Meny Stäng

Kungliga slott i Sverige – 11 ståtliga slott

Annons

Kungliga slott i Sverige ska det handla om idag. Visste du att det finns 11 svenska slott som brukar räknas som de kungliga? Dessutom finns det ytterligare slott och villor med kunglig koppling …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kungliga slott i Sverige

När man pratar om kungliga slott i Sverige brukar man i först hand avse de elva slott i svenska statens ägo som sedan början av 1800-talet innefattas av den kungliga dispositionsrätten. Här kan du läsa mer om dem, och se bilder.

Vi har besökt i stort sett alla de kungliga slotten i Sverige, med undantag av Haga, men ibland har vi besökt dem under lågsäsong eller pandemi, vilket gör att vi bara sett vissa utifrån. I många fall finns också möjlighet till guidade visningar, åtminstone under sommarhalvåret.

Kungliga slott i Sverige - Rosersberg
Helena och Peter framför Rosersbergs slott

1. Kungliga slottet i Stockholm

Kungliga slottet i Stockholm började uppföras år 1697, efter att det tidigare slottet ”Tre Kronor” brunnit ner. Slottet är H.M. Konungens officiella residens och här äger en stor del av monarkins representation rum. Trots detta håller slottet också öppet för turister.

Man kan besöka de vackra representationsvåningarna, med eller utan guide. Dessutom finns en lång rad museer här: Livrustkammaren, Skattkammaren, Museum Tre Kronor och Gustav III:s antikmuseum, samt den vackra Slottskyrkan.

2. Rosendals slott

På Djurgården i Stockholm finns det mindre Rosendals slott. Detta slott uppfördes på 1820-talet åt kung Karl XIV Johan och har fungerat som ett lustslott, dit kungligheterna åkte för att komma bort från det formella hovlivet i stan en stund.

Slottet är byggt i den svenska empirstilen som kallas ”Karl Johan-stil”. Du kan spana in slottet när du promenerar på Djurgården. Under sommaren är det också möjligt att följa med på en guidad tur inuti slottet.

3. Drottningholms slott

Drottningholms slott i Stockholm är uppfört på 1600-talet och är idag upptaget på Unescos världsarvslista. Detta vackra svenska kungliga slott byggdes efter franska förebilder, av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre, på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Sedan 1981 fungerar slottet som kungaparets permanenta bostad.

Trots att kungaparet bor här är den större delen av slottet och parken öppen för besökare året om. Du kan strosa runt i den vackra slottsparken, bland alla statyer och byggnader, och du kan också se slottets salar, gå på guidad tur i den unika slottsteatern eller kanske fika på slottscaféet.

4. Kina slott

I den bortre delen av Drottningholms slottspark ligger Kina slott, som tillsammans med slottet är upptaget på Unescos prestigefyllda lista. Adolf Fredrik lät bygga slottet i hemlighet, och överraskade sedan Lovisa Ulrika med slottet som en födelsedagspresent år 1753, även om det slott du ser idag är från 1769.

På den här tiden uppfattades Kina som ett exotiskt sagoland, och kinesiska föremål var högsta mode. I slottet finns bland annat porslin, prydnadsföremål och ursprungliga kinesiska väggbeklädnader, som du kan se när slottet håller öppet.

Kina slott

5. Ulriksdals slott

Ulriksdals slott uppfördes i renässansstil runt år 1640, av den mäktige riksmarsken Jacob De la Gardie, och fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet. Många kungligheter har huserat här, och idag har Världsnaturfonden WWF kontor i en av flyglarna.

Här kan man promenera i slottsparken eller handla i slottsträdgården, som är en stor handelsträdgård med blommor och inredning. Man kan också fika eller hänga med på guidad visning i slottet.

6. Gustav III:s paviljong

Gustav III:s paviljong ligger i den stora och härliga Hagaparken i Solna utanför Stockholm. Slottet stod klart år 1789, och kung Gustav III flyttade då genast in. Han bodde sedan här fram till sin död, vilken inträffade några veckor efter den ödesdigra kvällen på maskeradbalen.

Byggnaden förändrades mycket under 1800-talet, men den ursprungliga interören har därefter återställts utifrån originalritningar. På sommarhalvåret håller paviljongen öppet för besök.

Göra i Solna - Hagaparken

7. Haga slott

Haga slott, där kronprinsessan Victoria och Daniel bor, ligger också i Hagaparken och är kanske det mest privata av alla kungliga slott i Sverige. Slottet, som tidigare kallades Drottningens paviljong, uppfördes 1802–1805 för Gustav IV Adolf av arkitekt Carl Christoffer Gjörwell den yngre. Slottet ligger väl insynskyddat och visas inte för allmänheten.

8. Rosersbergs slott

Rosersbergs slott, som ligger i Sigtuna, började uppföras 1634 och stod klart fyra år senare. Slottet byggdes ut flera gånger, men vid mitten av 1800-talet kan man säga att historien stannade. Karl XIV Johan och hans fru Desideria fick dispositionsrätt var de sista kungligheterna som bodde här, och idag ser rummen ut nästan exakt som de gjorde då.

Under sommarmånaderna ges guidade visningar, då man har möjlighet att se slottets rum. Dessutom kan man alltid njuta av parken och de fina naturområdena runt om.

9. Tullgarns slott

Tullgarns slott ligger nära Trosa i Södermanland, och bjuder på vackra vyer. Det nuvarande slottet byggdes på 1720-talet och har varit ett kungligt lustslott sedan 1770-talet då staten överlämnade byggnaden till hertig Fredrik Adolf. Slottet förknippas också med kung Gustaf V och Drottning Victoria, som tillbringade somrarna här under sekelskiftet.

Den fina slottsparken är populär som picknickplats. Under sommarhalvåret anordnas också guidade visningar, då man kan se slottets interiörer. Dessutom finns slottscafé och slottsbod.

10. Gripsholms slott

Gripsholms slott, som ligger i Mariefred, har fått sitt namn efter Bo Jonsson Grip, som under 1300-talet uppförde den första borgen på platsen. Den borg man ser idag började uppföras år 1537, på initiativ av Gustav Vasa.

Slottet kan upptäckas på egen hand, eller med guide. Till sevärdheterna hör Gustav III:s teater och Svenska statens porträttsamling. Från slottet har man också nära till naturreservatet Gripsholms hjorthage.

11. Strömsholms slott

Strömsholms slott är ett vackert slott i närheten av Västerås. Redan på 1500-talet lät Gustav Vasa uppföra en borg på platsen, och på 1660-talet lät Hedvig Eleonora ersätta borgen med det slott man ser idag. Inredningen gjordes sedan på 1730-talet, under ledning av Ulrika Eleonora den yngre.

Idag är Strömsholm starkt förknippat med hästar. Här finns ridgymnasium, och stora hästtävlingar brukar hållas här. Guidade visningar arrangeras också, framför allt under sommarhalvåret.

Andra kungliga slott i Sverige

Förutom de slott som brukar räknas som kungliga slott i Sverige så finns det också en rad andra slott och villor som ägts eller disponerats av det svenska kungahuset genom tiderna. Här är några av de svenska bostäder som på olika sätt associeras med våra kungligheter:

 • Arvfurstens palats (kunglig disposition till 1906), Gustav Adolfs torg 1, Stockholm
 • Byströms villa (i kunglig ägo till 1928), Djurgårdsvägen 21, Stockholm
 • Hovstallet (kunglig dispositionsrätt), Väpnargatan 1, Stockholm
 • Oakhill (i kunglig ägo till 1926), Djurgårdsvägen 174, Stockholm
 • Solliden (i kunglig ägo), Borgholm, Öland
 • Stenhammars slott (i kungligt arrende), Flen
 • Sofiero slott (i kunglig ägo till 1973), Sofierovägen 131, Helsingborg
 • Villa Beylon (kunglig dispositionsrätt), Ulriksdals slottspark, Solna
 • Villa Parkudden (kunglig dispositionsrätt), Prinsessan Ingeborgs väg 14, Isbladsviken, Stockholm
 • Villa Solbacken (i kunglig ägo sedan 1949), Djurgårdsbrunnsvägen 67, Stockholm
 • Waldemarsudde (i kunglig ägo till 1947), Prins Eugens väg 6, Stockholm
Solliden på Öland
Sollidens slott på Öland

Har du besökt några av de kungliga slotten i Sverige?

Har du besökt några av de kungliga slotten i Sverige? Vilka? Hur var din upplevelse?

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fakta om Kungliga slott i Sverige

 • Definition av kungliga slott: Vanligtvis avses slott i svenska statens ägo som sedan början av 1800-talet innefattas av den kungliga dispositionsrätten.
 • Antal kungliga slott i Sverige: 11
 • Landskap: Uppland, Södermanland och Västmanland
 • Län: Stockholms län, Södermanlands län och Västmanlands län
 • Fler kungliga besöksmål: Hovstallet, Riddarholmskyrkan, Kungliga Djurgården, Slottsparkerna och Nationalstadsparken
 • Mer info: Du kan läsa mer om de kungliga slotten i Sverige på deras webbplats.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev