Meny Stäng

Att göra i Miltenberg – 11 tips till en pärla vid floden Main

Annons

Vad kan man göra i Miltenberg i Tyskland? Denna stad ligger fantastiskt vackert vid floden Main och bjuder på charmiga korsvirkeshus, mysiga bryggerier och en härlig camping. Man kan inte annat än att bli lite förälskad! Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Miltenberg.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Miltenberg i Tyskland

Miltenberg är en historisk stad, och det märks på alla gamla byggnader och murar. Dessutom är staden omgiven av vacker natur.

Göra i Miltenberg
Göra i Miltenberg

Miltenberg ligger i förbundslandet Bayern, cirka 7 mil sydost om Frankfurt am Main.

Vad kan man göra i Miltenberg?

Vad kan man då se och göra i Miltenberg? Först och främst kan man förstås strosa bland alla charmiga korsvirkeshus, men det finns också mycket mer att se och upptäcka. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa bland korsvirkeshus i Gamla stan

Miltenberg är ännu en av de städer vi följer längs den tyska semestervägen ”Korsvirkesvägen”. Därför är det förstås inte förvånande att man möter en riktigt korsvirkesidyll. Gamla stan i Miltenberg är fylld av vackra och charmiga korsvirkeshus. Här kan man promenera i mysiga gränder, kika in i butiker eller slå sig ner på caféer eller restauranger i fantastisk miljö.

2. Häng på Alter Marktplatz (Schnatterloch)

Alter Marktplatz (Schnatterloch) är ett historiskt torg i Miltenberg, som ofta ses avbildat när man ser foton från staden. Här ligger ett gäng vackra korsvirkeshus samt fontänen Marktbrunnen från 1583, gjord av skulptören Michael Junker. Här hittar du också både restauranger och glassbarer, samt trappor som leder upp till stadens borg.

Göra i Miltenberg
Göra i Miltenberg

3. Kolla in kyrkan St Jakobus

Strax intill Alter Marktplatz, på Hauptstrasse 166, ligger St. Jakobuskirche. Denna katolska församlingskyrka är tillägnad aposteln Jakob den äldre. En kyrka har funnits på platsen sedan 1200-talet, men dagens byggnad fick sitt utseende på 1800-talet.

Göra i Miltenberg

4. Spana in det medeltida hotellet Zum Riesen

Mitt i Gamla stan i Miltenberg ligger det medeltida hotellet ”Zum Riesen”. Gården är känd i dokument från 1100-talet, och från tidigt 1400-tal beskrivs den som ”gästgivaregården Zum Riesen”. Fortfarande idag fungerar platsen som hotell med restaurang. Tänk på all historia som sitter i väggarna här!

Göra i Miltenberg - Zun Riesen

5. Besök borgen Miltenberg

Den kanske allra största och viktigaste sevärdheten i Miltenberg är borgen Miltenberg. Borgen ligger på en höjd ovanför floden Main, och kan ses från många håll runt om i staden. Mot en mindre avgift kan du promenera runt på borggården samt kliva in i slottet, där du kan se en liten historisk utställning samt ett konstgalleri.

Man kan också klättra upp i ett högt torn, och härifrån har man om möjligt ännu mer magnifik utsikt över staden. På bilden nedanför ser du även att man kan kika ner på själva slottet.

Göra i Miltenberg

6. Se stadens medeltida torn: Würzburger Tor och Mainzer Tor

Miltenberg är en stad med medeltida historia, och det märker man bland annat på alla gamla murar och torn. Du kan bland annat spana in de höga tornen ”Würzburger Tor” och ”Mainzer Tor”.

7. Prova öl eller whiskey

I Miltenberg kan du prova både öl och whiskey. Här hittar du bryggeriet ”Brauhaus Faust” samt whiskeydestilleriet ”St. Killian”.

Göra i Miltenberg

8. Ät middag på Faust Braustuben

Kanske vill du ha lite mat tillsammans med ölen? Vi åt middag på Faust Braustuben, som kan beskrivas som en tysk ”Biergarten”. Här var stämningen riktigt skön, med bra service och fin utsikt mot floden.

Göra i Miltenberg

Peter inledde med en potatissoppa. Därefter blev det hamburgare för honom och ”spätzle” (sydtysk pasta) med ost, lök och sallad för Helena. Mycket gott och bra!

9. Gör ett besök på ett museum

Det finns några museer att besöka i Miltenberg! Du kan kika in på Apoteksmuseet (Apothekenmuseum, Hauptstrasse 116) eller Museum Stadt Miltenberg (Hauptstrasse 169-175).

Göra i Miltenberg - apoteksmuseum

10. Ta en båttur på floden Main

Floden Main är fantastiskt vacker, med sitt breda spegelblanka vatten. Här passerar många, långa passagerarbåtar, och det är förstås möjligt att hänga med på en tur. Bland annat finns rederiet Henneberger, som erbjuder dagliga rundturer under hela sommarhalvåret.

Göra i Miltenberg

11. Promenera längs med floden Main

Även om du inte har lust att ta en båttur är det riktigt fint att promenera längs med floden Main. Här ligger många historiska byggnader och restauranger, och vi passerade också en läcker uteservering med strandstolar precis vid vattnet.

Göra i Miltenberg - floden Main

Mer att se och göra i Miltenberg för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna fina stad? Här hittar du fler förslag på saker att se och göra i Miltenberg, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Alter Rathaus är stadens historiska gamla rådhus. (Hauptstrasse 137)
 • Franciskanerkirche är en kaotlsk kyrka. (Hauptstrasse 62)
 • Mainbrücke Miltenberg är en bro som öppnade 1950.

Mer att göra i Miltenberg för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Miltenberg här:

 • Fränkischer Rotwein Wanderweg är en 79 km lång ”rödvinsvandringsled”, från Grosswallstadt till Bürgstadt.
 • Stadtpark Miltenberg är en park i staden.

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Miltenberg att välja på. Vi besökte staden med husbil och stannade två nätter på campingplatsen Main Camping på Josef Wirth Strasse 1. Ett helt underbart ställe!

Vi fick en plats precis intill floden och njöt verkligen av utsikten, och att kunna sitta och titta på alla passagerarbåtar som tuffade förbi. Dessutom var personalen väldigt trevlig och hjälpsam!

Om du inte tycker att du har behov för camping finns också flera parkeringsplatser där man kan stå kostnadsfritt med husbil, utan service. Den här staden kändes verkligen välkomnande mot husbilister!

Att göra i Miltenberg – på film

Mer att se och göra i närheten av Miltenberg

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Miltenberg. Det är inte långt till Würzburg, som bjuder på flera fantastiska slott. Det är också nära till den stora staden Frankfurt am Main, samt till Steinau an der Strasse, med borg och Bröderna Grimm-hus.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Miltenberg?

Har du varit i Miltenberg? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Miltenberg?

Fakta om Miltenberg

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Bayern
 • Kreis: Miltenberg
 • Invånare: Drygt 9000 (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats (på tyska).

Resa till Miltenberg

 • Flyg: Flyg till Frankfurt am Main, och fortsätt med inrikeståg eller hyrbil.
 • Bil/husbil: Du kan ta Öresundsbron och köra till Miltenberg (cirka 11 h från Malmö). Andra alternativ är att ta färja, till exempel Finnlines Malmö-Travemünde, Nynäshamn-Rostock, Göteborg-Kiel eller Rödby-Puttgarden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev