Meny Stäng

Thielska Galleriet på Djurgården – och en båttur

Annons

Thielska galleriet är ett fint konstmuseum som ligger på södra Djurgården i Stockholm. Här visas paret Thiels stora konstsamling, men också olika tillfälliga utställningar. Vi gjorde en utflykt hit, och avslutade med en båttur tillbaka till stan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Thielska galleriet

Thielska galleriet ligger i ett stort vitt hus som uppfördes av bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel och hans hustru Signe Thiel i början på 1900-talet.

Thielska galleriet

Thielska galleriet ligger på Blockhusudden på södra Djurgården i Stockholm.

Familjen Thiels hem

Paret Thiels vita palats ritades av arkitekten Ferdinand Boberg och stod klart 1907. Här bodde familjen Thiel, med barnen Tage och Lill, fram till 1924. Ernest Thiel var en förmögen man, men hans fru Signe var den som väckte hans konstintresse, och bidrog till att galleriet idag är vad det är.

Thielska galleriet - målningar av familjen
Signe Thiel och hennes barn Lill och Tage

Thielska galleriet öppnade för allmänheten 1925, efter att byggnaden och samlingarna förvärvats av den svenska staten. Galleriet är till stora delar bevarat så som det såg ut när familjen levde här. Huset omges av skulpturer, av bland annat Gustav Vigeland och Auguste Rodin. Inne i huset hittar man idag också Café Monika Ahlberg, där det serveras luncher och bakverk.

Thielska galleriet

Stor konstsamling

År 1896 köpte Ernest Thiel den stora målningen ”Morgonstämning vid havet” av Bruno Liljefors, vilket blev starten på ett intensivt konstsamlande. När han några år senare (1904-1907) lät uppföra sitt stora hus på Blockhusudden, såg han till att byggnaden fick två stora gallerisalar. Idag finns utöver dessa ytterligare salar och rum där man visar konst.

Thielska galleriet konstsamling

I den stora samlingen finns verk av många kända svenska konstnärer, såsom Bruno Liljefors, Ernst Josephson, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn. Dessutom finns konst av utländska konstnärer, såsom Edvard Munch, Paul Gauguin och Henri Toulouse-Lautrec.

Konst på Thielska galleriet

Vi tyckte bland annat mycket om flera av Munchs konstverk, och dessutom var vi fascinerade av de vackra och annorlunda lokalerna.

Taket på Thielska galleriet

Utställningar

På Thielska galleriet visas ständigt nya utställningar. Just nu, när vi var här, visades ”Carl Johan De Geer – Den stora missuppfattningen”. De Geer har haft en lång karriär som kulturpersonlighet, konstnär, filmare och författare, men det var textilformgivare han hade tänkt bli från början.

Den stora missuppfattningen på Thielska galleriet

”Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”

Vid utställningen kunde man läsa att De Geer på 1960-talet skapade färgstarka textiltryck, som en revolt mot dåtidens diskreta ideal och ett försök att förändra samhället. ”Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”

I utställningen, som visas till och med den 22 mars 2022, kan man se tyger, skisser, provtryck, installationer och foton från 1960-tal fram till modern tid. Färgchock utlovas!

WIFI.se

Kommande utställningar

Redan nu är flera kommande utställningar på Thielska galleriet planerade.

  • Ett hem (9 april – 22 aug 2022)
  • Stunder av vardagslycka – Målaren Akke Kumlien (11 juni – 6 nov 2022)
  • Spegling är första steget mot konst – Tora Vega Holmström (10 jan – 23 jan 2023)

Till och från Thielska galleriet med båt

Man kan ta bussen till Thielska galleriet eller göra som vi, och promenera längs vattnet från norra Djurgåden. Ett annat, kanske ännu trevligare sätt att ta sig hit, är att ta pendelbåten. Detta gjorde vi när det var dags att åka hem!

Båttur till Blockhusudden

Det finns en brygga vid Blockhusudden där vissa av pendelbåtarna lägger till, och härifrån är det bara några minuters promenad till Thielska galleriet. På pendelbussen kan man använda det vanliga SL-busskortet (Stockholms lokaltrafik) och båtarnas tider kan man kolla på sl.se.

Vi tyckte att det var riktigt mysigt och charmigt att ta pendelbåten tillbaka till stan. Den gjorde några stopp på vägen, där folk hoppade av eller på, och själva klev vi av på Nybrokajen. Om du gör resan i andra riktningen – dubbelkolla att båten du går på stannar vid Blockhusudden, eftersom bara vissa av pendelbåtarna gör det.

Pendelbåt

Se mer i närheten

Thielska galleriet ligger på Djurgården, vilket innebär att det finns många andra trevliga och intressanta museer i närheten. Om du är intresserad av konst och kultur kan du till exempel spana in Liljevalchs konsthall, Prins Eugens Waldemarsudde, Nordiska museet eller Skansen. På några minuters promenad från galleriet hittar du också Isbladskärret där du under vår, sommar och höst kan se massor av hägrar.

Isbladskärret i Stockholm
Isbladskärret på Djurgården, fyllt av hägrar

Har du besökt Thielska galleriet? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Thielska galleriet

  • Adress: Sjötullsbacken 8, Djurgården, Stockholm
  • Kommun: Stockholm
  • Län: Stockholms län
  • Landskap: Uppland
  • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

  • Allmänna visningar: Ernst Thiels konstsamling visas under 30 minuter lång introduktionsvisning (ingår i entréavgiften).
  • Bokade visningar: Visningar kan bokas för grupper mot avgift.
  • Aktiviteter för barn: Bildjakten och Barnspåret hämtas i entrékassan och passar barn 5-12 år. På skolloven arrangeras familjevisningar, tipspromenad, skapande verkstad med flera aktiviteter.
  • Konferens och event: Möten, mottagningar, seminarier etc. kan arrangeras på museet.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Ordinarie öppettider är tisdag-söndag 12-17. Observera att galleriet håller stängt vissa helgdagar.
  • Priser: 130 kr för vuxna, 100 kr för studerande och pensionärer samt gratis för barn och ungdomar upp till 18 år (2022). Årskort kostar 360 kr (2022).
  • Butik: Museibutik finns med konstböcker, presenter med mera.
  • Matservering: Café Monika Ahlberg erbjuder mat och dryck.
  • Regler: Broddar är ej tillåtna i museet. Det är tillåtet att fotografera för eget bruk, men utan blixt och stativ. Större väskor lämnas i förvaringsboxar.

Tillgänglighet

  • Entré: Huvudentrén innehåller flera trappor. Trappstegen är låga och det finns ledstång.
  • Inomhusmiljö: Thielska galleriet är inte helt anpassat för besökare med funktionsnedsättning. Museet saknar bland annat hiss. Det finns bänkar och bärbara vikpallar på alla våningar.
  • Assistanshundar: Ledar- och assistanshundar är välkomna, men inga andra djur.

Hitta till Thielska galleriet

  • Bil: Kör via Strandvägen, ta höger vid Berwaldhallen och kör mot Kaknästornet. Fortsätt över Djurgårdsbrunnsbron och ta vänster vid Manillaskolan. Det finns en parkeringsplats i närheten som kallas ”Blockhusudden”.
  • Buss: Linje 67 mot Blockhusudden
  • Båt: Pendelbåt nr 80 Nybrokajen/Strandvägen och flera kajer. Observera att alla båtturer inte angör kajen vid Blockhusudden.
  • Promenera/cykla: Det finns fina promenad- och cykelvägar på Djurgården. Sträckan från Nordiska museet är cirka 3,7 kilometer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev