Meny Stäng

Mysterierna kring Hagar Qim på Malta

Annons

Hagar Qim på Malta och de stora mysterierna! På ett fält finns ett gäng kvarlämnade klippblock – resterna av ett tempel som restes här på Malta 3600 år före Kristus. Det är svindlande att tänka att detta är så gammalt, att egypterna inte börjat fundera på sina pyramider än.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det finns små spridda ledtrådar som avslöjar saker om hur de här människorna levde en gång i tiden, men mycket är höljt i dunkel och lämnat åt våra fantasier. Idag kan vi berätta riktigt spännande historier från Hagar Qim på Malta. Hagar Qim är ett UNESCO-arv sedan 1980

Ett folk med handel och traditioner

Man vet att människorna på den här tiden reste eller idkade handel med andra folkslag – man har nämligen hittat redskap gjorda av material som inte existerar på Malta. Man vet också att de hade olika traditioner. Templet (och alla övriga liknande tempel på Malta) innehåller många olika rum. Vissa ser ut att ha använts för offerriter och andra är försedda med dörrar som gick att stänga – kring det som skedde där inne.

Malta, Hagar Qim
Det här gjordes för nästan 6000 år sedan. imponerande!

Man har också hittat många stenfigurer som föreställer feta människor i olika ställningar. Men figurerna saknar oftast huvuden. Där huvudena ska vara finns bara ett hål, så att ett separat huvud kunde fästas vid kroppen. Var det för att figurerna fick olika huvuden i olika sammanhang, eller för att de skulle kunna vridas i olika riktningar? Eller var det kanske så att man plockade bort huvudet på en figur när motsvarande människa dog?

Malta Hagar Qim
En dörröppning med hål för en dörr. Vad fanns här bakom en gång?
Hagar Qim Malta
Hagar Qim – vad utspelade sig här en gång?

Mer frågetecken än svar

Även om det finns en del svar så finns det fler frågetecken. Vad gjorde de här människorna bakom de stängda dörrarna i templet? Fanns det någon slags hierarki i samhället, och hur såg den ut? Vilka var de feta människorna som avbildades, och i vilka sammanhang användes statyerna med de löstagbara huvudena?

Och så undrar man förstås varför civilisationen plötsligt försvann. Runt 2500 år före Kristus slutade de att bygga fler tempel och allt var borta. Dog de i en naturkatastrof? Blev det torka och svält? Seglade de någon annanstans? Ingen vet, men det eggar verkligen fantasin att fundera …

Katter på Malta
Några katter slappar utanför templet i Hagar Qim

Att besöka Hagar Qim idag

Det har gått många tusen år sedan Hagar Qims storhetstid. Mycket har förstås förstörts av tidens gång, och ända fram i mer modern tid hände det att folk kom hit för att hämta sten när de behövde för att bygga sitt hus. På så vis har många av hemligheterna för evigt gått i graven.

Idag har templet försetts med ett tak som ska skydda mot väder och vind. Här finns också ett museum och som introduktion till besöket kan man få se en film i 5D (ja, det regnade på oss!), då man får ha på sig supersnygga glasögon. En sevärdhet som definitivt är värd ett besök om du frågar oss.

Hagar Qim Malta
Templet Hagar Qim har försetts med ett tak som ska skydda mot väder och vind

Gillar du att besöka sådana här platser? Hur tror du att de här människorna levde och varför tror du att de plötsligt försvann?

Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev