Meny Stäng

Cykelstöld, sommarvärme och fantastiska resmål

Allt är ju inte ”happy” och roligt varenda vecka. Livet är fullt av bekymmer och besvär av olika storlek. På fredagarna brukar vi försöka lyfta fram de positiva sakerna från veckan och tänka efter vad vi kan vara tacksamma över. Det ska vi göra idag också, men vi måste få vara lite ledsna också.

Stulen elcykel

En cykel är trots allt ”bara” en cykel. Det är materiellt. Det kommer gå att ersätta den någon dag. Ingen av oss är sjuka eller skadade. Gott så!

Samtidigt måste vi säga att vi blev väldigt ledsna när vi i tisdags upptäckte att min (Helenas) elcykel var stulen. Vi har valt den med omsorg och väntat i tre månader för att få den fraktad från Kina. Att hitta en liknande elcykel i Europa är svårt, och det blir i så fall till ett mycket högre pris.

Det är också knepigt för oss att cykeln försvinner nu under resan. Vi behöver cyklarna för att ta oss runt smidigt, och utan dem blir allt mycket krångligare. Nu har vi i alla fall hunnit samla oss. Här är lite frågor och svar för dig som vill veta mer:

  • Hur blev cykeln stulen? Vi hade låst fast den ordentligt (låskätting) i ett cykelställ i centrala Magdeburg, mitt på dagen. När vi kom tillbaka var kättingen avklippt.
  • Vad säger tyska polisen? Den lokala polisen ville först inte ta emot anmälan (för att vi inte hade ramnummer med oss och för att ”vi kunde göra det i Sverige”), men dag 2 (när vi var bättre förberedda med nedskrivna uppgifter på tyska) fick vi göra en anmälan.
  • Vad säger svenska polisen? Vi kan anmäla även i Sverige om vi vill. Deras tips är: använd 2-3 lås och välj lås som endast kan sågas sönder med elektisk vinkelsåg.
  • Vad säger försäkringsbolaget? Vi är välkomna att anmäla stölden, men de vill helst att vi bifogar kvitto (vilket vi har hemma i Sverige) så vi får antagligen vänta tills i höst.
  • Vad gör vi nu? Vi får försöka klara oss med endast en cykel under resan (vid behov får jag hyra en). När vi kommer hem vill vi beställa en ny – och då kommer vi bli betydligt mer noggranna med säkerheten!
Min älskade elcykel, som är väldigt saknad

Fantastisk sommarvärme

Det som däremot är riktigt härligt (Happy Friday) är att vi har fantastisk sommarvärme här i Tyskland. De senaste dagarna har temperaturen legat på mellan 26 och 28 plusgrader. Helt otroligt!

Temperaturen är perfekt när man ska slappa i en vilstol med en kall dricka. När man ska gå långa sträckor i kuperad terräng är det inte riktigt lika perfekt. Igår blev det över 26 000 steg i hettan (kom ihåg, vi kan inte cykla längre!) och vi kom båda tillbaka till husbilen totalt slut med både huvudvärk och skavsår … Happy Friday!

Fina och spännande resmål

Vi måste dock säga att Tyskland är ett fantastiskt fint land att resa i. Det finns så mycket fint överallt, så det är helt otroligt! Vi berättade igår om den underbara lilla korsvirkesstaden Celle. Efter det har vi hunnit besöka Magdeburg, som har en hel del spännande att bjuda på, och nu har vi rullat mot Harz, för naturupplevelser.

Den fina korsvirkesstaden Celle

Hur går det med språket?

En del tyskar är jättebra på engelska, och andra pratar inte engelska alls, det är väldigt olika. Oftast går det bra oavsett. Många pratar bättre än vad de vill låtsas om från början (eftersom de är nervösa), eller så får man testa teckenspråk eller om orden råkar vara samma som på svenska – det är ju inte alls omöjligt. Ibland när man ser skyltar tror man nästan att det står på svenska!

Man kan ju tro att engelska ska gå bra på turistbyråer, men det är inte helt säkert. Vid vårt senaste besök på en turistbyrå blev det svårt med språket, men då dök en häxa (!) helt plötsligt upp och hjälpte till på flytande engelska. Det löser sig alltid på något sätt. Happy Friday!

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka är att resan rullar på, trots cykelstölden, och att vi lärt oss att vi ska låsa fast nästa cykel superordentligt. Vi är också glada och tacksamma för det härliga vädret, och för alla fantastiska platser vi får se och uppleva.

Vad kan du lyfta fram som positivt från din vecka?

Peter på den fina ställplatsen i Magdeburg

Veckan som kommer

Under nästa vecka kommer det att hända massor! Vi kommer fortsätta med att upptäcka området runt Harz – och sedan ska vi flyga till Kroatien! Vi är nämligen nominerade till Golden Pen (för bra artiklar om Kroatien) och ska vara med på festligheterna i Split. Missa inte att hänga med oss här och på @freedomtravelnews på Instagram, för nu kommer det hända grejor!

Missade du förra Happy Friday? Läs Upplevelser och möten på resan … och massor av jobb

Prenumerera på vårt nyhetsbrev