Meny Stäng

Semestervägar i norra Tyskland – 6 fina temavägar

Annons

Det finns gott om semestervägar i norra Tyskland. När gränserna öppnar igen blir det kanske enklast att börja resa i de delar av Europa som ligger närmast. Vi tipsar om sex semestervägar i norra Tyskland, som du hittar strax efter överfarten från Sverige.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Upptäck semestervägar i norra Tyskland

Tyskland kan det här med semestervägar. Runt om i landet hittar man ett 150-tal vackra vägar med olika teman, allt från vinvägar och slottsvägar till romantiska vägar och porslinsvägar. Det är bara att välja och vraka utifrån intresse! Vi har snuddat vid många av temavägarna, men aldrig följt någon av dem från A till Ö. Om vi skulle vilja? Ja, verkligen! Det här konceptet gillar vi supermycket.

semestervägar i norra Tyskland
Papenburg, Niedersachsen © Lookphotos / Christian Bäck

När blir det fritt att resa i Tyskland?

Coronapandemin har begränsat resandet i hela Europa. Nu börjar vissa gränser försiktigt öppna upp, men det kan fortfarande dröja ett bra tag innan vi kan röra oss som vi vill. När det väl öppnar tänker vi att vi gärna reser med vår husbil, och att vi gärna börjar resa i våra närmaste grannländer.

semestervägar i norra Tyskland
Jasmund Nationalpark, Rügen © Lookphotos / Guenther Bayerl

Sex semestervägar i norra Tyskland

Här presenterar vi tips på sex semestervägar i norra Tyskland. Vi har själva besökt flera platser längs med vägarna, och övrig information om rutterna kommer från Tyska Turistbyrån.

1. Myr- och mossevägen i Niedersachsen

Myr- och mossevägen i Niedersachsen (Deutsche Fehnroute) ligger i väster, inte långt från den holländska gränsen. Vägen, som både börjar och slutar i Papenburg, bjuder på en vacker rutt genom ett grönt slättlandskap, fyllt av kanaler. Under större delen av vägen följer du kanalerna med dess broar, medan du ser ut över ängar, hedar, vattendrag, traditionella bondgårdar, tegelkyrkor och väderkvarnar.

Höjdpunkter längs vägen

 • Tysklands största myr i Papenburg
 • Naturskyddsområdet Veenhusen i Moormerland
 • Väderkvarn i Westgrossefehn
semestervägar i norra Tyskland
Spindelväv © TMN GmbH / Geraman Roamers / David Kollmann
 • Längd: 170 km
 • Tema: Natur och kultur i myrområdet
 • Start: Papenburg
 • Region: Niedersachsen
 • Läs mer: German Fen Route

2. Sparrisvägen i Niedersachsen

Den 750 kilometer långa Sparrisvägen i Niedersachsen tar med resenären på en gourmettur genom sparrisregionerna Braunschweig, Hannover och Umland, Lüneburgheden, Mittelweser och Oldenburg Münsterland. Faktum är att var femte sparris i Tyskland växer i det tyska förbundslandet Niedersachsen.

Den tyska sparrisen kan ses så tidigt som i mars, och skördas från slutet av april till slutet av juni, beroende på väder. Allra trevligast är det förstås att besöka regionen under skördetid, då sparrisen serveras på alla upptänkliga sätt på de lokala restaurangerna, men regionen är fin att besöka även på hösten.

Höjdpunkter längs vägen

 • Sparrismuseum i Nienburg
 • Sparris- och korsvirkestaden Burgdorf
 • Friluftsmuseum i Cloppenburg
semestervägar i norra Tyskland
Nienburg © GNTB / Francesco Carovillano

3: Ostvägen i Schleswig-Holstein

Om du gillar ost ska du inte missa Ostvägen i Schleswig-Holstein. Resan startar i Lauenburg och går förbi Lübeck, Kiel, Flensburg, ön Föhr och Hamburg, innan man kommer tillbaka till Lauenburg. Vägen går förbi både Nordsjön och Östersjön och dessutom floden Elbe, och man möter ett varierat landskap med stränder och öar av olika storlekar. Här kan man också förvänta sig att se vindpinade träd, fyrar, gårdar, getter och frisiska kor.

Schleswig-Holstein har en lång tradition av osttillverkning och det finns många speciella ostar att prova. Ostarna kan vara gjorda av komjölk, getmjölk eller fårmjölk. Man kan handla ost direkt vid många mejerier, men om man vill se sig omkring i mejeriet kan man behöva boka i förväg.

Höjdpunkter längs vägen

 • Museer och UNESCO-världsarv i Lübeck
 • Gårdar med ostproduktion i Bendorf, Cismar, Dannau och många fler
 • Friluftsmuseum i Molfsee
semestervägar i norra Tyskland
Lübeck © www.anibaltrejo.com / Anibal Trejo
 • Längd: 500 km
 • Tema: Ost och kust
 • Start: Lauenburg
 • Region: Schleswig-Holstein
 • Läs mer: Schleswig-Holstein

4. Färjevägen i Schleswig-Holstein

Färjevägen i Schleswig-Holstein är ett 250 kilometer långt ”museum” som visar upp färjor, pråmar, broar och tunnlar från olika tidsepoker längs floderna Oste och Elbe samt längs Kielkanalen. Vägens slogan gör reklam för ”17 färjor att resa med och 13 broar att korsa”.

Runt om möter ett landskap med hedar, fyrar, hamnar, kranar och kryssningsfartyg. Ibland kör man också förbi små byar med sin gamla kyrka i mitten. I den här delen av Tyskland är det vanligt att utöva fritidsaktiviteter som cykling och olika vattensporter. Många hyr också kajak eller husbåt på floden Oste.

WIFI.se

Höjdpunkter längs vägen

 • Nordöstersjönkanal i Brunsbüttel
 • Sjöfartsmuseum och klaffbro i Kiel
 • Sportbåtshamn i Bremervörde
semestervägar i norra Tyskland
Kiel © Lookphotos / Olaf Bathke
 • Längd: 250 km
 • Tema: Färjor, natur, bryggor och kultur
 • Start: Bremervörde
 • Region: Schleswig-Holstein
 • Läs mer: German Ferries Route

5. Sverigevägen i Mecklenburg-Vorpommern

Sverigevägen i Mecklenburg-Vorpommern tar dig med genom platser som var viktiga under den svenska perioden mellan 1630-1815. Längs vägen får man bland annat uppleva ön Rügen i Östersjön, Grossbeeren öster om Berlin och ön Usedom i östra Tyskland.

Rutten berättar om viktiga historiska händelser som det 30-åriga kriget, Sveriges uppgång och fall som stormakt, Preussens uppgång, de sociala förändringarna under 1700-talet och omvälvningarna under Napoleonkriget. Allting tog sin start när Gustav Adolf år 1630 kom med sina trupper till ön Usedom i östra Tyskland. Idag finns massor av historiska lämningar och minnen från den svenska tiden, till exempel i form av Luciafirande som man fortfarande kan möta här i trakterna.

Höjdpunkter längs vägen

 • Otto-Lilienthal Museum i Anklam
 • Kritaklippor på Rügen
 • Sverigemuseum i Schlatkow
 • UNESCO-världsarv i Stralsund
 • Badrumsarkitektur i Usedom
Usedom: Reihe von Häusern in Bansin © Getty Images / Westend61
 • Längd: 700 km
 • Tema: Svensk period i Tyskland
 • Start: Rügen
 • Förbundsland: Mecklenburg-Vorpommern
 • Läs mer: Swedish Heritage Route

6. Vorpommerns byväg – Amazonas i norr 

Vorpommerns byväg är en 90 kilometer lång väg från Anklam till Loitz, i den östra delen av Mecklenburg-Vorpommern. På vägen passerar man bland annat genom naturreservatet Peenetal och det speciella flodlandskapet vid floden Peene.

Regionen är känd som ”Amazonas i norr” på grund av området speciella flora och fauna. Här kan du skåda fågel, se bäver, paddla kajak, cykla eller kanske besöka vikingagravarna i Menzlin. I området finns också flera slott, herrgårdar, historiska byar och klosterruiner.

Höjdpunkter längs vägen

 • Gårdar i Gützkow
 • Klosterruin i Stolpe
 • Vattenslottet i Quilow
 • Vinkingagrav i Ziethen/ Menzlin
Mecklenburgische Seenplatte © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern / myroad.de
 • Längd: 90 km
 • Tema: Natur, flodlandskap
 • Start: Anklavä
 • Förbundsland: Mecklenburg-Vorpommern
 • Läs mer: The Vorpommern Village Route

Har du kört några semestervägar i norra Tyskland?

Har du kört någon av dessa semestervägar i norra Tyskland? Berätta gärna!

Tyskland
Vi på ön Usedom i Tyskland i augusti 2019
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Översta bilden i inlägget: Ostvägen – fyr i Westerhever © Majer Media / Kuczynski Lukasz

Prenumerera på vårt nyhetsbrev