Meny Stäng

Stadsvandring i Stockholm: Från lort till lyx

Annons

Även om man bor i Stockholm finns det väldigt mycket som man inte vet om den här staden. Igår gick vi på stadsvandring i Stockholm och fick lära oss mer om stadsdelen Östermalm. Idag är detta den mest exklusiva stadsdelen i stan, men så har det inte alltid varit …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stadsvandring med kunnig guide

Stadsvandringen startade vid Berzelii park och fortsatte därefter längs Strandvägen, snirklade upp bland kvarteren på Östermalm och avslutades utanför Dramaten.

En intressant sak vi fick veta var att vattnet förr gick ända upp till Norrmalmstorg, där man packade fisk, och att staketet mellan Berzelii park och Raoul Wallenbergs torg faktiskt är ett gammalt broräcke. Vi fick också höra de lite mer okända berättelserna om olika kända människors liv, som tändstickskungen Ivar Kreuger och målaren Carl Larsson.

Vi fick inblick i några av den moderna tidens skandaler, men framför allt fick vi “följa med” till den tid då Östermalm inte alls var en fashionabel stadsdel utan då fattigdomen, smutsen och koleran härjade här … En väldigt medryckande och kunnig guide gjorde att det blev en intressant vandring runt stadsdelen.

Vår medryckande och kunniga guide under stadsvandringen
Vår medryckande och kunniga guide under stadsvandringen

En promenad i fina kvarter

Samtidigt som vi fick en bra guidning fick vi en trevlig promenad i fina kvarter. Husen längs Strandvägen är enormt pampiga och det är charmig med alla små färjor som ligger längs kajerna, beredda att ta med folk till olika platser i Stockholms skärgård.

Vi har flera gånger gått på stadsvandringar utomlands, men detta var första gången vi provade en stadsvandring i vår egen stad. Har du varit på stadsvandring i Stockholm någon gång? Om du är nyfiken på turen vi gick idag hittar du den hos Stockholm Our Way.

Stockholm igår - kallt men soligt
Stockholm igår – kallt men soligt
Husen längs Strandvägen är pampiga
Husen längs Strandvägen är pampiga
Spårvagnen vid ett av sina stopp på Strandvägen
Spårvagnen vid ett av sina stopp på Strandvägen

Tack till Stockholm Our Way, som bjöd in oss att ta del av stadsvandringen Från Lort till Lyx. Åsikterna och tankarna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev