Meny Stäng

Bland skeppen på Skeppsholmen

Efter stadsvandringen på Östermalm i lördags fortsatte vi promenaden ut på Skeppsholmen. Den örlogsverksamhet som en gång gav Skeppsholmen sitt namn är för länge sedan är borta, men namnet på ön passar ändå bra. Det ligger nämligen massor av gamla intressanta och charmiga skepp här ute.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från lustholme till örlogsbas till museiö

På 1500-talet kallades Skeppsholmen för Lustholmen eftersom diverse kungar förlustade sig här: de anlade trädgård och lusthus och ordnade partaj. På 1600-talet flyttade marinans fartygsvarv till ön, som då bytte namn till Skeppsholmen. Militär verksamhet fanns kvar på ön ända till 1968, men idag har olika museer flyttat in i de militära byggnaderna, bland annat Moderna museet och Östasiatiska museet.

Skepp på Skeppsholmen idag

Det mest kända skeppet på Skeppsholmen är den tremastade fullriggaren Af Chapman, som idag fungerar som vandrarhem. Skeppet byggdes 1888 och genomgick en omfattande renovering mellan 2006 och 2008.

Längs de kajer som förvaltas av Stockholms skeppsförening ligger också ett 40-tal äldre privata båtar med varierad historia. Båtarna kan ha tjänstgjort som allt från trålare till fyrskepp och är idag ombyggda och utsmyckade på alla möjliga kreativa sätt. Har du promenerat runt Skeppsholmen och sett de här båtarna någon gång? Annars är det en promenad som rekommenderas!

Skeppsholmen
Öhrviken II är en bogserbåt från 1905
Skeppsholmen båtar
Torsten har också varit bogserbåt och byggdes 1895
Gröna Lund Stockholm
Gröna Lund syns i bakgrunden

Husbåtar på Skeppsholmen

Skeppen betraktas som skepp och inte som husbåtar, men en del ser ju definitivt ut som att de skulle gå att bo i. Till skillnad från vår husbåt, som är inskriven i byggplaneringen på Solna kommun, så har de här löpande ettårskontrakt. De har också tankar i båtarna istället för inkopplat kommunalt vatten och avlopp, som vi har.

Man får inte bo permanent i husbåtarna här, men vem vet? Man hoppas ju i alla fall att skeppen får vara kvar! Att vandra här med alla skeppen och kunna gå på någon restaurang med utsikten mot Djurgården, ja det är Stockholm!

Båtar Skeppsholmen

Mer att se och göra på Skeppsholmen

När du befinner dig på Skeppsholmen kan du passa på att besöka olika museer. Förutom Moderna museet och Östasiatiska museet hittar du arkitektur- och designmuseet ArkDes samt leksaksmuseet Stockholm Toy Museum.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev