Mat och dryck i olika länder är väldigt intressant och något som vi absolut gör för alla måste ju äta. Vi har samlat mat och dryck från olika länder efter alla våra resor och det vill vi förmedla här till dig så du inte missa massa gott på din resa.
Innehållsförteckning
Mat och dryck i olika länder
Visst är det härligt med mat och något gott att dricka till när du kan finna ro att sitta ner på din semester eller långhelg. Vad vågar man prova? Om vi kan hjälpa till med några länder och idéer så är vi väldigt glada, för ibland vet man inte vad det står på menyerna.
Vinfester i Tyskland – upplev höstens vinfestivaler
Just nu pågår vinfester i Tyskland, och de fortgår under både oktober och november. Befinner du…
Finns det kaviar utomlands?
Finns det kaviar på tub (av typen ”Kalles kaviar”) utomlands? Eftersom vi vanligtvis vill prova lokal…
Bryggeri i Antwerpen – och en rejäl köttmåltid
I samarbete med Visit Flanders Nu har vi rullat vidare från Gent med husbilen och hunnit…
8 restauranger på Åland som du inte vill missa
Skribent: Helena Bergström Det finns många trevliga restauranger på Åland. Vi har besökt ett gäng av…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Svensk mat – 25 klassiska svenska maträtter
Svensk mat och svenska traditioner i köket! Igår började vi prata om våra klassiska svenska maträtter…
Fondue – schweizisk, svensk och japansk
Jag har alltid varit lite förvirrad när folk pratar om fondue. Vad är det för rätt…
Vin i Tjeckien – vinregionen Velke Bilovice
Visste du att man producerar vin i Tjeckien? Strax söder om Brno finns härliga vinregioner och…
Nyårsmat – vad är tradition att äta på nyårsafton?
Skribent: Helena Bergström Nyårsmat, vad är det? Och vad är tradition att äta på nyårsafton egentligen?…
Fik och restauranger i Glasriket – 7 ställen du inte vill missa
Det finns några fik och restauranger i Glasriket som du inte vill missa! Vi har rest…
Recept på Zurek – vi lagar polsk soppa
Idag blir det recept på zurek, vår absoluta favoritsoppa i Polen. Jag tror aldrig att vi…
Konsten att äta en måltid i Italien
Den italienska matkulturen är känd över hela världen och i det italienska köket hittar man massor…
Durian, frukternas konung – Tant Annas fruktstund
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Nej, en durian kommer du inte att hitta i fruktdisken i din…
Allt om sparris i Tyskland – Festivaler, vägar och recept
Sparris i Tyskland – det är långt mer än bara en grönsak. När sparrissäsongen kommer igång…
Tyska specialiteter i olika regioner – missa inte dessa
Skribent: HELENA BERGSTRÖM Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och…
Ungersk mat – 22 specialiteter i det ungerska köket
Ungersk mat, vad är det egentligen? Det ungerska köket är känt för sin kryddiga och mustiga…
Coquinas – supergoda småmusslor
När vi träffade bloggerskan Annika i Sevilla blev vi bjudna på sjukt goda småmusslor – coquinas….
Vingårdar i Stellenbosch i Sydafrika – 4 härliga besöksmål
Nyfiken på vingårdar i Stellenbosch? Sydafrika är känt för sin vinproduktion och orten Stellenbosch är centrum…
Julgodis och julkakor i olika länder – en söt rundresa
Idag ska det handla om julgodis och julkakor i olika länder. Vilka sötsaker äter man i…
Viner från italienska Piemonte – inspiration om en lockande region
Vi har provat viner från italienska Piemonte och – framför allt – vi har blivit nyfikna…
Vad äter man i Uzbekistan? – 12 uzbekiska delikatesser
Vad äter man i Uzbekistan? Vi besökte det centralasiatiska landet under en vecka och hann prova…
Julmat i olika länder – julmatstraditioner i världen
Hur ser julmat ut i olika länder egentligen? Visste du att fransmännen äter gåslever, grönlänningarna valspäck…
Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost
Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu…
Vad äter man i Schweiz? – 15 schweiziska specialiteter
Vad äter man i Schweiz? Vi listar 15 schweiziska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av…
Ost- och charkbricka – tips för en lyxig fest
Vad är lyxigare och godare än en ost- och charkbricka? För oss är det en favorit…
Kenyansk mat – våra upplevelser
Vi ska försöka berätta lite om maten i Kenya. Vi åt hemma hos vänners vänner i Nairobi,…
Att handla i mataffärer i Kroatien
Att botanisera i mataffärer utomlands är alltid lika roligt! Hur är det att handla i mataffärer…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
Vad äter man i Georgien? – 15 georgiska maträtter och specialiteter
Vad äter man i Georgien? Vi gjorde en tio dagar lång roadtrip runt hela landet och…
Italiensk mat i topp – när läsarna får rösta
Italiensk mat är i topp när läsarna får välja. Tiden går fort, och det har redan…
Öl i Tyskland – 6 tyska upplevelser med öltema
Hur upplever man öl i Tyskland på bästa sätt? Tyskland har en stark ölkultur och det…
Pata negra och spanska köttbullar
Vi är inte så imponerade av maten i Spanien, inte generellt i alla fall. Självklart förstår…
13 rätter på julbordet – julmatens historia
Vilka rätter på julbordet är ett ”måste” och vilka har spelat ut sin roll? Vi kikar…
Katalansk mat – vi har testat och lagat
Igår kväll var vi inbjudna till en gourmetupplevelse av Kataloniens turistråd. Den här typen av pressträffar…
Tjeckisk mat – 20 maträtter och drycker från Tjeckien
Tjeckisk mat – hur är den? I somras besökte vi återigen Tjeckien, för kanske 20:e gången…
Bästa restaurangen på Arlanda? – vi har testat La Girafe
Vilken är den bästa restaurangen på Arlanda? Den frågan kan det förstås finnas flera svar på,…
Mat och kultur i Nordmakedonien
Mat och kultur i Nordmakedonien är väldigt spännande och så annorlunda mot vad vi har i…
Mat på Åland – 16 delikatesser att prova
Skribent: Helena Bergström Vill du uppleva mat på Åland? Även om Åland inte är så stort…
Grekisk mat – 25 grekiska maträtter och specialiteter
Grekisk mat är mat att samlas kring och njuta av! Vem gillar inte klassiker som moussaka,…
Polsk mat – specialiteter i det polska köket
Polsk mat, vad är det? Man pratar kanske inte så ofta om det polska köket ……
Tata i Ungern – mat och vin i lantlig miljö
Tata i Ungern är en lugn liten stad på landet, belägen vid en stor vacker sjö….
Gruyère i Schweiz – choklad och schweizisk ost
I samarbete med Switzerland Tourism Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med…
Vindistrikt i Bourgogne i Frankrike – våra erfarenheter och tips
Skribent: Helena Bergström Vad finns det för vindistrikt i Bourgogne? Vi har njutit av en veckas…
Restauranger på Panglao i Filippinerna – 9 tips
Restauranger på Panglao ska det handla om idag. Vi har ätit på en lång rad restauranger…
Jul i Tyskland – inspireras av tyska jultraditioner
Julen i Tyskland bjuder på allt från smarriga bakverk och härlig julmat till stämningsfull adventsmusik. I…
Cypriotisk mat – 20 maträtter och delikatesser på Cypern
Cypriotisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland…
Världens 10 bästa matländer – enligt oss
För några dagar sedan skrev våra bloggkollegor 4000 mil om bästa maten de ätit på resa….
Midsommarmat – 15 klassiker & läsarnas favoriter
Midsommarmat, det är grejor det! Midsommar är en viktig högtid för oss svenskar och maten som…
Boquerones – ansjovis på spanskt vis
Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet…
Vad äter man i Kroatien? – 20 kroatiska specialiteter
Vad äter man i Kroatien? Vi listar 20 kroatiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av…

Mat och dryck i olika länder
Peter & Helena som driver FREEDOMtravel.se har haft turen i vårt liv att vi äter och dricker nästan allt. Vi har också viljan att prova på många olika maträtter och därav kan vi skriva om mat. Peter har dessutom flera olika recept på Youtube/freedomtravelnews och då mest om fisk och skaldjur då det är våra favoriter.
Alla de maträtter och drycker som vi skriver om har vi upplevt själva på våra resor. Vi gör ingen djupdykning i artiklarna utan mer som ett allmänt uppslag om vad det är och om det är gott, som det oftast är. Mycket är bara frågan om vana eller att få det ihop med annat, som gör att smakerna gifter sig som många säger.
Vad går du igång på och vad saknar du?
Visst kan vi skriva om italienskt, franskt, spanskt men vi valde att ta upp lite udda men mat i Sverige är självklart med. Vad tycker du saknas?
Mat och dryck i olika länder
Vi kommer kontinuerligt att fylla på mat och dryck i olika länder när vi reser till nya platser. Häng med!