Meny Stäng

Att göra i Celle, Tyskland – 12 tips till korsvirkesidyllen

Annons

Vad kan man göra i Celle i Tyskland? Denna historiska lilla stad bjuder på en fantastisk korsvirkesidyll, med mysiga gränder och caféer, men det finns också mer att se och göra. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Celle i Tyskland

Vi blev direkt förtjusta i Celle när vi kom hit. Vilken fantastiskt charmig och mysig liten stad! Staden ligger längs med den tyska ”Korsvirkesvägen”, och här passar den verkligen in!

Celle har för övrigt varit hem för förfäderna till Storbritanniens kungafamilj, House of Windsor. Den kopplingen har väckt ett ovanligt kungligt intresse och platsen har fått besök av drottning Elizabeth II, drottningmodern, samt prins Charles och prinsessan Diana. Men nu var det alltså dags för oss att kolla in staden!

Göra i Celle i Tyskland

Celle ligger cirka 4,5 mil nordost om Hannover i Tyskland, i förbundslandet Niedersachsen.

Vad kan man göra i Celle?

Vad kan man då se och göra i Celle? Framför allt vill man förstås njuta av den härliga korsvirkesidyllen, men det finns också mer att se och göra. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa bland korsvirkeshusen

I Celle finns mer än 500 korsvirkeshus, och du kan strosa gata upp och gata ner och njuta av denna idyll. Varje hus är individuellt och många är dekorerade med figurer, texter och andra utsmyckningar.

Det är svårt att se sig mätt, och det är också svårt att sluta fotografera.

En av de mest speciella platserna är den öppna platsen ”Stechbahn”, som är kantad av stora fina korsvirkeshus. Denna plats användes en gång i tiden som stadens turneringsplats. Idag hittar du många caféer här, och det är också här man emellanåt brukar duka upp till marknad.

Göra i Celle i Tyskland - Stetchbahn

2. Fascineras av Hoppener Haus och det äldsta korsvirkeshuset

Det mest kända av alla korsvirkeshus i Celle, och ett av de absolut vackraste, är ”Hoppener Haus” på Poststrasse/Rundestrasse. Detta hus uppfördes 1532 och har sex våningar. Här kan man se gott om olika utsmyckningar och figurer.

Göra i Celle i Tyskland - Hoppener Haus

Ett annat korsvirkeshus som är värt att notera är det allra äldsta i staden. Det fina gröna huset dateras till år 1526 och ligger på Heiligen Kreuz, nummer 26. Huset är byggt med trappstegsgavel och är utsmyckat med gotisk ornamentik. Idag hittar du en klädbutik i den nedersta våningen.

Göra i Celle i Tyskland - äldsta korsvirkeshuset
Göra i Celle i Tyskland - äldsta korsvirkeshuset

3. Beundra det gamla rådhuset i Celle

Det gamla rådhuset (Altes Rathaus) i Celle anses vara ett mästerverk i Weserrennäsansstil, och är verkligen vackert. När hertig Otto der Strenge lät bygga staden år 1292 uppfördes även rådhuset på torget. Byggnaden utsmyckades sedan vidare på 1300- och 1500-talen.

Rådhuset, som är en av stadens äldsta byggnader, består av två delar. På 2000-talet gjordes en fasadrenovering som baseras på fynd av barockens illusionsmålningar, av målaren H.J. Suersen från 1697. Idag hittar du turistbyrån i huset, och även restaurangen Rådhuskällaren (Der Ratskeller Celle).

4. Fika i charmig miljö

Korsvirkesstaden Celle är som gjord bara för att ta det lugnt och mysa i. Här finns massor, verkligen massor, av caféer med allehanda tyska bakverk. Prova till exempel Kiess & Krause, Museums café eller Café Müller. Vi tittade också förbi Eis Café för en glass.

5. Spana in Celle slott och slottspark

Slottet i Celle (Celler Schloss) har anor från 1200-talet. På 1300-talet förvandlades slottet till ett furstligt säte och på 1500-talet byggdes det om till ett renässanspalats. När sedan hertig Georg Wilhelm och hans hustru Eléonore d’Olbreuses regerade (1665-1705) fick slottet det barocklika utseende det har idag.

Göra i Celle i Tyskland - Slottet

Slottet är fantastiskt vackert, både framifrån och från trädgårdssidan. Slottsträdgården är dessutom fin att promenera i.

6. Besök Residensmuseet i Celle slott

Inne i Celle slott kan du besöka Residensmuseet (Rezidensmuseum im Celler Schloss), som berättar om de århundraden då slottet fungerade som residens för hertigarna av Braunschweig-Lüneburg.

Du kan antingen besöka museet på egen hand, eller följa med på guidad tur. När du går på egen hand kan du förvänta dig att se vackert inredda rum, målningar, föremål och utställningar, samt interaktiva aktiviteter för barn (och andra personer med barnasinnet i behåll … ). Det allra mest fantastiska rummet – palatskapellet – kan endast ses om du följer med på guidad tur, vilka när vi var här endast gavs på tyska.

7. Lär dig om historia på Bomann museum

Bomann museum ligger i ett vackert och annorlunda hus mitt i centrum.

Göra i Celle i Tyskland - Bomans museum

I museet kan man kika runt i en rad olika utställningar som på olika sätt handlar om historia. Utställningarna är snyggt och trevligt arrangerade, men huvuddelen av informationen är på tyska dock.

8. Se konst på konstmuseet i Celle

Bomann musem har förbundits med det intilliggande konstmuseet (Kunstmuseum Celle mit Sammlung Robert Simon), och kan besökas på samma biljett. Här visas olika tillfälliga utställningar.

9. Kika in i Mariakyrkan (Marienkirche)

Mariakyrkan (St. Marienkirche) i Celle ligger fint vid Stechbahn, omgiven av historiska korsvirkeshus. Kyrkan invigdes år 1308 och här vilar hertigarna av Celle samt drottning Caroline Mathilde av Storbritannien (drottning av Danmark och Norge 1766 – 1772), som avled i Celle endast 23 år gammal.

Göra i Celle i Tyskland - kyrkan
Göra i Celle i Tyskland - kyrkan

10. Promenera i den franska trädgården

Den franska trädgården (Französischer Garten) i Celle är en härligt grön park, som är fin att promenera runt i. Det var på 1600-talet som trädgården anlades, av den franska frun till George William, hertig av Brunswick-Lüneburg.

Idag bjuder parken på vatten, fina alléer, härlig grönska och ett minnesmärke över Caroline Mathilde av Storbritannien.

Göra i Celle i Tyskland - franska trädgården

När vi promenerade igenom parken en lördag upplevde vi den också proppfull av människor som hade stånd eller fyndade på loppmarknad. Tyskarna verkar älska sina marknader!

Göra i Celle i Tyskland - franska trädgården

11. Kolla in Otto Haeslers arkitektur och museum

Otto Haesler är en tysk arkitekt som levde 1880-1962. I Celle kan man se ett av hans mest kända kvarter (Italian Garden Settlement), och man kan också besöka museet ”Otto Heasler Museum”.

12. Ät middag på Thaers Wirsthaus

En kväll åt vi middag på Thaers Wirsthaus, vilket blev en trevlig upplevelse.

Vi beställde in en bricka med bröd, ost och charkuterier att dela på, som en start. Med facit i hand var den kanske lite väl stor som en förrätt, men det var å andra sidan spännande att prova på olika tyska specialiteter såsom skinka, sylta, leverkorv och tysk getost. Mycket fin kvalitet på allt!

Till huvudrätt valde vi lax med potatis- och purjolöksmos, sparris och Rieslingsås. Väldigt gott! Någon efterrätt orkade vi inte med, även om vi från början hade bespetsat oss på en apfelstrudel.

Mer att göra i Celle för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna härliga stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Celle och i närområdet, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Glockenspiel är ett klockspel i centrala stan, som kan höras spela på vissa klockslag. (Markt 14-16)
 • Guidade turer ges, men för närvarande ges den allmänna turen endast på tyska.
 • Julmarknad är populärt i december.
 • Ratzeputz är en populär tysk ”schnapps”, som från början skapades på ett destilleri i Celle.
 • Synagogan i Celle anses vara den äldsta korsvirkes-synagogan i Niedersachsen.

Mer att göra i Celle för dig som gillar natur

Här är också några fler förslag på saker att göra i Celle för dig som gillar natur.

 • Südheide Nature Park är ett stort naturområde med skog och hedar i den södra delen av Lüneburger Heide.
 • Obere Allerniederung bei Celle är ett naturområde på den östra sidan om staden.
 • Båtturer från hamnen kan göras och går vidare till andra orter i närområdet.
I hamnen byggs för närvarande mycket

Mer att göra i Celle för dig som reser med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Celle här.

 • Filmtier park är en djurpark med djur som är kända från film eller tränar för att vara med på film. (Am Aschenberg 27, Eschede)
 • Talande lyktstolparna i stan berättar sagor, på tyska.

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Celle att välja på. Vi besökte Celle med husbil och stannade på ställplatsen Womo-Celle Am Badeland på 77er Strasse.

Den här ställplatsen har bra läge för att besöka staden och är mycket fräsch och modern. Här finns all service du behöver, inklusive gråvattentömning och reception med personal. Observera att platsen är populär och att du kan behöva komma i god tid, eller boka i förväg, för att få en plats.

Att göra i Celle – på film

Mer att se och göra i närheten av Celle

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Celle. Du kan till exempel besöka Hannover och de fantastiska Herrenhausen trädgårdar. Om du reser lite längre kan du uppleva intressanta städer som Bremen och Hamburg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Celle?

Har du varit i Celle? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Celle?

Fakta om Celle

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Niedersachsen
 • Invånare: Drygt 69 000 (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Resa till Celle

 • Flyg: Flyg till Hannover och fortsätt härifrån till Celle med bil (cirka 40 minuters bilresa).
 • Bil: Du kan ta Öresundsbron och köra till Celle (cirka 6,5 h från Malmö). Andra alternativ är att ta färja, till exempel Finnlines Malmö-Travemünde, Nynäshamn-Rostock, Göteborg-Kiel eller Rödby-Puttgarden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev