Meny Stäng

Allt om sparris i Tyskland – Festivaler, vägar och recept

Annons

Sparris i Tyskland – det är långt mer än bara en grönsak. När sparrissäsongen kommer igång öppnar landet upp för festivaler, marknader och fantasifulla sparrisrätter. I vissa byar utser man ”sparrisens drottning” och i andra tävlar man om vem som skalar sparris snabbast. Du kan köra längs sparrisvägarna i Tyskland och uppleva ”det vita guldet” på plats.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är sparris?

Sparris är en som bekant en grönsak och förekommer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. Den vita sparrisen skördas under jord, och den gröna sparrisen skördas ovan jord. Sparrisen är extremt populär på våren i Tyskland. För en del tyskar har det gått så långt att sparrisen har blivit en statussymbol i den kulinariska konsten. ”Spargel” är för övrigt det tyska ordet för sparris.

Sparris i Tyskland – grön eller vit?

I till exempel Storbritannien och USA är den gröna sparrisen mest populär, och kanske också i Sverige? Personligen är vi i alla fall mest vana att laga grön sparris, som vi gärna steker eller grillar. I Tyskland däremot, är vit sparris det som smäller högst. Den vita sparrisen kallas ibland för ”det vita guldet” eller ”königliche gemüse” (kungen av grönsaker), och anses av många vara mjukare och finare i smaken.

Grilla sparris
Peter grillar grön sparris, foto: Helena

”Spargelzeit” – sparrissäsongen

Sparrissäsongen i Tyskland (Spargelzeit) börjar i mitten av april och fortsätter fram till slutet av juni. Säsongen avslutas med en festdag till ära av Johannes Döparen, den 24 juni. Under sparrissäsongen tävlar restaurangerna om att servera fantasifulla sparrisrätter och tyskarna äter sig sammanlagt igenom 125 000 ton sparris. Nu är tyskarna visserligen många till antalet, men det är ändå en imponerande siffra!

Sparrissäsongen

Varför älskar tyskarna sparris?

Tyskarnas kärlek till den avlånga grönsaken började redan på 1500-talet. Romarna älskade sparris, och via klostren hittade grönsaken sin väg upp till Tyskland. Med tiden har tyskarna utvecklat sparrisen till en konst, och det är inte längre bara något man äter, utan också något man högtidligen firar!

© DZT e.V. / Knut Pflaumer

I de områden där man odlar sparris i Tyskland arrangerar man ”sparristurer”, där man går mellan gårdar och provar olika sparrisrätter, kanske tillsammans med en snaps. Ungefär som att besöka vingårdar alltså! I vissa byar har man tagit traditionen ytterligare ett steg längre, och utser en ”sparrisdrottning”. Ja, men varför inte liksom?

sparris i Tyskland

Schwetzingen – sparrisens huvudstad

Schwetzingen ligger nära Heidelberg i förbundslandet Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland, och anses vara sparrisens huvudstad. Det var här sparrisen blev ”kunglig”, efter att Karl I Ludwig planterade sparris i slottsträdgården, för att servera på utvalda banketter.

I Schwetzingen arrangeras en sparrismarknad den första lördagen i maj (4 maj 2019). I staden kan du också prova olika sparrisrätter, ge dig ut på guidad sparristur på cykel, leta efter stadens staty ”Spargelfrau” eller i största allmänhet bli sparristokig. Och om du efter detta inte fått nog kan du ge dig ut på sparrisvägen ”Badische Spargelstrasse”, som startar just här.

spargel
© DZT e.V. / Jens Wegener

2 tyska sparrisvägar

Ett populärt sätt att uppleva sparrissäsongen är att köra längs någon av de olika ”sparrisvägarna”, som löper genom områden fyllda av odlingar, festivaler, museer och marknader.

1. Sparrisvägen Baden

Sparrisvägen Baden (Badische Spargelstrasse) löper över 136 kilometer, och älskas av sparriskonnässörerna. Rutten startar i Schwetzingen, fortsätter via Reilingen, Karslruhe och Rastatt, och avslutas i Scherzheim. I Karslruhe kan man passa på att besöka palats och museer, och i Rastatt ska man inte missa den största sparrisfarmen i Tyskland.

2. Den nedersachsiska sparrisvägen

Den nedersachsiska sparrisvägen (Niedersaechsische spargelstrasse) är hela 750 kilometer lång, och både startar och slutar i Burgdorf. Den här gourmetrutten tar dig igenom sparrisregionerna Braunschweig, Hannover och Umland, Lüneburg Heath, Mittelweser och Oldenburg Münsterland. Några av höjdpunkterna anses vara den medeltida sparrisstaden Braunschweig och sparrismuseet i Nienburg.

WIFI.se
sparrisfält

4 tyska sparrisfestivaler

Om du vill uppleva sparris i Tyskland är det förstås en bra idé att ta dig till någon av alla de byar och städer som anordnar festivaler och marknader.

1. Sparrismarknad i Schrobenhausen

Schrobenhausen i Bayern är kända för sin sparris, eftersom den anses ha en extra stark och nötig smak. Varje år arrangeras en sparrismarknad (10 april 2019), då man bland annat utser sparrisens drottning. Självklart hittar man också här ett sparrismuseum!

2. Marknad i sparrisbyn Walbeck

Strax intill den holländska gränsen ligger byn Walbeck, som under sparrissäsongen förvandlas till en ”sparrisby”. Den första söndagen i maj (5 maj 2019) arrangeras en sparris- och hantverksmarknad, då man bland annat välkomnas av ”sparrisprinsessan”.

3. Sparrisfestival i Bruchsal

Bruchsal, som ligger vid sparrisvägen Baden, ska vara en av de bästa sparrisdestinationerna i Baden-Württemberg. Här arrangerar man varje år sparrisfestival en helg i maj (18-19 maj 2019).

4. Beelitzer spargelfest

Strax utanför Berlin ligger sparrisstaden Beelitz, där man varje år arrangerar en fest till sparrisens ära, Beelitzer Spargelfest (31 maj – 2 juni 2019). Staden kan dessutom stoltsera med ett ”sparrismuseum”.

Sparrismarknad
Grön och vit sparris i Tyskland – i långa banor

Recept på vit sparris

Det allra mest klassiska är att servera vit sparris med hollandaisesås, men det finns förstås tusen och åter tusen andra recept. På Germanfoods.org finns ett gäng tyska sparrisrecept (på engelska) – både klassiker och mer kreativa varianter. Vad sägs till exempel om Gin Martini med sparris eller sparris-pannacotta …? Vi har också letat upp ett gäng recept på svenska receptsajter:

  • Med spickeskinka och körveldressing – recept hos Tasteline
  • Med hackat ägg och smält smör – recept hos Köket.se
  • Med hollandaise och rökt lax – recept hos Elle
  • Med brynt smör och mandel – recept hos DinVinguide

Har du provat sparris i Tyskland, eller skulle du vilja? Eller har du kanske något bra recept på vit sparris att dela med dig av?

Bilder i inlägget, förutom de som är märkta på annat sätt, är från Pixabay

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev