Meny Stäng

Prins Eugens Waldemarsudde – konst i vacker miljö

Annons

Prins Eugens Waldemarsudde, som ligger på Djurgården i Stockholm, var ursprungligen hem åt prins Eugen. Idag är detta ett populärt konstmuseum med prinsens målningar, olika tillfälliga utställningar och en vacker park fylld av skulpturer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde bjuder på en fin konstupplevelse i en vacker miljö. Samtidigt får man lära sig lite mer om prins Eugen (1865-1947), som var yngste son till kung Oscar II och Sofia av Nassau, men också känd som konstnär. Vi har i många år tänkt på att besöka Prins Eugens Waldemarsudde, och i förra veckan blev det äntligen av.

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde ligger på södra Djurgården i Stockholm.

Utställningar på Prins Eugens Waldemarsudde

På Prins Eugens Waldemarsudde visas ständigt nya utställningar. Vi kollade in de tre utställningar som var aktuella just nu.

Ett eget rum – konstnärsrollen under det sena 1800-talet (t.o.m. 23 januari 2022)

I utställningen ”Ett eget rum” skildras hur nordiska kvinnliga konstnärer i slutet av 1800-talet erövrade konstnärsrollen. På den här tiden var det populärt bland konstnärer att studera i Paris, vilket runt 120 kvinnliga nordiska konstnärer gjorde. Här blev de influerade av rådande konstideal samtidigt som de utvecklade sina egna stilar.

I utställningen visas verk både av kända kvinnliga konstnärare, som Anna Ancher, Hanna Hirsch-Pauli och Helene Schjerfbeck, och av mindre kända sådana. Även om utställningen låter det kvinnliga konstnärsskapet dominera så visas även verk av samtida manliga målare, som Anders Zorn, Edvard Munch och Carl Larsson.

Prins Eugens Waldemarsudde - Carl Larsson

Vi roade oss med att i varje rum välja ut den tavla som tilltalade oss mest, och sedan berätta för varandra vilken vi valt och varför. Båda fastnade vi bland annat för målningarna av Jenny Nyström.

Platsens själ – Prins Eugen och landskapet (t.o.m. 1 maj 2022)

I Slottets övre våningar visas en utställning av prins Eugens landskapsmålningar. Målningarna är organiserade utifrån platserna, så att man kan ge sig ut på en ”resa” med prinsen. Resan tar en med till Paris och Florens, men också till Tyresö och Sundbyholms slott utanför Eskilstuna, där prinsen spenderade en del tid. Målningen ”Det gamla slottet”, som föreställer Sundbyholms slott, är en av hans mest kända. Denna var extra rolig att se eftersom vi besökte det slottet förra våren!

Expedition konst (t.o.m. 20 mars 2022)

Den mest ”moderna” utställningen som visades just nu var ”Expedition konst”, med nio samtida konstnärer, inklusive Lars Lerin. Utställningen är kopplad till Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram och vistelser i Arktis och Antarktis. Spännande och annorlunda!

Kommande utställningar på Prins Eugens Waldemarsudde

Vilka utställningar du får se om du kommer till Prins Eugens Waldemarsudde beror förstås på när du kommer. Här kan du se kommande utställningar:

  • Nikolai Astrup – Visioner av norsk natur (19 feb – 29 maj 2022)
  • Ann Wolff (9 april – 23 okt 2022)
  • Hugo Alfvén – Konst och musik (1 maj – 16 okt 2022)
  • Ljus över hav och land – Önningebykolonin på Åland (14 maj 2022 – 22 jan 2023)
  • Isaac Grünewald – Konst och teater (3 sep 2022 – 12 feb 2023)
  • Charlotte Gyllenhammar (12 nov 2022 – 26 mars 2023)

Slottet

Förutom att man kan se konst på Waldemarsudde så kan man se huvudbyggnaden, som kallas Slottet, där prins Eugen bodde från början av 1900-talet och fram till sin död 1947. När prinsen först köpte egendomen använde han det dåvarande huset som sommarbostad, men efter några år lät han uppföra ett hem som passade för året runt-boende.

WIFI.se
Prins Eugens Waldemarsudde - Slottet

Hemmet är vackert och ljust, med många fönster ut mot havet.

Prins Eugens Waldemarsudde - utsikt från Slottet

Den undre våningen, Sällskapsvåningen, är bevarad så som den en gång såg ut, med vackra möbler, mattor, lampkronor, målningar och byster. På mellanvåningen, där man från början kunde hitta de privata rummen, finns det idag utställningslokaler. Samma sak gäller för det översta våningsplanet, där prinsen en gång i tiden hade sin ateljé.

Prins Eugens Waldemarsudde - Sällskapsvåningen
Prins Eugens Waldemarsudde - Sällskapsvåningen

Rummen i sällskapsvåningen är fantastiskt vackra och ja, man får verekligen känslan av slott när man promenerar runt här.

Prins Eugens Waldemarsudde - Sällskapsvåningen

Park fylld av skulpturer

Egendomen Waldemarsudde omfattar ett stort område, och omges från tre håll av vatten. På sjösidan finns två stora terrasser, en övre och en nedre, som prins Eugen lät anlägga. Han var intresserad av trädgårdsarkitektur och lät också plantera träd och rabatter.

Prins Eugens Waldemarsudde

I parken finns också många skulpturer, som alla är inköpta av prins Eugen. Här finns bland annat ”Herakles” som spänner sin båge, av Antoine Bourdelle.

Prins Eugens Waldemarsudde - Nike från Samothrake

Andra kända statyer är ”Nike från Samothrake”, som är en kopia från Louvren i Paris, samt Auguste Rodins ”Tänkaren” och Carl Milles ”Örnar” och ”Triton”. Här är riktigt fint att promenera runt!

Prins Eugens Waldemarsudde - skulpturparken
Prins Eugens Waldemarsudde - skulpturparken

Se mer i närheten

Prins Eugens Waldemarsudde ligger på Djurgården, vilket innebär att det finns många andra trevliga och intressanta museer i närheten. Om du är intresserad av konst och kultur kan du till exempel spana in Liljevalchs konsthall, Thielska galleriet, Nordiska museet, ABBA-museet, Etnografiska museet eller Skansen.

Liljevalchs konsthall
Besök på Liljevalchs konsthall på Djurgården

Har du besökt Prins Eugens Waldemarsudde? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om prins Eugens Waldemarsudde

  • Adress: Prins Eugens väg 6, Djurgården, Stockholm
  • Kommun: Stockholm
  • Län: Stockholms län
  • Landskap: Uppland
  • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

  • Introduktion till visningar: Introduktion till visningar ges vissa tider, se aktuell info på museets webbplats.
  • Audioguide: Audiguide kan lånas kostnadsfritt i entrén. Alternativt kan man ladda ner den via appen izi.TRAVEL.
  • Aktiviteter för barn: Familjesöndagar, lovaktiviteter, skattjakt i parken, bli konstdetektiv för en dag, barnkalas och appen KulTur med quiz.
  • Evenemang: Föredrag, föreläsningar, samtal, workshops och konserter. Se museets webbplats för aktuell information.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Tisdag – söndag 11-17, samt onsdagar 11-20 (2022). Observera att museet håller stängt på måndagar samt vissa helgdagar. Parken är öppen alla dagar 8-21.
  • Priser: 150 kr för vuxna, 140 kr för pensionärer och studerande samt fri entré för barn och ungdomar under 18 år (2022). Årskort kostar 450 kronor.
  • Butik: Museibutik finns med böcker, vykort, blommor, Waldemarsuddekrukan med mera.
  • Matservering: Prinsens kök har öppet när museet har öppet. Café Ektorpet i parken håller öppet alla dagar 11-17 (2022).
  • Regler: Det går bra att ta med barnvagn in i museet, men ej i sällskapsvåningen. Det är tillåtet att fota för privat bruk, men ej att använda blixt eller stativ.

Tillgänglighet

  • Entré: En stenramp finns vid ingången till museet.
  • Inomhusmiljö: Hissar finns till samtliga våningsplan. I Slottet finns trösklar mellan rummen.
  • Utomhusmiljö: Parken är kuperad, men det går bra att ta sig fram på de flesta gångar med rullstol.
  • Assistanshund: Ledar- och assistanshundar är välkomna på museet och i restaurangen.
  • Ledsagare: 
  • Toaletter: Tillgängliga toaletter finns vid entrén och i Slottets sällskapsvåning.
  • Parkering: Två p-platser för fordon med tillstånd för rörelsehindrade finns vid entrén.

Hitta till prins Eugens Waldemarsudde

  • Bil: Man kan ibland ta bilen, men observera att biltrafik till Djurgården är avstängd under vissa tider och perioder. Parkeringsplatser finns cirka 200 meter från entrén.
  • Buss: Linje nummer 67.
  • Spårvagn: Linje nummer 7.
  • Promenera/cykla: Från Nordiska museet tar dett cirka 10 minuter med cykel, eller 25 minuter att promenera.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev