Meny Stäng

Spritmuseum i Stockholm – snapsvisor och provningar

Annons

Spritmuseum i Stockholm är ett intressant och underhållande museum om, just det, sprit. I den stora utställningen “Spritlandet Sverige” får man bland annat ta del av svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol. Vi har nyligen gjort ett besök på Spritmuseum i Stockholm!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Spritmuseum i Stockholm

I fredags hade vi en riktig “museidag” då vi tog oss ut till Djurgården och passade på att besöka tre museer. Vi började med ett besök på Vasamuseet och därefter gick vi till Spritmuseum, som ligger strax intill. Att komma hit efter Vasamuseet var ganska skönt eftersom det var väldigt mycket lugnare.

Museer på Djurgården

Spritlandet Sverige

På Spritmuseum i Stockholm finns den permanenta utställningen “Spritlandet Sverige”. I den här utställningen kan man bland annat fundera över normer kring alkohol och drickande. Här lyfts också traditioner vid till exempel midsommarfirande och kräftskivor. Varför inte kliva på i husvagnen och lyssna på snapsvisor?

Spritmuseum i Sockholm

Dofta och gissa

På flera ställen kan man lukta på kryddor eller doft från olika spritsorter, och kanske se om man kan gissa rätt. Doften av anis var lätt att känna igen, medan kummin var svårare. Allt som doftade whiskey kände Peter igen direkt …

Quiz och bakfyllerum

Vid en bardisk finns också ett quiz med frågor som relaterar till ämnet, som till exempel “Vad åt Emil i Lönneberga och griseknoen så de blev berusade?”. Känner man sig lite trött sedan kan man lägga sig raklång i vinter-rummet och titta på film i taket, där man ser en persons “ruscykel” från att vara nykter till att vara stupfull. Eller varför inte gå in i “bakfyllerummet”?

Det ser ut som att “någon” precis har svarat fel …

Tillfälliga utställningar

På Spritmuseum i Stockholm arrangeras olika tillfälliga utställningar. Just nu pågår “Absolut Art Collection: Photo” (27 april – 2 oktober 2019) och “Framtidens mat & dryck” (7 februari – 31 oktober 2019).

Absolut Art Collection: Photo består av foton som skapats mellan 1986 och 2004. Alla skildrar på något sätt vodkaflaskan, och de flesta har använts i olika annonser. När svenska staten sålde Absolut Vodka till den franska koncernen Pernod Picard 2008 bestämdes att konstsamlingen inte skulle ingå i köpet, och därför kan den visas här i Sverige.

Framtidens Mat & Dryck handlar om vad vi kommer äta i framtiden, allt ifrån planer på insektsburgare till idén om dieterna som dagens religion. Detta är ju ett spännande ämne, även om det kanske redan pratats en del om det. Mest intressant var att titta på käcka filmer från 1950-talet med uppmaningar om att uppfostra en hälsosam familj och att handla mat “hygieniskt förpackad i plast”. Det känns inte som att man skulle uppmuntra till plastanvändande lika entusiastiskt idag …

Absolut art collection

Provningar

På Spritmuseum anordnas också en hel del provningar, av allt från vin till gin eller öl och ost. För vår del blev det ingen provning den här gången, men det skulle kunna vara intressant vid något annat tillfälle.

Trevligt besök på Spritmuseum i Stockholm

Spritmuseum i Stockholm är ett ganska litet museum och vi spenderade inte jättelång tid här. Det vi ändå gillar med museet är att man serveras upplevelserna på många olika sätt. Man får också med sig många olika aspekter kring alkoholen: historik, lagstiftning, tillverkning, traditioner och det obehagliga i att dricka för mycket. Absolut värt ett besök!

Har du också besökt Spritmuseum i Stockholm? Vad tyckte du?

Spritmuseum i Stockholm

Hitta till Spritmuseum i Stockholm

 • Läge: Spritmuseum ligger på Djurgårdsvägen 38-40, mellan Vasamuseet och Gröna Lund vid Wasahamnen.
 • Spårvagn: Ta spårvagn linje 7 från Sergels torg/Hamngatan och kliv av vid Liljevalchs/Gröna Lund. Promenera förbi Liljevalchs ner mot vattnet och sväng höger mot Vasamuseet. Promenaden är cirka 500 meter.
 • Buss: Ta buss 67 till hållplats Liljevalchs/Gröna Lund. Ett alternativ är att ta buss 69 eller buss 76 till hållplats Djurgårdsbron.
 • Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestation är Karlaplan (röd linje). Härifrån kan du ta buss nummer 67 till hållplats Liljevalchs/Gröna Lund. Det går också bra att promenera (ca 15-20 minuter).
 • Färja: Du kan ta Djurgårdsfärjan från Slussen eller pendelbåt från Frihamnen till Allmänna Gränd. Trafik går också med M/S Emelie.

Guide: Öppettider och priser

 • Öppettider: Museet har vanligtvis öppet måndag-onsdag 10-17, torsdag-lördag 10-19 samt söndag 12-17 (2019). Observera att öppettiderna avviker under helgdagar samt att de kan ändras. För aktuella öppettider se museets webbsida.
 • Priser: Vuxna betalar 130 kronor, pensionärer och studenter betalar 90 kronor och ungdomar 15-18 år betalar 60 kronor (2019). Barn upp till 14 år betalar ingen entréavgift. Vuxna som önskar entré och smakbricka (tre små snapsar och punch eller Absolut) betalar 270 kronor. Guidade visningar kostar 50 kronor exklusive entré. Årskort kostar 250 kronor. Observera att priserna kan ändras.
 • Guidade visningar: Guidade visningar ges tisdag-söndag kl. 14:00 (2109). Observera att tiderna kan ändras – kolla museets webbsida för aktuella tider.
 • Betalning: Det går bra att betala med StockholmPass, iVenture, Swish, AliPay, UnionPay, kontanter och kreditkort.
 • Service: Dagens lunch serveras i baren på vardagar från klockan 12:00. Kvällsrestaurangen håller öppet torsdag-lördag från 18:00. Museets bar har öppet från 10:00. Observera att öppettiderna kan ändras, kontrollera museets webbsida för aktuella tider.
 • Tillgänglighet: Utanför museets entré finns parkering för personer med funktionsnedsättning. Det finns ramper mellan utställningarna, och det finns hörselslinga i provnings-/konferensrum. Fri entré för personliga assistenter. Observera att utställningarna kan innehålla dofter, och att vissa delar av utställningarna kan ha svag belysning.
 • Läs mer:Du hittar mer information om Spritmuseum i Stockholm på museets webbsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev