Meny Stäng

Vad äter man i Uzbekistan? – 12 uzbekiska delikatesser

Annons

Vad äter man i Uzbekistan? Vi besökte det centralasiatiska landet under en vecka och hann prova massor av god och spännande mat. Här har vi samlat några vanliga uzbekiska maträtter och delikatesser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Uzbekisk mat

Det uzbekiska köket är ett typiskt centralasiatiskt kök. Eftersom det finns många bönder som odlar spannmål är produkter som bröd, dumplings och nudlar en viktig del av kosten. Kött är också mycket populärt, i första hand lamm och nötkött. Fläskkött äts huvudsakligen inte, eftersom de flesta är muslimer. Däremot finns ett stort utbud av grönsaker, frukt och nötter.

Vi besökte Uzbekistan i samband med 25 UNWTO i Samarkand och reste runt med guider, vilket innebar att vi mestadels åt på lite finare restauranger. Vi fick smaka många traditionella rätter och vi tyckte mycket om maten i Uzbekistan.

Vad äter man i Uzbekistan? - uzbekiska delikatesser

1. Plov

Om du bara ska prova en enda maträtt i Uzbekistan är det plov (pilaff). Detta kan sägas vara landets nationalrätt, och alla vi pratade med älskade denna rätt mest av allt. Plov består av ris, kött (lamm eller nöt), morötter och kryddor.

När vi åt plov serverades maträtten på stora fat, och flera personer åt från samma fat, från varsin ände. Vi kan hålla med om att det var mycket gott, och köttet var fantastiskt mört.

Vad äter man i Uzbekistan? - plov

2. Bröd

Om vi ska nämna en sak till som är väldigt typiskt för uzbekisk mat så är det bröd. Extra typiskt är runda bröd som kallas non eller patyr, och i Samarkand finns även så kallade Samarkand-bröd.

Vad äter man i Uzbekistan? - bröd

Vi serverades bröd till alla måltider när vi var i Uzbekistan, och dessutom kunde man trilla förbi bagerier på vägen och köpa sig en brödbit.

Vad äter man i Uzbekistan? - bröd

3. Samsa

Rätter gjorda på mjöl och deg återkommer i flera olika varianter. En populär uzbekisk maträtt är så kallade samsa. Detta är inbakade små knyten som ofta innehåller köttfärs, och ibland något annat såsom exempelvis pumpa. Samsa serveras gärna som en liten förrätt innan huvudrätten.

Vad äter man i Uzbekistan? - samsa

4. Manti

Det är också vanligt med olika former av ångkokta degknyten, det vill säga dumplings. Manti kan till exempel fyllas med lamm eller nötkött, och är supergoda.

Vad äter man i Uzbekistan? - manti

5. Chuchvara

En lite mindre variant av dumplings är de som kallas chuchvara. Dessa fylls också ofta med lamm- eller nötkött och kan serveras som de är, eller i en soppa.

Vad äter man i Uzbekistan? - chuchvara

6. Soppa

Soppa är mycket populärt i Uzbekistan. Det finns många olika soppor såsom shurpa (soppa med kött och grönsaker) eller lagman (nudelrätt som kan serveras som soppa).

WIFI.se

Vi serverades många gånger soppa mellan förrätten och huvudrätten. Bland annat åt vi mastava (soppa med kött, grönsaker och ris) samt solyanka (rysk köttsoppa) och fisksoppa. Alla soppor vi åt var väldigt goda!

7. Kurt och andra mjölkprodukter

Olika former av mjölprodukter ingår i det uzbekiska köket. Uzbekisk kurt är en slags saltad och torkad ostmassa som formas till runda bollar. Ett annat exempel är kaymak, som är den vispade feta delen av mjölk, som kan användas istället för smör.

8. Shashlik och andra kötträtter

Kött är mycket populärt i Uzbekistan, i många olika former. En vanlig kötträtt är shashlik, det vill säga grillspett med nöt- eller lammkött. Vi serverades också grillat kött, kallskuret kött och köttgryta, i en variant från Georgien. Förutom nötkött och lamm serveras ibland kyckling.

9. Sallader

Sallader är också populärt, och vi serverades varje dag olika sallader som förrätt. Salladerna kan vara lätta och fräscha, såsom achichuk (tomat- och löksallad), eller innehålla olika varianter av kött eller ost. En del sallader är också krämiga.

10. Nötter och torkad frukt

Nötter och torkad frukt serveras vid allt från frukost till måltider, och du kan också shoppa på marknader i stan. Vi såg bland annat mycket valnötter och torkade vindruvor (russin). De torkade druvorna vi såg var annorlunda mot de russin vi är vana vid – större och med en tydlig blå färg.

Uzbekisk mat - uzbekiska delikatesser

11. Frukt och grönsaker

Det finns gott om frukt och grönsaker i Uzbekistan, både på marknader och på restaurangerna. När det gäller frukt lade vi framför allt märke till härliga granatäpplen. Det finns också exempelvis äpplen, aprikoser, kvitten, vindruvor och meloner.

Uzbekisk mat - uzbekiska delikatesser

Vanliga grönsaker är bland annat tomater, gurka, morot, rädisor, kål, aubergin och pumpa. Grönsakerna kan serveras färska i sallader, men också tillagade eller kanske inlagda.

Uzbekisk mat - uzbekiska delikatesser

12. Sötsaker

Traditionella sötsaker i Uzbekistan inkluderar bland annat halva (konfektyr gjord av tahini) och navat (kristalliserat socker). På de restauranger vi besökte var det vanligast med olika vackra små bakverk, ibland tillsammans med choklad och nötter.

Vad dricker man i Uzbekistan?

Eftersom de flesta uzbeker är muslimer är det relativt vanligt att inte dricka alkohol, och därmed ser man en hel del läsk och juice även på finrestaurangerna. Te är också en mycket vanlig dryck, och det finns en kall yoghurtdryck som heter ayran.

Det dricks dock även öl och vin. Det finns lokalt producerad öl och det finns ett gäng vingårdar. Vi provade uzbekiskt vin flera gånger, och det smakade mycket bra.

Uzbekisk mat - uzbekiska delikatesser

Att äta på restaurang i Uzbekistan

Att äta på restaurang i Uzbekistan var en upplevelse. Det finns en hel del stora restauranger, och en del av dessa är vackert dekorerade för att kunna användas som fest- och bröllopslokaler. Vi märkte att man i Uzbekistan älskar att dansa, för så fort det blev musik kom alla upp på dansgolvet, gärna även mitt i maten.

Men, finns det inte enklare och mindre restauranger då? Jo, det gör det förstås. Mindre ställen kallas gärna caféer, och det finns förstås ställen som serverar snabbmat och liknande.

Vårt sällskap på väg ut från en fiskrestaurang i utkanten av Samarkand
Dans på en finare restaurang/festlokal i Samarkand
Alla våra bästa tips om Uzbekistan. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev