Meny Stäng

Libanesisk afton – med meze och libanesiskt vin

Annons

Igår kväll fixade vi en kväll med libanesisk mat och libanesisk vinprovning hemma i husbåten, tillsammans med Peters son Robin och hans fru Alexandra. Det har nästan blivit en tradition att ordna såna här kvällar ibland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tidigare temamiddagar

Vi har tidigare haft en kväll med franskt tema, en kväll med spanskt tema och en kväll med sydamerikanskt tema. Det roliga med de här kvällarna är att man lär sig lite mer om vin och mat från ett visst område, samtidigt som man äter och dricker gott, och har trevligt.

Libanesiska viner

Vi provade fem libanesiska viner. Vi provade fem libanesiska viner: Chateau Kefraya 2009, Chateau Musar 1993, Chateau Musar 2005, Comte de M 2009 och Chateau Kefraya 2011. Bara ett av dem (Chateau Musar 2005) finns i Systembolagets ordinarie sortiment. De andra fick man beställa några dagar i förväg. Alla vinerna var goda och vi uppfattade dem som fruktigt kryddiga. En av favoriterna blev Chateau Kefraya från 2009 (206 kr).

Libanesiskt vin

Meze

Maten hämtade vi från restaurang Libaneza i Sundbyberg. Deras meze är sååå himla god! Hummus (kikärtsröra), Baba ganoush (aubergineröra), Mehammara (chiliröra med valnötter), Labne (yoghurtdip med mynta och vitlök), Tarator djej (kycklingröra med saltgurka), Shanklish (marinerad fetaost med tomat och vitlök), friterad blomkål, köttpiroger, spenatpiroger, falafel (kikärtsbollar), stekt halloumi, kycklingvingar samt grillad kyckling och grillat lamm. Fantastiskt gott!

meze

Egen efterrätt

Efterrätterna (tre stycken!) lagade vi själva. Det blev en nötmousse med hallon, chokladfudgesås och kanderade nötter. Receptet kommer från Halv åtta hos mig.

Tre efterrätter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev