Meny Stäng

10 unika fordon och husvagnar på Elmia Husvagn Husbil 2023

Vi visar tio unika fordon och husvagnar från Elmia Husvagn Husbil 2023. Den årliga mässan, som brukar beskrivas som ”camparnas julafton”, har precis avslutats. Här är några spännande fordon och vagnar som vi spanade in.

Unika fordon och husvagnar på Elmia Husvagn Husbil 2023

I år ställde över 140 utställare ut på Elmia Husvagn Husbil 2023. Vi var förstås mestadels upptagna med ”Destinationstorget” som vi var medarrangörer till, men vi hann ändå kika runt lite på mässan. Det fanns bland annat en hel del tillbehör, och det var också gott om fordon i lite mindre storlek.

Det fortsätter också vara större variation i husbilarnas chassin – inte bara Fiat utan också Mercedes, Ford och Peugot. Idag visar vi upp några unika fordon och husvagnar som vi spanade in. Därefter kommer vi visa husbilar och plåtisar.

Taktält har blivit trendigt och visades av flera olika utställare

1. Eriba Touring 430

I en av hallarna visade Eriba sina charmiga husvagnar, med nostalgiskt utförande, i flera olika härliga färger. Husvagnarna finns i olika modeller, med olika längd och utförande, och vi kikade in i Eriba Touring 430.

Husvagnarna är lätta – något mindre och smalare än traditionella husvagnar – och är utrustade med popup-tak. Mest smidiga är de för två personer, även om det i vissa vagnar går att bädda åt ytterligare någon person, till exempel ett barn.

 • Totallängd: 5,54 meter
 • Vikt i körklart skick: 917 kg
 • Sovplatser: 3
 • Grundpris: 361 000 kronor

2. Skycamp 3.0 taktält från iKamper

Taktält har blivit hett och visades på flera ställen på mässan. Vi kikade på en variant från iKamper, som kan fästas på i stort sett vilken bil som helst så länge man har rätt takräcke.

Taktältet passar till exempel för den som vill campa ibland, men kanske bor i stan och vill slippa att behöva parkera ett campingfordon. Om man vill campa när det är kallt finns också isoleringstält att lägga till.

 • Sovplatser: 2
 • Grundpris: 39 995 kronor

3. Hjovagnen R ET

Utomhus på mässområdet visades, för första gången på Elmia, Hjovagnen. Detta är lite mindre och lättare vagnar, som importeras från Polen. Det polska företaget har en lång historia, och vagnarna har funnits i Sverige i fyra år.

Det finns en rad olika modeller, som alla är mindre, och vi kikade närmare på Hjovagn R ET. En av fördelarna med en så här liten och lätt husvagn är för övrigt att den är skattebefriad.

Nyhetsbrev
 • Totalvikt: 750 kg
 • Sovplatser: 2
 • Grundpris: 174 400 kronor

4. Offroad Camper från WildCat Campers

På mässan visades en speciell liten offroad husvagn från WildCat Campers, som är tänkt att kunna användas både sommar och vinter. På foton bredvid vagnen visades den tillsammans med en fyrhjulsdriven dragbil, och tanken är att man ska kunna ge sig ut på äventyr. Inne i vagnen finns en sovplats för två och i bakluckan finns ett kök.

 • Sovplatser: 2
 • Grundpris: 214 500 kronor

5. CraftCart amfibiemotorcykel

”Vad är detta?” utbrast jag (Helena) när jag såg de två små glänsande fordonen (eller farkosterna om man så vill) på Elmia Husvagn Husbil 2023. Det visade sig att detta är amfibiemotorcyklar – som kan köras både på land och i vatten.

Modellen som ses på bild drivs helt på el. Den kan köras i cirka 45 km/h på land och i 4 knop i vatten. En annan modell, som visades bredvid, var utrustad med utombordare och körs med bensin på vatten och därmed snabbare – i cirka 20 knop. Båda kommer från CraftCart Company.

 • Totallängd: 3,2 meter
 • Vikt: 250-300 kg beroende på utförande
 • Grundpris: Cirka 400 000 kronor (enbart el) eller 450 000 kronor (el och bensindriven utombordare)

6. Hobby Beachy 360

Hobbys husvagn Beachy har visats på Elmia tidigare, men den skiljer sig mot andra husvagnar, och vi väljer att visa den igen. ”Beachy” bjuder på vanlife-anda, och här är det ”back to basic” som gäller. Det finns inget värmesystem, ingen spis och ingen toalett. För sådana syften får man exempelvis packa med sig porta potti, kylbox och en grill.

 • Totallängd: 5,08 meter
 • Vikt i körklart skick: 757 kg
 • Sovplatser: 3
 • Grundpris: 213 000 kronor

7. Combi-Camp tältvagn

Combi-Camp erbjuder ett lite annorlunda sätt att campa. Man kör med sig en släpvagn, som är enklare att dra än en hel husvagn, och kan sedan snabbt fälla upp ett helt tält runt vagnen.

Grundutförandet innehåller vissa delar, inklusive sovrum och köksdel, och den som vill kan sedan addera tillägg till tältet, till exempel om barnen blir större och behöver ett eget ”rum”.

 • Sovplatser: 2-7
 • Grundpris: Cirka 135 000 kronor

8. Knaus Yaseo – husvagn för e-mobilitet

Husvagnar som dras av elbilar och husbilar på el – båda koncepten är på gång. Eldrivna husbilar är inte ute på marknaden ännu, eftersom viktgränserna än så länge begränsar möjligheterna, men i år visades en husvagn anpassad för e-mobilitet på Elmia Husvagn Husbil.

Knaus Yaseo är en lite lättare husvagn, som därför passar att dras av en elbil. Husvagnen är för övrigt helt anpassad för eldrift. Om man inte väljer att köpa till ett gasolpaket, vilket är möjligt, drivs husvagnen helt av el via elbilen. Trots att vagnen endast drivs av el från dragbilen ska det, enligt tillverkarna, vara möjligt att fricampa i upp till en vecka.

Vagnen har för övrigt en hel del smarta compact living-lösningar såsom bord och säng som kan fällas ned från väggen och duschutrymme som kan expanderas.

 • Tjänstevikt: Från 905 kg
 • Sovplatser: Upp till 5
 • Grundpris: Från 311 000 kronor

9. Tischer Trail/Box 260/260S

Ett alternativ till en klassisk husbil är en så kallad ”camper”, det vill säga en bodel som kan monteras direkt på en pickup. Fördelen med denna typ av campingboende är förstås att fordonet kan användas både med och utan bodelen. Ytterligare en fördel är att man slipper alla de skatter som kan ”drabba” husbilar. Detta fordon klassas helt enkelt som en bil.

Många campers kan vara överraskande mysiga invändigt, och detta gäller även för Tischer Trail/Box 260/260S. Här finns stor säng, sittplatser, toalett och köksdel.

 • Totallängd: 6,08 meter
 • Sovplatser: 2
 • Grundpris: Information saknas

10. Terrass till husbilen

Sist men inte minst, varför inte utrusta din husbil med en terrass? Fördelen är förstås att man sitter bekvämt, oavsett underlag, och till exempel slipper placera sina utemöbler på blöt eller lerig mark.

Terrassen visades inte inne på mässan, men däremot kunde man se den på mässcampingen, där utställarna från Nortrip (upplevelseguide för husbilsresenärer som reser i Norge) använde den. Terrassen kommer från Allterrain.no och fungerar som en kassett som man fäster under husbilen.

 • Vikt: 46-55 kg
 • Storlek: 3,5 – 6,2 kvm
 • Grundpris: Information saknas

Fler unika fordon och husvagnar på Elmia Husvagn Husbil 2023

Såg du några fler unika fordon eller husvagnar på Elmia Husvagn Husbil 2023? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev