Meny Stäng

Gröna citadellet i Magdeburg – lekfullt och grönt boende

Annons

Gröna citadellet i Magdeburg är ett bostadshus, men också en spektakulär och fantastisk sevärdhet. Detta hus är formgivet av Friedensreich Hundertwasser och bjuder på lekfullhet, men också härlig grönska mitt i staden.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gröna citadellet i Magdeburg

Gröna citadellet (Die Grüne Zitadelle) i Magdeburg kan vid en första anblick tyckas rosa, vilket också är sant, men om man kikar in i innergårdarna eller besöker taket förstår man direkt varför byggnaden kallas ”grön”. Här är växtligheten frodig och fåglarna stortrivs. Trots att vi befinner oss mitt i stan hör vi det konstanta kvittret av småfåglar.

Gröna Citadellet i Magdeburg

Gröna citadellet i Magdeburg ligger på Breiter Weg 8-10A i centrala Magdeburg, i det tyska förbundslandet Sachsen-Anhalt.

Ett mästerverk av en mästare – Friedensreich Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser var en speciell man. Han målade fantastiska tavlor och skapade byggnader som ingen annan, men tyckte också om att resa, lärde sig flera språk och seglade på egen hand till Nya Zeeland.

Redan som ung konststudent beslöt han sig för att ändra sitt efternamn ”Stowasser” till ”Hundertwasser”. Förleden ”sto” betyder ”hundra” på tjeckiska, och genom förändringen blev innebörden tydligare – ”Hundravatten”.

Senare ändrade han också sitt förnamn från Friedrich (Fredrik) till Friedensreich (Fredsrike). Han lade också till några extra mellannamn, i äkta Pippi Långstrump-anda, så att hans fullständiga namn blev Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser (ungefär: Fredsrike Regndag Mörkfärggrann Hundravatten).

Den raka linjen är ogudaktig och omoralisk.

Friedensreich Hundertwasser

Hundertwasser ansåg att den raka linjen är ogudaktig och omoralisk, varför allting rakt skulle undvikas. Han ansåg också att man tar av naturen när man bygger och att man därmed måste ge tillbaka till naturen, till exempel genom att plantera träd och buskar på tak och balkonger.

Gröna Citadellet i Magdeburg

Gröna citadellet i Magdeburg är Hundertwassers sista byggnadsverk. Från början planerade man att låta Hundertwasser designa om den byggnad i DDR-stil som redan stod på platsen, men när man istället rev byggnaden fick formgivaren helt fria händer. Han arbetade med designen fram till sin död år 2000, och huset stod klart 2005.

Gröna Citadellet i Magdeburg

Att besöka Gröna citadellet i Magdeburg

Om du befinner dig i närheten av Magdeburg kan vi varmt rekommendera ett besök vid Gröna Citadellet. Ett besök här är både intressant och inspirerande på många sätt. Du kan välja att kika runt på egen hand (utifrån och på innergårdarna) eller följa med på en guidad tur, då du får se mer.

Utifrån

Till att börja med är det fascinerande att se Gröna Citadellet utifrån. Här finns bland annat 856 fönster i cirka 300 olika varianter.

Gröna Citadellet i Magdeburg

De färgstarka och dekorerade pelarna är alla unika. Faktum är att hela huset är fyllt av individuella detaljer, och du ser nya saker överallt.

Gröna citadellet är enormt stort, och ingen del är den andra lik. Se till att promenera runt byggnaden för att se den från olika vinklar. I ett hörn finns till exempel ett parkeringsgarage, som naturligtvis också är vackert rosa och grönt.

Innergårdar

För att se lite mer av huset kan du promenera in på de två innergårdarna. Här ligger flera butiker samt några olika matställen. Du kan också njuta av grönskan och spana in det enorma antalet färggranna fågelholkar, som använts som dekoration.

Om du tar en fika på någon av gårdarna kan du samtidigt kika på alla färgglada fontäner, möbler och utsmyckningar.

Guidad tur – upp på taket

Allra mest intressant är det att följa med på en guidad tur. Då får du nämligen se lite mer av huset invändigt och – mest intressant av allt – följa med upp på olika delar av taket. Från taket har man fantastiskt fin utsikt både över andra delar av byggnaden, och över stan i övrigt.

Man kan också uppleva lugnet och grönskan här uppe. Trots att man befinner sig mitt i den centrala staden så känns det som att man är i naturen, omgiven av buskar, blommor och fågelkvitter. Tänk om alla byggnader i världen kunde byggas på detta sätt – med gröna tak – vilken mycket bättre plats jorden skulle kunna bli! Det borde väl inte vara omöjligt?

Fler byggnader av Hundertwasser i världen

Friedensreich Hundertwasser har formgivit många fler byggnader runt om i världen. Vi kikade på några av dessa på bild, och blev verkligen taggade på att se fler. Här är några av de byggnader vi är nyfikna på att se:

 • Kuchlbauer Tower i Abensberg, Tyskland
 • Waldspirale (Skogsspiral) i Darmstadt, Tyskland
 • Wohnen unterm Regenturm (Bo under Regntornet) i Plochingen, Tyskland
 • Fjärrvärmeverket Spittelau i Wien, Österrike
 • Hundertwasserhaus i Wien, Österrike
 • Motorvägsrestaurant Bad Fischau-Brunn i Bad Fischau, Österrike
 • Altenrhein Market Hall i Thal, Schweiz
 • Vingården Quixote Winery i Napa Valley, USA
 • Maishima förbränningsanläggning i Osaka, Japan
 • Hundertwasser Toilets i Kawakawa, Nya Zeeland
Hundertwasser

Mer att se och göra i Magdeburg och Tyskland

Det finns naturligtvis mer att se och göra i Magdeburg. Några av de största sevärdheterna, utöver Gröna citadellet, är domkyrkan, Tusenårstornet och världens längsta akvedukt som är farbar med båt. Du som reser med husbil kan stanna på ”Am Winterhafen” (med service) eller ”Petriförder” (utan service). Vi berättar snart mer!

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Gröna citadellet i Magdeburg?

Har du besökt Gröna citadellet i Magdeburg någon gång? Eller har du kanske besökt någon annan byggnad formgiven av Friedensreich Hundertwasser? Berätta gärna!

Fakta om Gröna citadellet i Magdeburg

 • Adress: Breiter Weg 8-10A, Magdeburg
 • Stad: Magdeburg
 • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
 • Land: Tyskland
 • Formgivare: Friedensreich Hundertwasser
 • Projekterat av: Peter Pelikan och Heinz M. Springmann
 • Färdigställande: 2005
 • I byggnaden finns: Lägenheter samt butiker, caféer och restauranger, kultur, hotell och parkeringsplatser.
 • Läs mer: Du hittar mer information på byggnadens webbplats.

Att besöka Gröna citadellet

 • På egen hand: På egen hand kan du beskåda byggnaden utifrån samt besöka innergårdarna, med butiker och caféer.
 • Allmän guidad tur: Allmänna guidade turer ges dagligen, året om. Pris för vuxna är 7 euro/person (2022).
 • Guidade turer för grupper: Turer för grupper kan också bokas. Hör av dig till Gröna citadellet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev