Meny Stäng

Isbladskärret på Djurgården – hägrar i Stockholm

Annons

Isbladskärret på Djurgården är en fantastiskt oas, med vild natur och massor av hägrar, mitt i centrala Stockholm. Vi blev fascinerade när vi kom hit i mars i år, och gjorde ännu ett besök i maj. Vilken fantastisk natur vi har i vår huvudstad!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Isbladskärret på Djurgården

Isbladskärret är en del av Nationalstadsparken i Stockholm. Före 1980-talet pumpade man ut vattnet från den tidigare havsviken Isbladsviken, bland annat eftersom området användes för jordbruk. När man slutade pumpa ut vatten bildades ett kärr, och samtidigt passade man på att anlägga häckningsöar för fåglar.

Isbladskärret

Kärret är framför allt känt för sin stora koloni hägrar, men här finns också massor av andra fåglar som till exempel knölsvan, vigg och rörhöna. Mellan maj och september betar också en liten hjord Highland Cattle (skotsk höglandsboskap) här, för att hålla undan växtligheten.

Isbladskärret

Isbladskärret ligger på södra Djurgården, söder om Djurgårdsbrunnskanalen. Namnet har för övrigt ingenting med “is” att göra, utan ska tydligen komma från ett jägarboställe som låg här och som hette “Isbla”.

Viktorias och Daniels kärleksstig

Sedan år 2010 finns “Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kärleksstig” på Isbladskärrets västra sida. Stigen anlades av Djurgårdsförvaltningen och var en gåva av Världsnaturfonden till brudparet kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.

Om man går hela Kärleksstigen är den 1,6 kilometer lång och man kommer till flera fina utsiktsplatser där man kan spana fågel. Vid sjön ser man under en stor del av året gott om häger, men också svanar, änder och olika rovfåglar.

Kärleksstigen vid Isbladskärret

Isbladskärret i mars

Vi besökte Isbladskärret för första gången någonsin i mars i år. Vi har varit många gånger på Djurgården, men tidigare har vi missat denna pärla. Helt fantastiskt att det finns så här vild natur mitt i Stockholms innerstad!

Isbladskärret i maj

Vi gjorde ett nytt besök vid Isbladskärret i maj i år. Peters yngste son Billie och hans flickvän har skaffat varsin scooter och vi gav oss av på en gemensam elcykel/scootertur. Väldigt trevligt! När vi ändå var på Djurgården passade vi på att visa dem Isbladskärret. Cyklarna låste vi fast utanför stigen, eftersom man inte får cykla där.

30-50 par hägrar vid Isbladskärret

Under perioden mellan mars och augusti kan man se massor av häckande hägrar vid Isbladskärret. Det finns mellan 30 och 50 par häckande hägrar i kolonin och det är verkligen inte svårt att få syn på dem. Tvärtom, hägrarna är precis överallt.

Mellan maj och juni kan det bli lite extra högljutt. I varje bo kan det då finnas upp till sex ungar som högljutt skriker efter mat och uppmärksamhet. Föräldrarna har fullt upp med att ta hand om sina ungar. På vintrarna övervintrar en del av dem vid Råstasjön i Solna, där de får mat av Solna kommun.

En häger räddas av brandkåren

När vi, under vårt senaste besök, lämnat Isbladskärret och börjat ta oss tillbaka mot mer befolkade delar av Djurgården såg vi en brandbil och en djurambuland. Uppe i ett träd hängde en häger hjälplöst, mer eller mindre uppochner, och dinglade. Den stackars fågeln hade fastnat med foten och flaxade desperat.

Som tur var gav det desperata flaxandet utdelning. Brandbilen lyckades (med nöd och näppe) nå upp till den utsatta fågeln och ta ner den med håv. Applåder ramlade in och på marken väntade djurambulansen för att hjälpa till. Lite fint ändå!

Häger räddas av brandkåren

Mer att se och göra på Djurgården

Utöver Isbladskärret finns mycket annat att se och göra på Djurgården. Här finns fina promenad- och cykelvägar och den som vill kan (åtminstone under normala omständigheter) besöka Rosendals Trädgård, Skansen, Gröna Lund eller Junibacken. På Djurgården finns också gott om restauranger med bra rykte och flera av stans bästa museer.

Har du varit vid Isbladskärret på Djurgården? Vad tyckte du?

Fakta om Isbladskärret i Stockholm

  • Läge: Södra Djurgården, söder om Djurgårdsbrunnskanalen.
  • Namn: Namnet lär ha kommit från ett jägarboställe som hette “Isbla”.
  • Läs mer: Du hittar mer info på Nationalstadsparkens webbplats.

Natur vid Isbladskärret

  • Natur: Våtmarksområde med vild barrskog, ädellövskog och jätteekar. Här växer bland annat den sällsynta busken tibast.
  • Fåglar: Bland annat knölsvan, gräsand, snatterand, vigg, rörhöna, vitkindad gås, grågås, smådopping, kricka, tofsvipa, häger, snäppor, brushane, enkelbeckasin, blåhake, skogsduva och hackspett. Man kan också se ormvråk, sparvhök, duvhök, havsörn och kungsfågel.
  • Övriga djur: Ett femtontal Highland cattle (skotsk höglandsboskap) betar runt Isbladskärret maj – september och röjer på det sättet växtligheten.

Hitta till Isbladskärret på Djurgården

  • Buss: Du kan ta buss 67 mot Thielska galleriet på Djurgården. Ett alternativ är att ta buss 69 till Kanästornet och promenera därifrån.
  • Bil: Det finns flera olika parkeringar på Djurgården, till exempel vid Djurgårdsbrunn.
  • Cykel: Du kan cykla ända fram till Isbladskärret. Man får dock inte cykla på Kärleksstigen, så du får parkera cykeln utanför.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev