Meny Stäng

Veckans Gäst: Towe Ahlin och Johanna Westberg, grundare av Svenska Resebloggar

Annons

Towe Ahlin och Johanna Westberg är två resebloggare som för två år sedan kom på idén att starta ett nätverk och en portal för alla svenska resebloggare: Svenska Resebloggar. Nätverket blev snabbt populärt och idag är ett stort antal rese- och utlandsbloggare anslutna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Genom nätverket kan nu bloggare hitta varandra och få tips och råd om vad som är på gång i resebloggvärlden. Dessutom erbjuder portalen förenklade möjligheter för företag som vill komma i kontakt med bloggare som skriver om resor.

För många resebloggare i Sverige betyder nätverket att man inte längre behöver känna sig så ensam med sina frågor och funderingar, och kanske har det också för många blivit roligare att blogga! Så vilka är personerna bakom ”Svenska Resebloggar” och hur ser deras tankar ut kring nätverket och framtiden?

Kan ni berätta lite om er själva? Vad gör ni när ni inte driver “Svenska resebloggar”?

Johanna: Jag jobbar heltid på Umeå universitet med att samordna byggprojekt. Vid sidan av det instruerar jag i olika gruppträningsklasser på ett gym och på fritiden är jag helst utomhus, gärna med utgångspunkt i stugan fjällen. Jag har haft turen att kunna kombinera både jobb, utbildningar med mina intressen att resa och träna och senaste tiden har det blivit flera träningsresor och träningsevent.

Towe: Jag är just nu mammaledig men annars jobbar jag heltid som webbredaktör i Stockholm. Jag reser mycket och gärna med och utan barn men älskar också att vara hemma i Stockholm. Min fritid går främst åt till familjen och min reseblogg just nu, det är märkligt hur mycket tid en liten bebis kan ta.

Hur kom ni på idén att starta “Svenska resebloggar”?

Sidan grundades efter att ett gäng svenska resebloggare varit på en resa i Marocko, anordnad av Norske Reiseblogger och vi insåg att det saknas något liknande i Sverige. Vi, Johanna och Towe, klickade direkt och efter att ha fått spendera dessa härliga dagar i öknen i en Jeep tillsammans med FREEDOMtravel!

Towe vid the Peak i Hong Kong i mars 2016
Towe vid the Peak i Hong Kong i mars 2016

Hur många resebloggare är anslutna och vad krävs för att få vara med? Kan ni berätta lite om bloggarna?

Just nu är det drygt 130 registrerade bloggare som reser och skriver om resor. Drygt 50 bloggare bor utomlands. Varför vi skiljer dem åt är för att de har ofta olika inriktning, den första gruppen reser mycket men bor i Sverige och många bloggar också om en vardag i Sverige.

De som bor utomlands har sin vardag där och kanske inte nödvändigtvis skriver på samma sätt om landet eller orten som resmål utan utifrån sitt vardagsperspektiv där. Gemensamt för alla är att de bloggar på svenska. Knappt tio bloggare är kopplade till resebyråer, stora som små.

För att registrera sig finns instruktioner på vår hemsida och när bloggaren följt dem och skickat ett mejl till oss granskar vi att bloggen är en relevant reseblogg. Vår riktlinje är att ungefär 20 procent ska vara reserelaterat, alltså var femte inlägg i snitt. Det räcker inte att blogga bara om mode eller sin vardag och resa en gång per år och lägga upp några bilder från resan. Det ska finnas ett tydligt reseintresse.

Det är framförallt för att en läsare som går in på portalen Svenska Resebloggar ska vara garanterad att hitta bloggar att läsa med bra information om resor och resmål. Hur den informationen ser ut eller hur ofta varje bloggare uppdaterar det är däremot upp till var och en, likaså behöver man inte ligga på någon speciell portal utan man länkar via RSS.

Vi har en stor variation där några bloggare utmärker sig genom att vara väldigt nischade och duktiga på att skriva och fotografera om enbart resor medan andra skriver om sin vardag där de bor utomlands eller vardagsbloggar och reser ofta med familjen.

Vad kan nätverket bidra med för de resebloggare som är med?

Vi driver trafik från vår sajt till bloggarna genom synligt RSS-flöde på startsidan, ”Veckans spaning” – inlägg med länkar, retweets, länkningar på vår Facebook-sida. Vi har även nyhetsbrev enbart för bloggarna samt ett stängt forum på Facebook där bloggarna kan diskutera tips och råd kring alltifrån kamerautrustning, arvoden för annonser till resor och pressträffar.

Genom att vara den sammanhållande länken har vi god kännedom om våra bloggare, hur ofta de gör inlägg, vad de skriver om, hur många besökare de har och annat som är intressant.

Erbjuder ni samarbeten med företag, och i så fall på vilka sätt?

Ja det gör vi. Vi har samarbeten dels direkt på portalen i form av annonsbanners eller tävlingar men framförallt samordnar vi företag och bloggare till det alla på den här portalen älskar mest – resor. Vi har skickat iväg flera bloggare på resor åt företag, bland annat åt Langley och Apollo. Vi har deltagit på mässor och events för att marknadsföra nätverket.

Bloggare har ofta stort inflytande över sina läsare men många är svåra att få kontakt med. En del bloggar helt eller delvis anonymt, en del undviker spam genom att inte skriva ut mejladress och en del har kanske aldrig tänkt på möjligheterna till samarbete. Vi kan förmedla den kontakten antingen genom nyhetsbrevet till bloggarna eller genom personlig service från vårt team som kan plocka ut lämpliga bloggare för olika uppdrag utifrån resmål, restyp och aktiviteter.

Vad har ni för planer och mål för “Svenska resebloggar” inför framtiden?

Vi hoppas få till ännu fler samarbeten och att Svenska Resebloggar blir den naturliga mötesplatsen när företag letar bloggar att samarbete med. Vi har en enormt bra medlemsgrupp på Facebook som vi hoppas fortsätter att utvecklas. Inom en snar framtid ska vi också se till att få ihop en medlemsträff, gärna med föreläsningar och nätverk.

Vad är roligast med att driva Svenska Resebloggar och vad är den största utmaningen?

Det roligaste är att få läsa fler och fler resebloggar och hitta likasinnade resenördar. Det är fantastiskt att se hur resebloggarna boostar varandra och ger tips och råd i vår community på facebook. Det är så mycket positiv energi och aldrig ett ont ord – ingen fråga är för dum att ställa och alla tar sig tid att svara. Det är såklart även kul att se att behovet för denna typ av tjänst verkligen behövs med tanke på hur många företag som hör av sig.

Största utmaningen är att hitta tid till att svara på alla mejl vi får av bloggare och företag och hålla spaning på resebranschen och blogosfären eftersom vi båda jobbar heltid med annat också.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ert drömresmål?

Johanna: Svalbard! Det är en uppseglare som kommer sig av att jag rest så mycket och trots att det aldrig går att upptäcka världen färdigt har jag blivit mer och mer hemmakär till de nordiska områdena med snö och fjäll. Sedan jag läste boken Expeditionen av Bea Uusma blev jag smittad av besattheten att åka dit och se hur det ser ut där i Spetsbergen.

Fler än jag har blivit smittade så det är långt ifrån ouppnåeligt såsom det var förr. Mina drömresor nuförtiden är sällan en plats utan en upplevelse. Två andra saker jag drömmer om är en long stay i Indien och praktisera yoga och att någon gång vandra Santiago de Compostela.

Towe: Maldiverna. Är det verkligen så fantastiskt vackert som på bilderna? Det där turkosa vattnet, hyddorna på pelare i vattnet och kritvit strand. Annars drömmer jag om att åka bil mellan San Francisco och LA och yoga på Bali.

Johanna på en träningsresa till Fuerta Ventura hösten 2015
Johanna på en träningsresa till Fuerta Ventura hösten 2015

Tack Towe Ahlin och Johanna Westberg, för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev