Meny Stäng

Olivskörd – tio saker du inte visste om oliver

Just nu är det tid för olivskörd i Kroatien. Vi ser det precis överallt här på Brac, och inte minst på campingen där vi bor. Campingen är full av olivträd och just nu skördar ägarna hela dagarna, tillsammans med resten av familjen som kommit hit från Bosnien. På turistbyrån fick vi också veta att det kanske inte är öppet på det privata olivoljemuséet just nu eftersom ägarna är mitt uppe i skörden. Allt verkar handla om oliver just nu!

Vi tycker väldigt mycket om oliver, men under resan har det visat sig svårt att veta vilka man ska köpa. Vissa är jättegoda, medan andra är väldigt beska. De bästa oliverna får vi nog säga att vi hittat i Spanien. Vi äter gärna oliver som lite plock före maten, men ibland slinker de också ner i en gryta eller hamnar på en macka. Gillar du oliver? Vilka är dina bästa serveringstips och vilka är dina bästa tips för att hitta goda oliver? Här kommer 10 fakta om oliver som du (kanske) inte kände till.

10 saker du inte visste om oliver

1. Människan har odlat oliver i 6000 år. Det finns arkeologiska fynd som tyder på att människor i östra Medelhavsområdet upptäckte fördelarna med oliver för mycket längesedan.

2. En olivodlare måste ha tålamod. Det dröjer minst fem år innan den första skörden och det kan dröja minst 50 år innan man får full skörd. Därefter ger trädet frukt under flera decennier eller under hundratals år.

3. Oliver skördas traditionellt med en kratta. Man drar oliverna varsamt av kvisten så att varken oliver eller träd skadas. Idag finns också tryckluftsdrivna ”klappor” som ruskar ner oliverna från träden.

4. Oliver kan inte ätas naturella. Färska oliver är beska och smaken måste mildras, vilket traditionellt görs genom att man lägger dem i salt under veckor eller månader.

5. Färgen beror på när oliverna skördas. Oliver är gröna när de skördas tidigt på säsongen, grönbruna i mitten av säsongen och nästan svarta sent på säsongen.

6. Vissa oliver färgas på kemisk väg. Det finns producenter som skördar oliverna tidigt och färgar dem svarta, oftast med järnglukonat. Konserverade svarta oliver kan därför innehålla kemikalier.

7. Det finns minst 900 sorters olivträd. Ett 50-tal av dessa sorter odlas, visa sorter för oliver som ska ätas och andra sorter för oliver som ska användas till oljeframställning.

Nyhetsbrev

8. Olivoljan utvinns tre gånger. Först görs en försiktig kallpressning för att utvinna den åtråvärda jungfruoljan, därefter pressar man ut olja (av lägre kvalitet) under kraftig värmning och sist utvinns de sista dropparna för industribruk.

9. Ett moget olivträd kan ge 6 liter olja. Ett olivträd som är i 50-årsåldern kan ge upp mot 30 kg oliver, det vill säga 6 liter olivolja.

10. Spanien är världens största producent av oliver. Spanien producerar hälften av all olivolja i EU och 70 % av alla bordsoliver i EU. Andra stora producenter är Italien och Grekland.

Källor: Wikipedia, Zeta, Jordbruksverket

Oliver som har plockats på campingen där vi bor
Olivskörd på campingen där vi bor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev