Meny Stäng

Att göra i Wernigerode – 12 tips till en tysk pärla

Annons

Vad kan man göra i Wernigerode i Tyskland? Denna stad är en fantastiskt fin liten pärla som du hittar längs med den tyska “Korsvirkesvägen”. Här är våra bästa tips på saker att se och göra!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Wernigerode i Tyskland

Wernigerode bjuder på en härlig korsvirkesidyll, och dessutom finns ett fint slott och många andra sevärdheter. Du som reser med husbil hittar en bra plats nära centrum. Detta är en stad vi blev väldigt förtjusta i!

Wernigerode ligger i förbundslandet Sachsen-Anhalt i Tyskland, cirka 8 mil sydväst om Magdeburg.

Vad kan man göra i Wernigerode?

Vad kan man då se och göra i Wernigerode? Först och främst kan man förstås strosa bland alla charmiga korsvirkeshus, men det finns också mycket mer att se och upptäcka. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa bland korsvirkeshus

Wernigerode, som ligger längs med Korsvirkesvägen, är proppfullt av charmiga korsvirkeshus i glada färger. Här kan du se söta hus, vackra hus, oregelbundna hus och överraskande hus. Du kan utan problem få en överdos av korsvirkesidyll.

Glöm inte att spana efter detaljer! Här hittar du vackra dörrar, kreativa skyltar och spännande dekorationer som får de nyfiknaste av tankar att skena iväg.

2. Se det vackra rådhuset och Wohltäterfontänen

En sak du absolut inte vill missa att göra i Wernigerode är att se det vackra persikofärgade rådhuset. Detta hus har höga runda torn och påminner om något från sagans värld. Idag hittar du turistbyrån här, med information och broschyrer om närområdet.

Torget är också väldigt vackert. Har kan du bland annat se den fina Wohltäterfontänen (Wohltäterbrunnen), och det finns också gott om restauranger och caféer med inbjudande uteserveringar.

3. Kika in i det minsta huset

Ett av de hus i Wernigerode som är värt att spana in är “det minsta huset” (Kleinstes Haus). Huset är byggt i mitten på 1700-talet, i barock korsvirkesstil och måtten är så som följer:

 • Höjd: 4,20 meter till takfoten
 • Bredd: 2,95 meter
 • Dörrhöjd: 1,70 meter

Huset fungerade som bostadshus fram till 1976 och ska ha bebotts av upp till elva personer. Idag ägs den av staden Wernigerode, och här finns ett litet museum som berättar om tidigare levnadsförhållanden i huset. 

göra i Wernigerode - minsta huset

4. Spana in Krummelsche haus

Krummelsche Haus är en kulturminnesmärkt byggnad på Breite Strasse 72. Detta barocka korsvirkeshus i tre våningar byggdes 1674, och beställaren var majshandlaren Henricus Krummel. Huset är väldigt speciellt och på fasaden hittar du bland annat illustrationer av de olika världsdelarna och de olika elementen.

Bilden bredvid har ingenting med Krummelsche Haus att göra, utan visar en skulptur i närheten, som vi fastnade för.

5. Besök musuem Schiefes Haus

Schiefes Haus (det sneda huset) är ett hus i centrala Wernigerode som är väldigt … snett. Huset lutar sju grader, vilket är nästan dubbelt så mycket som lutningen på det världsberömda tornet i Pisa. Huset byggdes år 1680, och idag fungerar det som museum och galleri.

göra i Wernigerode - sneda huset

6. Beundra Liebfrauenkirche

Mitt i stan reser sig den mäktiga Liebfrauenkirche. När vi var här renoverades kyrkan och man kunde inte gå in, men här brukar konserter hållas.

7. Se stadsmuren och tornen

Stadsmuren runt det historiska Wernigerode är väldigt väl bevarad, och du kan se den på många ställen. Dessutom finns ett gäng torn att spana in. Nedanför ser du torn och murar på väg till slottet. Du kan också exempelvis se Westerntorturm.

göra i Wernigerode

8. Ta en tur med häst och vagn

Stadsbilden i Wernigerode påminner om svunna tider, och om du vill förstärka känslan kan du ta en tur med häst och vagn.

göra i Wernigerode - häst och vagn

9. Upplev Wernigerode slott

En sak som du inte vill missa att göra i Wernigerode är att spana in slottet. Från början var detta ett medeltida fort där tyska kejsare höll till under sina jaktutflykter i Harz.

På 1500-talet byggdes slottet om till en renässansfästning och i slutet av 1600-talet, efter förstörelsen under det 30-åriga kriget, såg greve Otto av Stolberg-Wernigerode till att rekonstruera slottet i barockstil. Idag håller det öppet för allmänheten.

Man kan, liksom vi gjorde, promenera upp till slottet. Om (den ganska långa) uppförsbacken känns för tuff kan man välja “lilla tåget” eller en tur med häst och vagn. Väl uppe kan man, om man vill, njuta av mat och dryck på Slottsterrassen. Här valde vi fiskfilé med rösti, pepparrot och sallad. Detta smakade gott, samtidigt som vi fick en härlig utsikt!

Man kan också, mot avgift, besöka slottet invändigt. Här kan du bland annat se en slottskyrka samt en mängd vackra rum. Dessvärre var det inte tillåtet att fotografera inne i rummen, så du får nöja dig med några foton från slottsgården. Om du kommer hit kan vi också rekommendera att se slottet invändigt!

10. Promenera i Lustgarten

Inte långt från slottet hittar du “Lustgarten”. Denna park anlades från början på 1500-talet, och förvandlades först till en fransk barockträdgård och därefter till en engelsk park. Idag är det ett fint grönområde med träd, blommor, lekplats och utsiktsplatser.

11. Ta “Harzer Schmalspuhrbahnen” till Brocken

En av de absolut coolaste sakerna man kan göra i Wernigerode är att ta “Harzer Schmalspurbahnen” ända till toppen på Brocken på 1141 meters höjd, vilket är en resa på knappt två timmar. Detta är ett av de absolut mest populära äventyren i Harz, och något som står på vår önskelista.

Vi hade inte tid att klämma in detta i vårt schema denna gång, men vi funderar på att komma tillbaka till Wernigerode för att göra denna resa. Så länge spanade vi in det tuffande ångloket innan det gav sig av. läckert!

12. Prova potatisrätter på Kartoffelhaus

Vi åt middag på “Kartoffelhaus” en kväll, och denna restaurang kan vi varmt rekommendera. Lokalerna var trevliga, personalen lyhörd och maten god. Dessutom gillade vi konceptet! Potatis är ju gott och kan varieras på tusen sätt.

Vi inledde med en liten och god potatissoppa. Därefter slog vi båda till på varsin bakad potatis med olika tillbehör – en med kallrökt lax och stekta grönsaker och en annan med ugnsbakad lax och kokta grönsaker. Gott och fräscht!

Som avslutning bestämde vi oss för att testa en efterrätt som vi ser på menyerna ibland – “Schwedeneisbecher” (Sverigeglass!). Denna efterrätt består av vanilglass, grädde, äppelmos och ägglikör. Och ja, det var riktigt gott!

Mer att göra i Wernigerode för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna fina stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Wernigerode, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Harzmuseum är ett naturhistoriskt och kulturhistoriskt museum. (Klint 10)
 • Luftfahrtmuseum Wernigerode, eller Museum für Luftfahrt und Technik, är ett flygmuseum. (Giesserweg 1)
 • Rapunzels torn, eller Kaiserturm som det egentligen heter, är ett sagoliknande observationstorn. (1o min utanför centrum med bil)
 • St Johannis-kirche, eller Neue Evangelische Kirchengemeinde, är en evangelisk kyrka. ( Pfarrstrasse 24)
 • St Sylvestrikirche är en evangelisk kyrka. (Oberpfarrkirchhof)
 • Westertorturm är ett 40 meter högt torn som varit en del av stadsmuren sedan 1250. (Westernstrasse)

Mer att göra i Wernigerode för dig som reser med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Wernigerode här.

 • Feuerwehrmuseum är ett historisk museum om brandbekämpningsteknik. (Steingrube 4a)
 • Hasseröder Ferienpark (Hasseröder Holiday Park) erbjuder vattenaktiviteter för barn och vuxna. (Nesseltal 11)
 • Lilla tåget går runt i staden och upp til slottet.
 • Miniature Park “Little Harz” in Wernigerode Bürgerpark visar upp Harz i miniformat. (Dornbergsweg 27)
 • Wildpark Christianentahl är en djurpark med djur från Harzområdet. (Dornbergsweg 27)

Att göra i Wernigerode – på film

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Wernigerode att välja på. Vi besökte staden med husbil och stannade på ställplatsen Katzenteich (Am Katzenteich 10). En mycket bra plats tyckte vi!

På denna ställplats står man lugnt och fint, och det är promenadavstånd för att besöka stan. Man har också tillgång till den mesta service man behöver, inklusive el och gråvattentömning. Dusch finns ej, och sophanteringen är något begränsad.

Mer att se och göra i närheten av Wernigerode

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Wernigerode. Vi kan rekommendera fina orter som Quedlinburg, Blankenburg och Goslar. Du har också möjlighet att uppleva fantastisk natur i Harz-området, till exempel i Thale eller vid Tysklands längsta hängbro. Det är heller inte speciellt långt till den intressanta staden Magdeburg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Wernigerode?

Har du varit i Wernigerode? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Wernigerode?

Fakta om Wernigerode

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
 • Kreis: Landkreis Harz
 • Invånare: drygt 32 000 (2019)

Resa till Wernigerode

 • Flyg: Flyg till Leipzig, Hannover eller Berlin och fortsätt med tåg eller hyrbil.
 • Bil: Du kan ta Öresundsbron och köra till Wernigerode (knappt 8 h från Malmö). Andra alternativ är att ta färja, till exempel Finnlines Malmö-Travemünde, Nynäshamn-Rostock, Göteborg-Kiel eller Rödby-Puttgarden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev