Meny Stäng

Veckans Gäst: Linda Engström, medveten resenär

Annons

Linda Engström älskar att resa och inledde 2016 med att resa 100 dagar runt jorden i 15 olika länder. Samtidigt som hon gör många spännande resor funderar hon mycket över vilka avtryck vi lämnar när vi reser – positiva såsom negativa. I dagens intervju ger Linda tips på hur du kan resa på ett mer miljömedvetet sätt och på ett sätt som gynnar lokalbefolkningen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Linda berättar också om sitt initiativ ”Reseprocenten” – ett sätt att bidra till en lite bättre värld samtidigt som du reser. Om du vill följa Lindas spännande resor, och samtidigt läsa om reflektioner kring medvetet resande, ska du passa på och följa Lindas reseblogg Resa medvetet.

Kan du berätta lite mer om dig själv? Vem är du och vad gör du till vardags?

Jag är ständigt på jakt efter nya utmaningar trots att jag gärna håller mig innanför min comfort zone. Jag tror att jag älskar att resa av just den anledningen. Att resa är för mig är att utmanas och samtidigt känna full tillit till min egen förmåga att hantera svårigheter. Jag har klarat av att ensam ta mig igenom gränskontroller i Östafrika och ankomma till Barcelona utan kontaktuppgifter till de jag ska möta upp. Mitt reseintresse har ökat för varje år, ibland funderar jag på när det ska pika eller vända …

Jag är uppvuxen i en liten by i Västerbotten men bor sedan 2009 i Stockholm och har än idag svårt att definiera mig, jag känner mig varken som en fullfjädrad Stockholmare eller Västerbottning. Jag jobbar som avdelningschef på den ideella organisationen IOGT-NTO där jag är ansvarig för kommunikation och påverkansarbete, ett arbete som snarare är en livsstil än ett jobb och även den organisation där jag fått utlopp för en stor del av mitt engagemang och personliga utveckling. Utöver att jobba och resa (som är en väldigt stor del av mitt liv) uppskattar jag att umgås med min sambo Erik och mina vänner, rida och träna.

Som person är jag målmedveten, strukturerad och trivs med högt tempo. Jag har följt Idol och Bonde söker fru sen säsong ett, äter mörk choklad för att det är nyttigt och älskar att dansa. Jag brukar beskrivas som förtroendeingivande och relationsklok, två egenskaper jag mer än gärna skryter med!

Vad betyder medvetet resande för dig?

Att vara medveten handlar inte om att vara perfekt eller att inte göra minsta negativt avtryck. Medvetenhet handlar om att reflektera över hur jag reser och vart jag reser. Inse mina privilegier som vit och svensk och vilket ansvar jag som reser har för hur jag representerar mitt land eller hur och vad jag berättar om de ställen jag besökt när jag kommer hem.

Med min reseblogg 155cm.se har jag inga ambitioner om att tala om vad som är rätt och fel. Jag vill istället få fler människor att tänka, reflektera och göra aktiva val. För att förändra världen till det bättre, som alltid varit min drivkraft, behöver vi öka kunskapen och skapa insikter som leder till förändrat beteende. Kan min blogg ge nya perspektiv som gör att fler personer reflekterar och reser på ett mer medvetet sätt då har jag nått mitt mål.

Havanna på Kuba i dess bästa form, fina bildar och färgglada hus
Havanna på Kuba i dess bästa form, fina bildar och färgglada hus

Måste resande alltid innebära någon sorts etisk konflikt eller kan resande också bidra till något positivt för till exempel miljö eller ekonomi?

Om jag tyckte att resa förde med sig mer dåliga än bra saker skulle jag inte resa i den utsträckning som jag gör så för mig är det självklart att resande bidrar till något positivt. Det är inte ensidigt positivt och resande är fyllt av etiska konflikter och balansgångar. Risken att trampa snett är överhängande.

Vi ska aldrig någonsin blunda för de negativa konsekvenser på miljön som resande har. Däremot behöver ständigt påminna oss om hur världen skulle se ut utan resande. Alla jobb som turism skapar, allt utbyte mellan människor, all utveckling som skapas när olika människor slår sina kloka huvuden ihop är alla konsekvenser av att människor reser.

När jag var yngre såg jag världen i svart och vitt men med åren ser jag allt fler nyanser. Resande har vidriga baksidor men också outbytbara framsidor. För mig handlar det inte om att resa mer eller mindre, för mig handlar det om att resa på ett bättre sätt.

Vilka är dina bästa tips för att resa på ett miljömedvetet sätt?

  1. Prioritera. Vi måste alla minska vår miljöpåverkan och är du en person som älskar att resa kanske inte flyga mindre känns så lockande. Då kan du istället välja att inte äga en bil, att äta vegetariskt, att skänka pengar till miljöforskning eller teknisk utveckling eller konsumera mindre (ta vara på matsvinn, handla secondhand, återvinna teknik etc.).
  2. Välj flyg med omsorg. Olika flygbolag har olika mycket miljöovänliga flygplan, välj direktflyg hellre än mellanlandningar även om det är lite dyrare och ta tåget när du kan, särskilt inrikes i Sverige (du kanske får offra två timmar av ditt liv för miljöns skull).
  3. Läs på. Det finns mängder med organisationer som jobbat med djur-, natur- och miljöfrågor. Avsätt en halvtimme varje vecka och surfa runt på en ny hemsida. Förkovra dig i fakta, statistik och argument och prata sedan med folk om intressanta saker du lär dig. Vi skapar en mer medveten värld när fler personer förstår och bryr sig.

Vilka är dina bästa tips för att resa på ett sätt som gynnar lokalbefolkningen?

  1. Hur ser du på lokalbefolkningen? Vill du resa på ett sätt som är bra för lokalbefolkningen så är det enligt mig viktigast att du tänker på hur du ser på och behandlar de lokalt boende. Du är gäst i deras land, de är många som jobbar hårt för att din semester ska bli så bra som möjligt och att vara trevlig och behandla dem som medmänniskor snarare än arbetande robotar kan tyckas självklart även om verkligheten inte ser ut så.
  2. Måste du vinna varje förhandling? Att inte pruta i onödan och att ge dricks är två sätt som kan gynna lokalbefolkningen. Självklart vill ingen turist betala ett orimligt överpris men allt för ofta bråkar vi om 30 kronor som för oss resenärer är en piss i havet av den totala resebudgeten medan den för försäljares och dess familj är en hel måltid.
  3. Vågar du chansa på något där du inte vet exakt vad du får? Det mer klassiska är att välja lokala restauranger före internationella kedjor, välja mindre hotell före all-inclusive, fråga efter kollektivavtal eller boka utflykter direkt med lokala aktörer istället för stora bokningsföretag. Stora multinationella företag är verkligen inte bara dåligt, ofta är det tack vare de stora kedjorna som en stadsdel eller stad kan blomma eftersom de lockar till sig turister och även skapar jobb för de som bor i staden. Här gäller det återigen att vara medveten om att olika verksamheter ger olika konsekvenser.

Du har startat ett initiativ som du kallar ”Reseprocenten”. Berätta!

Reseprocenten går ut på att ge en procent av sin resebudget till någon person, organisation eller verksamhet i syfte att skapa möjligheter för fler att se världen. Initiativet är öppet för alla och går under hashtaggen #reseprocenten på svenska och #travelshare på engelska. Jag försöker snappa upp alla som ger pengar inom ramen för reseprocenten så hör gärna av dig om du ger en slant.

WIFI.se

Vi är alla olika och för mig som ägnat hela mitt liv åt att göra världen bättre vore det otänkbart att driva en reseblogg som bara handlar om lyx och glamour. Jag vill använda ett av mina största intressen, att resa, till att skapa mervärde.

Vart har du själv rest nyligen och vad har du för resmål inplanerade?

2016 har varit mitt största resår hittills. Jag inledde med 100 dagar runt jorden i 15 olika länder och har därefter besökt fem europeiska huvudstäder. Härnäst väntar en kombinerad jobb- och privatresa till Sri Lanka och därefter drar jag och min sambo ut på nästa stora äventyr runt årsskiftet, en månad i södra Afrika och Förenade Arabemiraten.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Jag har ingen speciell plats jag vill till mer än alla andra. Jag är snarare ute efter en känsla. Jag söker avbrottet från min vardag där jag kan få kvalitetstid med mig själv och min reskamrat samt möjlighet att reflektera genom alla nya perspektiv som resande ger. Om jag ändå ska drömma så står Mongoliet, Vietnam och Antarktis högt upp på listan.

Solnedgång i Saltöknen i Bolivia, en magisk stund där himlen speglades i vattenytan på saltet
Solnedgång i Saltöknen i Bolivia, en magisk stund där himlen speglades i vattenytan på saltet

Tack Linda Engström för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Översta bilden: Linda Engström längs highway one på USA:s västkust

Prenumerera på vårt nyhetsbrev