Meny Stäng

Djurgården – en oas mitt i Stockholm

Annons

Djurgården i Stockholm är känt för sina stora naturområden och för nöjen och kultur som Skansen, Gröna Lund och olika museer och restauranger. Vi tog en promenad här förra helgen och vill gärna visa några bilder från något som känns som en oas mitt i stan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Djurgården var en ”djurgård”

Djurgården har fått sitt namn efter den ”djurgård” med renar, älgar och hjortar som Johan III inrättade på öns nordvästra udde år 1579. På Gustav III:s tid förändrades ön till en mer folklig förlustelsepark och på 1820-talet upplevde ön en kunglig epok, när Karl XIV Johan anlades lustslottet Rosendal.

Djurgårdsporten var från början en av entréerna till de kungliga jaktmarkerna på Djurgården
Djurgårdsporten var från början en av entréerna till de kungliga jaktmarkerna på Djurgården

En liten stadsdel med 1700-talshus

I mitten av 1600-talet inrättade Drottning Kristina ett sjukhus och bostäder för sjömän på öns sydvästra udde. Detta var början till den minimala lilla stadsdelen Djurgårdsstaden, där man idag kan promenera runt bland charmiga hus från 1700-talet.

Djurgårdsstaden består av trähusbebyggelse från 1700-talet
Djurgårdsstaden består av trähusbebyggelse från 1700-talet

Beckholmen, med ett oändligt lugn

Från Djurgården kan man gå över Beckholmsbron till den lilla holmen Beckholmen. Här finns tre stora torrdockor där man kan kika på fascinerande reparationer av enorma fartyg, några röda stugor och ett helt osannolikt lugn, som om man inte alls befinner sig i närheten av en storstad.

På Beckholmen råder ett lugn - som om man befinner sig på landet
På Beckholmen råder ett lugn – som om man befinner sig på landet
Utanför lyxrestaurangen Oaxen satt folk och solade förra helgen
På Djurgården, strax intill Beckholmsbron, satt folk och solade förra helgen

Runt Djurgården

Djurgården är perfekt när man vill ha lite avkopplande ”semesterkänsla” mitt i storstaden. Hit kan man ta sig bara för att promenera längs alla fina promenadstråk eller ha picknick i naturen. Eller så kan man besöka något av alla kända museer, som till exempel ABBA-museet, Vasamuseet, Vikingaliv och Junibacken. Och så ligger ju förstås Gröna Lund här.

Gröna Lund har en historia från 1880-talet och ligger bredvid en rad gamla hus

Prenumerera på vårt nyhetsbrev