Meny Stäng

Att göra i Hann. Münden – 10 tips till en korsvirkesdröm

Vad kan man göra i Hann. Münden i Tyskland? Denna lilla stad är en fantastiskt fin liten pärla som direkt blev en favorit. Staden ligger längs med semestervägen ”Korsvirkesvägen” och bjuder bland annat på korsvirkescharm och inte mindre än tre (!) floder. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Hann. Münden.

Hann. Münden i Tyskland

När vi bestämde oss för att utforska Korsvirkesvägen denna sommar var vi tvungna att välja ett antal stopp. Hela vägen är nämligen över 300 mil lång och inkluderar mer än 100 städer.

En av de platser Peter fastnade för när han läste på var Hann. Münden. De vackra bilderna på korsvirkesidyll i kombination med vatten lockade, och vi blev inte besvikna!

Göra i Hann. Münden

Hann. Münden ligger i förbundslandet Niedersachsen i centrala Tyskland, cirka 15 mil söder om Hannover och drygt 20 mil väster om Leipzig.

Vad kan man göra i Hann. Münden?

Vad kan man då se och göra i Hann. Münden? Först och främst kan man förstås strosa bland alla charmiga korsvirkeshus, men det finns också mycket mer att se och upptäcka. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa bland korsvirkeshus

Vi reser längs med ”Korsvirkesvägen”, så det är inte konstigt att vi upptäcker korsvirkeshus. Hann. Münden utgör inget undantag. De charmiga korsvirkeshusen ligger tätt, och det är en fröjd av spana in snickarglädjen.

Korsvirkeshusen fortsätter gata efter gata med sina individuella och ofta lite lätt sneda hus. Att promenera här känns lite som att strosa runt i en sagovärld.

Göra i Hann. Münden

2. Spana in stadsmurar och torn

Det är inte bara korsvsirkeshusen som gör att Hann. Münden känns som en sagostad, utan också stadsmurarna och stentornen. Murarna är väl bevarade och den innersta staden är faktiskt så liten så att man utan problem kan promenera runt den.

Det finns också ett helt gäng gamla torn i Hann. Münden, såsom till exempel det 40 meter höga tornet Fährenpfortenturm.

Nyhetsbrev
Göra i Hann. Münden

3. Promenera vid floder och broar

Det som är speciellt med Hann. Münden är att tre floder flyter genom staden: Weser, Werra och Fulda. Med andra ord har du vatten och broar runt dig precis överallt.

En av de vackraste broarna är Historische Werrabrücke.

Göra i Hann. Münden

4. Ta en båttur

Båtturer går på floderna Fulda och Weser. Ett alternativ är förstås att åka med på en härlig båttur.

Göra i Hann. Münden - åka båttur

Det var också trevligt att stå vid campingen och se när båttarna slussar.

Göra i Hann. Münden

5. Besök kyrkan St Blasius Kirche

St Blasius Kirche är en imponerande kyrka som står mitt i den historiska gamla staden. Koret och östra gången byggdes i slutet av 1200-talet, medan övriga delar av kyrkan byggdes på 1400- och 1500-tal.

6. Se det vackra rådhuset

En av de absolut vackraste byggnaderna i Hann. Münden är rådhuset. Den ursprungliga byggnaden uppfördes runt år 1400, och i början av 1600-talet byggdes den om i Weserrenässansstil.

Rådhuset i Hann. Münden

Fasaden dekorerades rikt för att representera tidens makt och rikedom. Idag hittar du turistinformationen i huset, samt restaurang ”Ratsbrauhaus”.

Rådhuset i Hann. Münden

7. Ät middag i ”Ratsbrauhaus”

Vi åt middag en kväll i ”Ratsbrauhaus” i Rådhusets källare. Peter startade med en potatissoppa. Därefter valde han ”Wildgulasch” med bandspagetti, och Helena beställde Wienerschnitzel med champinjonsås och pommes frites.

Om vi hade vetat hur stora efterrätterna var hade vi delat på en, men nu blev det varsin. Vi orkade inte äta upp allt, men gott var det! Helena beställde ”Kaiserschmarrn”, som är en slags pannkaka, tillsammans med äppelkompott och vaniljglass.

Göra i Hann. Münden - äta på rådhuskällaren

Peter beställde vit Sachertårta med mango och yoghurt. Vi var väldigt mätta och nöjda efter denna middag kan vi lova!

Göra i Hann. Münden - äta på rådhuskällaren

8. Klättra upp till tornet Tillyschanze

Ytterligare en sak att göra i Hann. Münden är att klättra upp till tornet Tillyschanze, som ligger på en kulle i närheten av stan (längst bort på bilden nedan). Vi hade planerat att ta oss hit upp, men ställde in besöket på grund av häftigt regn.

Tillyschanze är ett 25 meter högt utsiktstorn i Reinhardskogen, som är populärt både bland lokalbor och turister. Tornet byggdes mellan 1881 och 1885, och namnet påminner om Johann Tserclaes Tilly och belägringen av staden Münden under 30-åriga kriget.

Göra i Hann. Münden

9. Lär dig om Dr. Eisenbart

Johann Andreas Eisenbart föddes den 27 mars 1663 i Oberviechtach, och dog den 11 november 1727 i Hann. Münden. Eisenbert var ögonläkare och uppfann en nål för stjärnpiercing och en krok för polypkirurgi. Han gjorde alla typer av mediciner, men även bråckligament, konstgjorda tänder och konstgjorda ögon.

Göra i Hann. Münden

Doktor Eisenbart begravdes i en krypta i korsalen, mitt på altaret i St. Aegidienkirche. I kyrkans norra ände finns en gravsten från 1837, rest till minne av honom.

10. Besök Törnrosaslottet Sababurg

Om du vill göra en liten utflykt från Hann. Münden kan du besöka slottet Sababurg, som ibland kallas ”Sleeping Beauty Castle” (Törnrosaslottet).

Sababurg byggdes år 1334. Efter olika tvister kom slottet att ägas av Hessen på 1400-talet, och slottet gjordes om till jaktstuga, innan det skadades svårt av Tilly under 30-åriga kriget.

Törnrosaslottet i Sababurg

Eftersom det förfallna slottet vid den här tiden var omgivet av en hög och lång törnehäck, är det möjligt att det fungerade som modell för Bröderna Grimms saga om Törnrosa.

Idag är det sagolika slottet inte mer än en ruin, men det är fortfarande värt att besöka. När vi var här handlade det om att kunna promenera runt slottet och Rosenträdgården. Om du siktar in dig på vissa tider (för närvarande helger från april till oktober kl. 14:30) kan du får uppleva en sagolik föreställning av Bröderna Grimms saga ”Törnrosa” i kortform.

Törnrosaslottet i Sababurg

När vi var här fanns också en liten foodtruck, och i närheten finns också Sababurg Zoo samt Sababurg urskog.

Mer att göra i Hann. Münden för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna fina stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Hann. Münden, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Bursfelde kloster är ett före detta benediktinskt kloster. (Klosterhof 5).
 • Guelph Castle i Hann. Münden färdigställdes 1501 av hertig Erich I av Lüneburg-Braunschweig. (Schlosspl. 10)
 • Rotundan byggdes i början av 1500-talet och är den enda kvarvarande delen av den övre stadsporten.
 • St. Aegidien är den kyrka där Doktor Eisenbart ligger begravd. (Aegidiipl. 1)
Göra i Hann. Münden
Rotundn i Hann. Münden

Mer att göra i Hann. Münden för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Hann. Münden här:

 • Münden Nature Park är en av de äldsta naturparkerna i Tyskland.
 • Westerstein är en sten med inskription som markerar sammanflödet av floderna Fulda och Werra för att bilda Weser.
Göra i Hann. Münden

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Hann. Münden att välja på. Vi besökte staden med husbil och stannade på campingen/ställplatsen Busch Freizeit & Touristik. Här finns både campingplatser och ställplatser och man har perfekt läge för att besöka staden. Man står också fint vid kanalen och alla båtar som tuffar förbi.

Om du har en husbil som väger över 3,5 ton kan du dock inte åka över lilla bron. Då kan du istället svänga höger innan den här sista bron och ta dig till Wohnmobilstellplatz Am Weserstein.

Att göra i Hann.Münden – på film

Mer att se och göra i närheten av Hann. Münden

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Hann. Münden. Du hittar till exempel fina städer som Kassel och Göttingen. Vi kan också rekommendera besök i Goslar, Wernigerode, Quedlinburg och Thale.

Har du varit i Hann. Münden? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Hann. Münden?

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden

Fakta om Hann. Münden

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Niedersachsen
 • Kreis: Göttingen
 • Invånare: Drygt 24 000 (2019)
 • Namn: Egentligen Hannoversch Münden
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Resa till hann. Münden

 • Flyg: Flyg till Leipzig, Hannover, Düsseldorf eller Frankfurt am Main, och fortsätt med inrikeståg eller hyrbil.
 • Bil/husbil: Du kan ta Öresundsbron och köra till Hann. Münden (drygt 8 h från Malmö). Andra alternativ är att ta färja, till exempel Finnlines Malmö-Travemünde, Nynäshamn-Rostock, Göteborg-Kiel eller Rödby-Puttgarden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev