Mat och dryck i olika länder är väldigt intressant och något som vi absolut gör för alla måste ju äta. Vi har samlat ett 15-tal olika länder där vi har skrivit om mat och det vill vi förmedla här till dig så du inte missa massa gott på din resa.
Innehållsförteckning
Mat och dryck i olika länder
Visst är det härligt med mat och något gott att dricka till när du kan finna ro att sitta ner på din semester eller långhelg. Vad vågar man prova? Om vi kan hjälpa till med några länder och idéer så är vi väldigt glada, för ibland vet man inte vad det står på menyerna.
Festivalen Food and Fun Reykjavik – Islands gourmetvecka
Festivalen Food and Fun Reykjavik är definitivt en anledning att besöka Islands huvudstad under februari/mars. Under…
Mat i Albanien – 22 albanska specialiteter
Maten i Albanien, hur smakar den? Och vad innebär albansk mat? Vi har rest med husbil…
Världens godaste öl – finns den i Belgien?
Var hittar man världens godaste öl? Kan det vara i Belgien? När man är i Belgien…
Recept på Zurek – vi lagar polsk soppa
Idag blir det recept på zurek, vår absoluta favoritsoppa i Polen. Jag tror aldrig att vi…
Vi provar belgiska våfflor i Belgien
Man kan ju inte vara i Belgien utan att prova belgiska våfflor, eller hur? Så, hur…
4 bra restauranger i Bryssel – härlig belgisk mat
Idag tipsar vi om fyra bra restauranger i Bryssel i Belgien. Vi fick riktigt god mat…
Huvudrätter till nyår – 5 lyxiga rätter
Huvudrätter till nyår! Har du lovat att stå för middagen på nyår, men är osäker på…
Bryggeri i Antwerpen – och en rejäl köttmåltid
I samarbete med Visit Flanders Nu har vi rullat vidare från Gent med husbilen och hunnit…
Olivskörd – tio saker du inte visste om oliver
Just nu är det tid för olivskörd i Kroatien. Vi ser det precis överallt här på…
Recept på piggvar – ugnsbakad och i gratäng
Recept på piggvar! I förra veckan fick vi för oss att vi skulle testa att laga…
Alkoholfri öl – test av 14 olika sorter
Alkoholfri öl kan vara ett bra alternativ om man gillar öl, men vill dra ner på…
Ölprovning med tysk och belgisk öl
Under vår husbilsresa i Europa i somras handlade vi på oss en del speciella och intressanta…
Vad är tryffel? – 15 intressanta fakta om tryffel
Vad är tryffel? Då och då, inte minst under resor i södra Europa, stöter man på…
Bryggeri i Brygge – belgisk öl på De Halve Maan
I samarbete med Visit Flanders Vi är nu i Flandern i Belgien, där vi passat på…
Polsk mat – specialiteter i det polska köket
Polsk mat, vad är det? Man pratar kanske inte så ofta om det polska köket ……
Svenska vingårdar – 4 gårdar med svenskt vin
Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch på…
Äta sjöborre – hur gör man och hur smakar det?
Kan man äta sjöborre, kanske du undrar. Ja det kan man! Vi har precis provat sjöborre…
Coquinas – supergoda småmusslor
När vi träffade bloggerskan Annika i Sevilla blev vi bjudna på sjukt goda småmusslor – coquinas….
Laga fisk – 7 dagar i veckan
Kan man verkligen laga fisk till middag sju dagar i veckan? Peter bjuder mig på fantastiskt…
Äta hel krabba – så gör du
När jag träffade Peter visade han mig hur man gör för att äta hel krabba, och sedan…
15 fakta om semlor + semmeltrender och semmeltest
Semlor är smarriga bakverk som ska ätas på och runt Fettisdagen. Men vad vet du om…
Efterrätter till nyår – 3 enkla desserter
Efterrätter till nyår! Har du börjat planera nyårets meny, men är du fortfarande lite osäker på…
Lyxig bjudning – snittar och pilgrimsmusslor
Äntligen Happy Friday igen! Det blev en riktigt lyxig bjudning här i husbåten förra helgen, och…
Restauranger i Hamburg – våra 7 bästa tips
Restauranger i Hamburg kan vi tipsa om idag! Under vårt besök i Hamburg hann vi äta…
Nyårsfirande – en nyårsmeny med 8 smårätter
Det blev en nyårsmeny med 8 smårätter hemma hos våra vänner. Vilket nyårsfirande, och vilken fantastisk…
Allt om sparris i Tyskland – Festivaler, vägar och recept
Sparris i Tyskland – det är långt mer än bara en grönsak. När sparrissäsongen kommer igång…
Svensk mat – 25 klassiska svenska maträtter
Svensk mat och svenska traditioner i köket! Igår började vi prata om våra klassiska svenska maträtter…
Värmande soppor i vintermörkret
Idag blir det recept på värmande soppor här på bloggen. Jag (Helena) har varit sjuk i…
Ungersk mat – 22 specialiteter i det ungerska köket
Ungersk mat, vad är det egentligen? Det ungerska köket är känt för sin kryddiga och mustiga…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
10 fakta om gin – samt recept och tips
Fakta om gin – och några recept på köpet. Det är vad vi bjuder på denna…
Irländsk whiskey – & pubar och öl på Irland
Irländsk whiskey är omtyckt av många, liksom kulturen med pubar och öl på Irland. Vi upplevde…
Vad äter man i Filippinerna? – 15 filippinska specialiteter
Vad äter man i Filippinerna? Vi har spenderat tre månader, på 30 olika öar, i Filippinerna….
Nyårsmat – vad är tradition att äta på nyårsafton?
Nyårsmat, vad är det? Och vad är tradition att äta på nyårsafton egentligen? Vi har läst…
Cypriotisk mat – 20 maträtter och delikatesser på Cypern
Cypriotisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland…
Belgisk öl – och bryggerier i Belgien
Belgisk öl är spännande, och att besöka bryggerier i Belgien är ett äventyr. Här hittar man…
Lyxiga snittar till festen
Igår, när jag kom hem från jobbet, trodde jag att Peter skulle bjuda mig på en…
Mat i Egypten – och restauranger i Sharm el Sheikh
Mat i Egypten – vad tänker du på då? Vi hade inga speciella förävntingar på maten…
Marockansk mat – våra erfarenheter från Marocko
Marockansk mat är rik på både färger och dofter. Lite generaliserat kan man säga att man…
Italiensk mat i topp – när läsarna får rösta
Italiensk mat är i topp när läsarna får välja. Tiden går fort, och det har redan…
25 fakta om kräftor – visste du det här?
Har du koll på dessa fakta om kräftor? Det är kräfttider nu och svenskarna bullar upp…
Fondue – schweizisk, svensk och japansk
Jag har alltid varit lite förvirrad när folk pratar om fondue. Vad är det för rätt…
4 unika barer i Bryssel – som du inte vill missa!
Idag kan vi tipsa om fyra unika barer i Bryssel. Vi har hunnit se och uppleva…
Goda fiskar i Spanien och Portugal
Under vår vistelse i Spanien och Portugal har vi träffat många som skulle vilja köpa och…
Hur äter man krabba? – nu även på film
Hur äter man krabba egentligen? Nu är det verkligen skaldjurssäsong och vi äter skaldjur så fort…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
Filea abborre – Peters tips och bästa recept
Kan du filea abborre? Det kan inte jag (Helena), men som tur är så är Peter…
Gratinerade musslor
I helgen lagade vi musslor i husbilen. Musslor kan verkligen vara gott, särskilt när man gratinerar…
Konsten att äta en måltid i Italien
Den italienska matkulturen är känd över hela världen och i det italienska köket hittar man massor…
Restauranger i Gent – och lokala specialiteter i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Restauranger i Gent är det gott om och idag kan vi…

Mat och dryck i olika länder
Peter & Helena som driver FREEDOMtravel.se har haft turen i vårt liv att vi äter och dricker nästan allt. Vi har också viljan att prova på många olika maträtter och därav kan vi skriva om mat. Peter har dessutom flera olika recept på Youtube/freedomtravelnews och då mest om fisk och skaldjur då det är våra favoriter.
Alla de maträtter och drycker som vi skriver om har vi upplevt själva på våra resor. Vi gör ingen djupdykning i artiklarna utan mer som ett allmänt uppslag om vad det är och om det är gott, som det oftast är. Mycket är bara frågan om vana eller att få det ihop med annat, som gör att smakerna gifter sig som många säger.
Vad går du igång på och vad saknar du?
Visst kan vi skriva om italienskt, franskt, spanskt men vi valde att ta upp lite udda men mat i Sverige är självklart med. Vad tycker du saknas?
Mat och dryck i olika länder
Vi kommer att fylla på mat och dryck i olika länder när vi åker till nya platser igen och vi hoppas på Afrika 2024. Häng med!