Meny Stäng

Att göra i Sachsen-Anhalt – 9 härliga upplevelser i Tyskland

Vad kan man se och göra i Sachsen-Anhalt? Detta tyska förbundsland bjuder på allt från pittoreska korsvirkesstäder och vackra parker till dramatisk natur och lokalproducerat vin. För att inte tala om historia, kultur och design!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sachsen-Anhalt

I somras reste vi runt i Sachsen-Anhalt med vår husbil, och vi hann med att besöka en rad olika spännande och intressanta platser. Vi har nu satt samman en guide till förbundslandet, som vi presenterar i samarbete med Tyska Turistbyrån.

Göra i Sachsen-Anhalt - Mosigkau
Vid slottet Mosigkau i Sachsen-Anhalt, sommaren 2022

Sachsen-Anhalt ligger strax nordost om centrala Tyskland. Huvudstad i förbundslandet är Magdeburg, och andra stora städer är Halle an der Saale och Dessau-Rosslau.

Vad kan man se och göra i Sachsen-Anhalt?

Så, vad kan man då se och göra i Sachsen-Anhalt? Faktum är att detta område bjuder på en stor variation av upplevelser. Här hittar du våra bästa tips i en lista. Längre ner hittar du också tips på evenemang.

1. Se arkitektur i Magdeburg

Magdeburg kallas ibland ”Ottostaden” på grund av två helt olika Otto som varit viktiga under historien: Kejsaren Otto I på 900-talet samt uppfinnaren och politikern Otto von Guericke på 1600-talet.

Staden är 1200 år gammal och bjuder på allt från romansk byggnadsstil till minnen från DDR. Dessutom hittar du den imponerande domkyrkan, det fantastiska gröna citadellet, skapat av Friedensreich Hundertwasser samt Elbauenpark, med det mycket speciella milleniumtornet. Missa inte:

 • Magdeburgs domkyrka
 • Gröna citadellet
 • Elbauenpark med Jahrtausendturm

Ställplats för husbilar: Du som reser med husbil kan stanna över natten på “Am Winterhafen”, som ligger bra till och där du har all service du behöver. Ett annat centralt alterantiv, dock utan service, är Petriförder.

2. Strosa i korsvirkesstaden Quedlinburg

Quedlinburg är en fantastiskt pittoresk liten stad med runt 1300 korsvirkeshus. Staden är dessutom upptagen på Unescos världsarvslista på grund av ett ”ovanligt exempel på en medeltida europeisk stad”. I det gamla korsvirkeshuset Ständerbau finns ett museum som berättar om korsvirkesarkitekturens historia, från 1300-talet till 1800-talet.

På Slottsberget i Quedlinburg ligger slottet och Stiftskyrkan St. Servatius. Du kan också se utsikten från berget Münzenberg eller bara strosa i alla charmiga kvarter, bland caféer och delikatessbutiker. Missa inte:

 • Korsvirkesmuseet i Ständerbau
 • Slottsberget med slottet och stiftskyrkan
 • Münzenberg

Ställplats för husbilar: En ställplats med centralt läge finns på “Schlossparkplatz” på Schenkgasse. Platsen ser ut som en vanlig parkering, men här finns dessutom den mesta service en husbil behöver, inklusive el.

3. Upplev borgen Regenstein

Borgen Regenstein är en historisk borgruin, som du hittar i Blankenburg i bergsområdet Harz. Borgen byggdes under medeltiden, på en 294 meter hög sandstensklippa, för att vara ointagligt för fiender. Här bodde Regenstein-grevarna fram till 1400-talet, då de flyttade till Blankenburgs slott, och Regenstein förföll.

Idag kan du besöka ruinerna efter borgen, och fantisera om de tider som flytt. I närheten finns också flera vandringsleder och du kan bland annat vandra till platsen “Heers”, som är fylld av sandstensgrottor. Missa inte:

 • Borgruinen med utsikt
 • Vandringsleder
 • Sandstensgrottor vi Heers

Ställplats för husbilar: Inte så långt från borgen Regenstein finns “Parkplatz am Schnappelberg”, på Schnappelberg 2 i Blankenburg. Här finns el, toaletter och färskvatten.

4. Ta tåget till Brocken från Wernigerode

Wernigerode är ännu en fantastisk och pittoresk korsvirkesstad i Sachsen-Anhalt. Här kan du strosa i mysiga gränder och passa på att spana in det persikofärgade rådhuset, som nästan ser ut att komma från sagans värld. Dessutom kan du ta dig till Wernigerode slott, som ligger på en höjd med härlig utsikt.

Wernigerode kan dessutom fungera som utgångspunkt för att ta ”Harzer Schmalspurbahnen”, och tuffa bakom ett ånglok ända till toppen på Brocken på 1141 meters höjd. Resan, som tar knappt två timmar, är ett mycket populärt äventyr i Sachsen-Anhalt. Missa inte:

 • Rådhuset i Wernigerode
 • Wernigerode slott
 • Harzer Schmalspurbahnen

Ställplats för husbilar: Ställplatsen Katzenteich, på Am katzenteich 10, har ett utmärkt läge för att besöka staden. Här finns dessutom den mesta service man kan behöva, inklusive el.

5. Gå på Tysklands längsta hängbro

En sak du inte vill missa att göra i Sachsen-Anhalt är att gå på Tysklands längsta hängbro för fotgängare. Bron, som är 483 meter lång, heter Titan RT och går över dalen och dammen Rappbode i Harz. Du har fantastisk utsikt från bron, och dessutom du fin utsikt över själva bron både från vägen som korsar dammen och från höjden ovanför.

Den som inte nöjer sig med att promenera över bron kan testa diverse actionfyllda äventyr såsom zipline eller “gigaswing”, vilket är en variant av bungyjump. Strax intill bron står också det 39 meter höga utsiktstornet ”Solitaire”, där man kan ta sig upp med en katapult och ner via “wall running”. Missa inte:

 • Gå på bron Titan RT
 • Zipline eller Gigaswing
 • Utsiktstornet Solitaire

Ställplats för husbilar: I närheten av bron finns en ställplats som heter Reiterhof an der Talsperre. På platsen finns el och annan service.

6. Träffa häxor i Thale i Harz

Thale är en liten ort i bergsområdet Harz, som fungerar som en perfekt utgångspunkt för flera härliga äventyr i naturen. Härifrån kan du bland annat ta dig till populära Hexentanzplatz, det vill säga “Häxornas dansplats”. Om du vill kan du inleda med en tur med lift och sedan varva vandring med att exempelvis göra ett besök i Häxhuset.

I Thale kan du också vandra runt Teufelsmauer (Djävulsväggen). Denna vandring bjuder på spektakulära vyer över fyra dramatiska bergsryggar. Naturen här är precis så spektakulär som namnet antyder. Missa inte:

 • Hexentanzplatz
 • Häxhuset
 • Teufelsmauer

Ställplats för husbilar: Klostercamping Thale, på Wendhusenstrasse 3, har ett utmärkt läge för Teufelsmauer. Parking An der Hütte, på An der Hütte, har ingen service, men utmärkt läge för att besöka Hexentanzplatz med lift.

7. Utforska Bauhaus-design i Dessau

Om du är intresserad av design kan du inte missa Dessau, eller Dessau-Rosslau som kommunen egentligen heter. Det var här den tyska designskolan och designrörelsen Bauhaus utvecklades, som senare ledde vidare till det vi kallar ”funkis”. I Dessau finns inte mindre än 300 Bauhaus-byggnader och tre platser som utsett till Unesco världsarv.

Idag kan du bland annat besöka Bahausskolan, Mästarnas hus och Bauhaus-museet. Dessutom finns flera fina parker och slott i området, såsom slottet Mosigkau och Oranienbaum slott och slottspark. Missa inte:

 • Mästarnas hus
 • Bauhausmuseet
 • Oranienbaum slott och slottspark

Ställplats för husbilar: Seesportverein Dessau, på Leopoldshafen 4, är en liten och trevlig plats som ligger fint vid Elbe. Här finns all service man behöver, inklusive el. Ställplats finns även vid Flugplatz Hugo Junkers.

8. Promenera i Wörlitzer Park

Wörlitzer Park är en del av Dessau-Wörlitz trädgårdsrike, som utsetts till ett Unesco världsarv på grund av sitt exceptionella exempel på landskapsdesign under upplysningstiden. Parken är enormt stor och bjuder på massor av överraskningar.

Överallt i parken kan du upptäcka broar, grottor, statyer och monument. Här kan du också se det Gotiska huset, Wörlitz slott samt ön Stein med Villa Hamilton och en annorlunda sevärdhet i form av en konstgjord vulkan. Missa inte:

 • Gotiska huset
 • Wörlitz slott
 • Ön Stein

Ställplats för husbilar: Grossparkplatz Seespitze, på Coswiger Strasse, har ett utmärkt läge för att besöka platsen. Här finns många platser, och det finns el på platserna.

9. Stifta bekantskap med Luther i Wittenberg

Wittenberg, eller Lutherstadt Wittenberg som staden egentligen heter, är känd för att reformationen ansågs starta här, i samband med att Martin Luther spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan. Idag är flera platser i staden upptagna på Unescos världsarvslista, just för deras koppling till denna historiska utveckling.

Det finns gott om historiska byggnader i Wittenberg, såsom slottskyrkan och stadskyrkan. Dessutom är det intressant att besöka Luthers hus. Vill du ha historien levandegjord på ett modernt sett kan du spana in panoramaupplevelsen ”Wittenberg 360°”. Missa inte:

 • Slottskyrkan och Slottsmuseet
 • Luthers hus
 • Wittenberg 360°

Ställplats för husbilar: Det finns bland annat en liten ställplats vid Hotel Wittenberg, på Kurfürstenring 32. Härifrån har man nära till staden och det finns el samt toalett och dusch, mot extra kostnad.

Mer att göra i Sachsen-Anhalt

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Sachsen-Anhalt, förutom det vi har tipsat om ovan. Här följer ytterligare några spännande och intressanta besöksmål som står på vår bucket list:

Halle an der Saale

Halle är en av de största städerna i Sachsen-Anhalt, och är bland annat platsen där tonsättaren Georg Friedrich Händel föddes. Idag kan man besöka Händel-Haus för att lära sig mer om kompositören. På “Landesmuseum für Vorgeschichte” kan man också se Nebra Sky Disk, som är världens äldsta bild av Universum och är upptagen på Unescos världsarvslista.

Naumburg an der Saale

I Naumburg kan du bland annat spana in Naumburgs domkyrka, som på tyska officiellt heter Naumburger Dom St. Peter und Paul. Denna kyrkobyggnad är känd för sin arkitektur, sitt färgade glass och sina skulpturer, och anses så unik att den är upptagen på Unescos världsarvslista.

Lutherstadt Eisleben

I Lutherstadt Eisleben kan du, precis som i Wittenberg, följa i Martin Luthers fotspår. Bland annat kan du besöka Martin Luthers födelsehus, som idag också fungerar som museum.

Merseburg

Merseburg är en stad vid floden Saale där du bland annat kan se den mäktiga domkyrkan och slottet Schloss Merseburg.

Europa-Rosarium i Sangerhausen

I den traditionella gruvorten Sangerhausen ligger Europa-Rosarium med 8700 sorters rosor och runt 80 000 rosenbuskar.

Vinregionen Saale-Unstruut

Mat och vin är en viktig del av kulturen i Sachsen-Anhalt. Här hittar du bland annat regionen Saale-Unstrut, som är Tysklands nordligaste vinodlingsområde. Här har man odlat vin i över tusen år, och vinregionen anses som en av Tysklands vackraste. Framför allt görs vita torra viner, på druvor som Pinot Bland, Riesling och Pinot Gris. I området finns olika vinrutter att följa, och om somrarna arrangeras vinfestivaler.

Göra i Sachsen-Anhalt - Saale-Unstrut vinregion

Evenemang och saker att göra i Sachsen-Anhalt året runt

Året runt arrangeras olika evenemang i förbundslandet. Här hittar du några tips på saker att göra i Sachsen-Anhalt vid olika tider:

Maj-september: Sommar i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

Konserter och kulturella evenemang arrangeras i trädgårdsmiljön.

September: Dessau Bauhaus-festival

Festivalen inkluderar uppträdanden, levande musik och experimentella installationer.

31 oktober: Reformationsfestivalen i Wittenberg

Den 31 oktober 1517 spikade Martin Luther upp sina tester på slottskyrkan. Varje år arrangeras en rad event detta speciella datum.

Vinter: Julmarknader

Under advent smyckas alla städer i Sachsen-Anhalt med juldekorationer, och många julmarknader arrangeras.

Vinter: Ljusfestivalen i Magdeburg

Varje vinter, från slutet av november till början av februari, förvandlas Magdeburg till ett sagoland med massor av lampor och ljusskulpturer.

Göra i Sachsen-Anhalt - Wittenberg
Peter i Wittenberg

Mer att se och göra i Tyskland

Det finns förstås mer att se och göra runt om i Tyskland. Nedan hittar du massor av olika reportage.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Sachsen-Anhalt?

Har du besökt Sachsen-Anhalt i Tyskland? Hur var din upplevelse? Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Sachsen-Anhalt?

Fakta om Sachsen-Anhalt

 • Land: Tyskland
 • Huvudstad: Magdeburg
 • Övriga städer: Bernburg, Bitterfeld-Wolfen, Dessau-Rosslau, Halberstadt, Halle, Naumburg, Merseburg, Wittenberg, Wernigerode, Weissenfels och Stendal.
 • Landkreise: Altmarkkreis Salzwedel, Anhalt-Bitterfeld, Börde, Burgenlandkreis, Dessau-Rosslau, Halle, Harz, Jerichower Land, Magdeburg, Mansfeld-Südharz, Saalekreis, Salzlandkreis, Syendal och Wittenberg.
 • Invånare: Cirka 2,2 miljoner (2019)
 • Bergsområde: Harz
 • Floder och vattendrag: Elbe (1166 km), Saale (413 km), Havel (325 km), Weisse Elster (257 km), Unstrut (192 km), Aller (263 km), Schwarze Elster (188 km), Bode (140 km), Mulde (124 km), Ohre (110 km), Milde-Biese-Aland (97 km) och Jeetze (73 km).
 • Läs mer: Du hittar mer information om saker att se och göra i Sachsen-Anhalt på förbundslandet webbplats om Unescoarv samt på Tyska Turistbyråns webbplats om German Local Culture.

Sachsen-Anhalts historia

 • Äldre historia: Det område som idag är Sachsen-Anhalt ingick i det Tysk-romerska riket, med områdena Altmark, Hertigdömet Magdeburg och hertigdömet Anhalt.
 • 1816-1945: Efter Napoleonkrigen tillföll större delen av området kungariket Preussen, där det utgjorde provinsen Sachsen. Under Nazityskland delades provinsen upp i två Gaue (landskap eller område): Magdeburg-Anhalt och Halle-Merseburg.
 • 1945: Nuvarande Sachsen-Anhalt ockuperades av både amerikanska och sovjetiska trupper, men överfördes under sommaren till den sovjetiska ockupationssektorn.
 • 1947: Preussen upplöstes och det nta förbundslandet “Sachsen-Anhalt” bildades, genom att huvuddelen av Sachsen slogs ihop med fristaten Anhalt samt delar av fristaten Braunschweig.
 • 1949: Förbundslandet Sachsen-Anhalt kom att ingå i Östtyskland.
 • 1952: Sachsen-Anhalt delades upp i de östtyska bezirken (distrikt eller region) Halle och Magdeburg.
 • 1990: Tyskland återförenades och i samband med detta återskapades Sachsen-Anhalt som förbundsland, med delvis nya gränsdragningar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev