Meny Stäng

Korsvirkesvägen i Tyskland – en mysig semesterväg

Annons

Korsvirkesvägen i Tyskland är en fantastiskt mysig semesterväg. Detta är en perfekt rutt att följa för dig som vill uppleva det pittoreska Tyskland, med bil, husbil, husvagn eller motorcykel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Korsvirkesvägen i Tyskland

Korsvirkesvägen (Deutsche Fachwerkstrasse) är en tysk semesterväg som sträcker sig från Elbe i norr, via Oberlausitz i östra Sachsen och ända ner till Bodensjön i den södra delen av landet. Vägen inkluderar åtta delsträckor och går genom förbundsländerna Niedersachsen, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Hessen, Rheinland-Pfalz, Thüringen, Bayern och Baden-Württemberg.

Korsvirkesvägen i Tyskland

Över 100 korsvirkesstäder har anslutit sig till rutten och sammantaget utgör hela vägen 300 mil. Att köra hela sträckan kan för de flesta vara orealistiskt, men som tur är kan du välja den delsträcka, eller de guldkorn, som passar för dig.

vägens webbplats hittar du väldigt bra information. Du kan välja engelska som språk och på denna sida hittar du en mycket bra överblick över de olika delsträckorna, som är tydligt markerade med olika färger.

Korsvirkesvägen i Tyskland

Snabba fakta om Korsvirkesvägen

  • Start: Bleckede (Niedersachsen)
  • Stopp: Meersburg vid Bodensjön (Baden-Württemberg)
  • Total längd: Över 300 mil (3000 km)

Vår resa längs Korsvirkesvägen – fem fina stopp

I somras reste vi längs Korsvirkesvägen. Vi följde inte alla de 300 milen, utan vi valde ut fem stopp som vi var nyfikna på. Alla fem visade sig vara helt fantastiska pärlor! Här kan du se en karta över de platser vi besökte och läsa om våra upplevelser.

1. Celle

Celle var den första staden vi mötte längs Korsvirkesvägen, och vi blev helt förälskade. Vilken fantastisk liten stad! Gata upp och gata ner ligger korsvirkeshusen tätt, och överallt hittar du charmiga hus och mysiga caféer. Om du vill kan du spana in det mest kända korsvirkeshuset i staden, Hoppener Haus, som är från år 1532 och har sex våningar.

Du kan också beundra det vackra gamla rådhuset och besöka slottet, som har anor från 1200-talet. Du som reser med husbil hittar en superfin ställplats, Womo-Celle Am Badeland, på 77er Strasse, som också fått fina utmärkelser.

2. Quedlinburg

Quedlinburg är en annan otroligt pittoresk korsvirkesstad, som ligger längs den gröna delen av Korsvirkesvägen. Den här staden, som är upptagen på Unescos världsarvslista, bjuder på massor av charmiga gränder och korsvirkeshus. I korsvirkesbyggnaden ”Ständerbau”, som är från 1300-talets första hälft, finns dessutom ett korsvirkesmuseum.

I Quedlinburg kan du ta dig upp på Slottsberget för att se slottet och Stiftskyrkan St. Servatius. Minst lika mysigt kan det vara att bara strosa i de slingrande gränderna, där du hittar otaliga caféer och små delikatessbutiker som säljer allt från honung till viltkorvar. Om du reser med husbil finns den utmärkta ställplatsen Schlossparkplatz på Schenkgasse.

3. Wernigerode

Den tredje staden vi besökte på den första delsträckan av Korsvirkesvägen visade sig vara minst lika mysig som de andra. Wernigerode är också en stad fylld med söta korsvirkeshus. Till och med det vackra persikofärgade rådhuset är byggt i korsvirkesstil. Andra speciella korsvirkeshus är ”det minsta huset” och ”det sneda huset”.

Förutom att strosa i alla mysiga gränder är det värt att besöka Wernigerode slott, där man både kan gå rundvandring och slå sig ner på uteservering med utsikt. Du som reser med husbil kan med fördel stanna på ställplatsen Katzenteich, på Am katzenteich 10. 

WIFI.se

4. Hann.Münden

Hann.Münden ligger på den bruna delsträckan och är en liten ort som vi blev otroligt förtjusta i. Behöver vi säga att det finns väldigt många charmiga korsvirkeshus här? En annan speciell sak är att staden ramas in av inte mindre än tre floder och en mäktig stadsmur, vilket gör den här platsen unik.

Om du vill kan du klättra upp till tornet Tillyschanze eller besöka Törnrosaslottet Sababurg. Om du reser med husbil (max 3,5 ton), husvagn eller tält kan vi rekommendera den mysiga campingen/ställplatsen Busch Freizeit & Touristik. Om du kör ett tyngre fordon kan du istället ta in på Wohnmobilstellplatz Am Weserstein, som ligger strax intill.

5. Miltenberg

Vårt sista stopp längs Korsvirkesvägen blev i Miltenberg. Vilken pärla! Denna stad ligger helt otroligt vackert vid floden Main, och om någon frågar oss om en Tysklandsfavorit är detta en het kandidat. Den gamla stadsdelen är fylld av charmiga och historiska korsvirkeshus. Du kan till exempel spana in torget Alter Marktplatz och det medeltida hotellet Zum Riesen.

Det är också intressant att besöka borgen Miltenberg, samtidigt som detta ger en fantastisk utsikt över staden och floden. Reser du med husbil, husvagn eller tält? Då kan vi varmt rekommendera campingplatsen Main Camping på Josef Wirth Strasse 1. Ett helt underbart ställe med fantastisk utsikt!

Har du rest längs Korsvirkesvägen?

Har du rest längs Korsvirkesvägen, eller har du kanske besökt någon av orterna som ligger längs rutten? Hur var din upplevelse?

Fakta om Korsvirkesvägen

Här hittar du alla orter som ingår i Korsvirkesvägen, uppdelat på de olika delsträckorna.

Korsvirkesvägen: Grön sträcka (nord)

Bleckede, Hitzacker, Dannenberg, Lüchow, Salzwedel, Celle, Königslutter, Hornburg, Osterwieck, Halberstadt, Quedlinburg, Wernigerode, Osterode am Harz, Duderstadt, Northeim, Einbeck, Bockenem, Alfeld, Stadthagen, Bad Essen och Nienburg.

Korsvirkesvägen: Blå sträcka (öst)

Herrnut, Oderwitz, Mittel-herwigsdorf, Grosschöna, Seifhennersdorf, Ebersach Neugersdorf och Kottmar.

Korsvirkesvägen: Orange sträcka (centralt)

Südharz, Bleicherode, Mühlhausen, Bad Langensalza, Wanfried, Treffurt och Schmalkalden.

Korsvirkesvägen: Brun sträcka (centralt)

Hann-Münden, Bad Sooden-Allendorf, Eschwege, Spangenberg, Melsungen, Kaufungen, Wolfhagen, Fritzlar, Homberg, Rotenburg a.d. Fulda, Bad Hersfeld, Schwalmstadt, Homberg, Alsfeld, Schlitz, Lauterbach, Grünberg och Steinau an der Strasse.

Korsvirkesvägen: Gul sträcka (centralt)

Dillenburg, Herborn, Wetzlar, Braunfels, Limburg, Montabaur, Bad Camberg, Idstein och Höschst.

Korsvirkesvägen: Lila sträcka (centralt)

Trebur, Dreieich, Hanau-Steinheim, Seligenstadt, Babenhausen, Dieburg, Gross-Umstadt, Reinheim, Walldürn, Miltenberg och Wertheim.

Korsvirkesvägen: Vinröd sträcka (centralt)

Markt Stadtlauringen, Heldburg, Sesslach, Markt Marktzeuln, Untermerzbach, Ebern, Baunach, Hofheim i. Unterfranken, Königsberg i.Bay, Hassfurt, Zeil a. Main, Herzogenaurach, Markt Cadolzurg, Bad Windsheim och Ochsenfurt.

Korsvirkesvägen: Röd sträcka (syd)

Eberbach, Mosbach, Eppingen, Bönnigheim, Besigheim, Bietigheim-Bissingen, Vaihingen a. d. Enz, Markgrönningen, Waiblingen, Backnang, Schorndorf, Kirschheim unter Teck, Bad Urach, Nehren, Herrenberg, Sindelfingen, Calw, Neubulach, Altensteig, Dornstetten, Schiltach, Haslach, Gengenbach, Sasbachwalden, Blaubeuren, Trochtelfingen, Riedlingen, Biberach a.d. Riss, Pfullendorf och Meersburg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev