Meny Stäng

Stadsvandring i Stockholm: Puss & Snusk

Annons

Du kanske minns att vi stadsvandrade på Östermalm förra helgen? Igår var det dags att utforska en ny del av stan genom en guidad stadsvandring, nämligen Gamla stan. Men det var inte kungar, belägringar och kanonkulor vi fick lära oss mer om. Nej, temat på den här guidade turen var ”Puss & Snusk”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bordellmammor och bödlar

Stadsvandringen började på Stortorget i Gamla stan och vi fick sedan följa med genom smala gränder, för att här och där stanna till vid en port eller ett gathörn för att få höra vad som utspelade sig här en gång i tiden.

Guidningen tog oss med till lite mer okända hörn av Gamla stan och det var inte bara de välbärgade människornas historier vi fick höra, utan framför allt historierna om de fattiga och de prostituerade, om bordellmammorna och bödlarna. Vi fick följa med till en tid då staden var full av sopor och då prostitutionen pågick överallt, trots att det egentligen enligt lag var förbjudet.

Vår guide Samuel berättar vad man var tvungen att göra bakom den här porten varje vecka förr i tiden - om man var prostituerad vill säga
Vår guide Samuel berättar vad man var tvungen att göra bakom den här porten varje vecka förr i tiden – om man var prostituerad vill säga

En tuff tid att leva på

Nej, allt var inte bättre förr. Många hade svårt att försörja sig och lagarna var hårda, i alla fall när det gällde sånt som otrohet … Om två på varsitt håll gifta personer var otrogna med varandra betraktades detta som ”dubbelhor” och straffen var inte nådiga, vi lovar!

Och om man nu råkade dra på sig en könssjukdom, ja då var det inte så stor chans att de udda (och ibland obehagliga) behandlingarna hade någon som helst effekt. Tvärtom så riskerade man att dö av dem!

Vi konstaterade att det är ganska skönt att leva på 2000-talet, men det var spännande att för en kort stund få följa med till Stockholm på 1500- till 1800-talet. Om du är nyfiken på turen vi gick igår så hittar du den hos Stockholm Our Way. Har du varit på stadsvandring i Stockholm någon gång? Tycker du att det är intressant med historia?

Kindstugatan betyder "Örfilsgatan" och har fått sitt namn efter ett beryktat slagsmål
Kindstugatan betyder ”Örfilsgatan” och har fått sitt namn efter ett beryktat slagsmål
Här står vår guide framför den allra äldsta porten i Gamla stan
Här står vår guide framför den allra äldsta porten i Gamla stan
????????????????????????????????????
Krogen Engelen har inte alltid varit en krog, utan faktiskt ett Apotek

Tack till Stockholm Our Way, som bjöd in oss att ta del av stadsvandringen Puss & Snusk. Åsikterna och tankarna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev