Meny Stäng

Veckans Gäst: Johan Persson, husvagnsentusiast

Johan Persson är bara 23 år, men är redan en fullfjädrad expert på husvagnar och mobilt boende. Han bor i en husvagn, jobbar på en husvagnsfirma och skriver om husvagnar både för en tidning och för en webbportal. Dessutom driver han bloggen Caravanum, där han entusiastiskt och kunnigt skriver om husvagnar och husbilar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Johan åker ofta runt på husbils- och husvagnsmässor, både i Sverige och utomlands, och därför var det kanske inte så konstigt att vi stötte ihop på Caravan Stockholm-mässan i februari i år. Under mässan passade vi på att fråga om Johan ville vara gäst hos oss, och idag har vi möjligheten att presentera en intervju med honom!

Kan du berätta lite om dig själv? Vad jobbar du med och var bor du?

Jag bor i Fritsla, en liten ort söder om Borås. Jag kommer ursprungligen från Gävle och har däremellan bott i Borås och ett kort tag i Manchester. Jag jobbar på Borås Husvagnstjänst AB som hyr ut husvagnar. Jag är skribent till tidningen Husvagn På Väg och webbportalen CampingSverige.

Hur kom det sig att du blev så intresserad av husvagnar?

Mitt husvagnsintresse föddes i 10-årsåldern. Min familj hyrde husvagn sommaren 2002, och jag fastnade direkt, både för det kompakta boendet och för husvagnen som fordon. Ett sedan innan stort intresse för allt som rullar bidrog mycket till det sistnämnda.

Du bor i en husvagn året runt. Hur fungerar det med praktiska saker som värme, post, var man skriver sig och så vidare?

Jag har min husvagn parkerad på jobbet, som är en enda stor husvagnsparkering och en inomhuslokal. Jag är folkbokförd på företagets adress. Det finns toalett och tvättmaskin i lokalen. Duscha gör jag hos vänner. Min husvagn har ingen inbyggd elvärme så jag använder ett separat element som står mitt i vagnen.

Brukar du resa med din husvagn? Berätta om några resor du gjort med husvagn!

Jag reser med husvagn några gånger per år. Sommaren 2015 åkte jag till Düsseldorf i Tyskland, där världens största husvagnsmässa hålls. I oktober körde jag från Fritsla till Dorotea, med en camper (pickup med bodel, reds anm) från S-Karosser. Just nu planerar jag för en roadtrip ner i Europa, till länder jag aldrig varit i. Det är alltid kul att upptäcka något nytt!

Om du föreställer dig din drömbostad inför framtiden, hur ser den ut?

Jag har en förkärlek till små boenden, med plats endast för det mest nödvändiga. Min drömhusvagn ska vara resvänlig, smart planerad och gärna ha en cool design. Jag diggar Sealander, husvagnen som också är en båt. Min Kabe Rubin som jag har nu gillar jag också, men jag drömmer mycket om en Kabe Topas. Den är ännu mindre, och dessutom mycket unik.

Johan Persson i en Caravan Expansive från 1989 (bilden är från 2012)
Johan Persson i en Caravan Expansive från 1989 (bilden är från 2012)

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill precis som nu jobba med husvagnar och husbilar, på ett sätt som innebär möten med människor, och mycket resor. Jag vill även göra business av min blogg.

Hur tror du att husvagnar och marknaden för husvagnar kommer utvecklas i framtiden?

Jag tror utbudet på marknaden kommer fortsätta att breddas, som det gjort ett tag nu. Skillnaden mellan stort och litet, enkelt och lyxigt, kantigt och strömlinjeformat kommer bli större. Dessutom tycker jag det är på tiden med sänkt vikt på husvagnar. En husvagn kan man experimentera mycket med, och t.ex. montera skidor på den (som på Fritidsvagnen) eller göra en husvagnsbåt (som Sealander).

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Jag har många drömresmål, men om jag ska nämna något som ännu inte ligger i planeringen, men som finns i tankarna, så är det en nordisk roadtrip. Jag har aldrig varit i varken Finland eller Norge, men är nyfiken på dem båda. Toppa det med en äventyrlig campingupplevelse på Island och upplevelsen är fulländad.

Johan Persson på Caravan Salon i Dusseldorf 2015, framför en Carado husvagn
Johan Persson på Caravan Salon i Dusseldorf 2015, framför en Carado husvagn

Tack Johan Persson för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev