamerans glansdagar?

Vi fick under seminariet veta att man under 2007 sålde strax över 830 000 kameror i Sverige. År 2018 hade siffran sjunkit till 107 000 kameror. Kanske är det inte så konstigt att fler hade kameror förr. Om man ville ta foton på ett bröllop eller en 50-årsfest var man ju tvungen att ha en kamera.

Kommer du ihåg den tiden när man köpte rullar med 24 eller 36 bilder, och hur sparsam man fick vara med sitt fotograferande för att få dessa bilder att räcka? Fotobutikernas huvudsakliga uppgift var att framkalla bilder, och det gjorde de på löpande band. När digitalkamerorna kom fick de flesta fotobutiker helt enkelt lägga ner.

kamera

Är kamerornas tid förbi?

Mobiltelefonerna utrustas med bättre och bättre kameror för varje år som går, och utvecklingen går vidare i rasande fart. Är kamerornas tid förbi? Om man ska tro föreläsarna på seminariet finns det kanske ingen framtid för kompaktkamerorna, medan systemkamerorna kan användas för “konstnärliga syften”. Fotograferna pratade också om känslan och om “greppet” – ungefär som man ibland hör människor pratar om känslan att hålla i en “riktig bok”.

Mobilkameran har fler syften

Under seminariet pratades en del om skillnaden mellan kameratillverkarnas och mobiltillverkarnas syn på syftet med en kamera. Medan kameratillverkarna traditionellt har sett på kameran som ett verktyg för att producera en bild, har mobiltillverkarna tänkt att kamerafunktionen kan användas till helt andra saker, som att orientera sig eller få information om en känd byggnad i närheten.

mobilkamera

Mobilkameror kan användas för att skanna av en meny på arabiska och få den översatt till svenska. Om man vill kan man också få veta vad jordgubben på bilden väger, och vad den har för näringsinnehåll. Kameran kan också användas för att fotografera ett sjukdomssymptom och digitalt jämföra mot andra foton, för att ställa en diagnos. Väldigt praktiskt!

Användbart … eller farligt?

Användningsområdena för den nya tekniken känns nästan oändliga, och det känns som att kamerorna kan nyttjas i många goda syften. Samtidigt finns det exempel som inte känns fullt lika trevliga. Vem vill till exempel bli skannad med “ansiktsigenkänning” när man går in i en butik eller restaurang, bara för att de ska kunna erbjuda en produkt som passar ens kön och ens humör?

Kan du också skanna av mig och se vad jag väger?

moderatorn

Kan du också skanna av mig och se vad jag väger, frågade moderatorn en av föreläsarna. Nej, det kan man tydligen inte och vi var några som drog en lättnadens suck här. För var går gränsen för vilken information vi vill ha egentligen?

Å andra sidan, precis som en av föreläsarna sa, så hade människor samma typ av farhågor när TV:n kom. Det är kanske inte tekniken som avgör om vi är bra eller dåliga som människor, det är bara en fråga om hur vi väljer att använda tekniken.

TV:n ansågs kanske också farlig en gång i tiden? Bild: Pixabay

Framtidens mobiler och kameror – vart är vi på väg?

Mobiltelefonerna har redan idag fantastiskt bra kameror, och utvecklingen går mot ännu bättre bildkvalitet, bättre zoom och bättre möjligheter för lagring och delning. Allting kommer troligtvis bli ännu mer sammankopplat, och även om man använder flera enheter (drönare, GoPro, mobiltelefon etc.) så kommer alla bilder och filmer automatiskt samlas på ett enda ställe.

I ett ännu lite längre perspektiv kanske även mobilen är borta? Kanske kommer det en tid då vi använder glasögon eller armband och styr tekniken med rösten. Det gäller att hinna snappa upp det nya innan det redan har hunnit rusa förbi …

Vad säger bilden? Foto: Pixabay

Använder du mobilkamera eller “riktig” kamera? Vad tycker du om mobilkamerans olika användningsområden? Vad tror du om framtiden när det gäller mobiler och kameror?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev