Meny Stäng

12 naturupplevelser på Malta och Gozo

Annons

Här kommer tips om 12 naturupplevelser på Malta och Gozo. Den lilla önationen Malta i Medelhavet är bland annat känd för historiska sevärdheter, klippbad och nattliv, men här finns också en hel del spännande och vacker natur.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Naturupplevelser på Malta och Gozo

Vi har besökt Malta tre gånger under åren, och detta är ett land som överraskat oss positivt på många sätt. När det gäller natur tycker vi att Malta har en hel del att bjuda på, även om man förstås inte ska förvänta sig stora skogar eller djupa sjöar. Malta är en bergig och relativt kal ö mitt i Medelhavet, och på sommaren kan det bli mycket torrt och hett.

Om man söker naturupplevelser på Malta och Gozo kan det vara lämpligt att undvika sommaren. För att hitta naturen kan man också ofta behöva ta sig en bit utanför städerna. Ett tips är att besöka ön Gozo, som kan upplevas som grönare och mer lantlig än huvudön.

Naturupplevelser på Malta och Gozo

12 naturupplevelser på Malta och Gozo

Här följer 12 fantastiska naturupplevelser på Malta och Gozo som vi kan tipsa om. Nästan alla baseras på våra egna upplevelser och resor i landet.

1. Bada från klippor

Maltas kust är fylld av klippor och steniga vikar. På vissa ställen har det nästan blivit som små steniga ”badkar” där man kan slinka ner. På andra ställen finns stegar eller ramper. Vackert och ibland lite skönt att slippa all sand.

2. Sola och bada på sandstränder

Även om Maltas kust huvudsakligen består av klippor och sten så finns det faktiskt också några sandstränder. Den allra finaste vi sett är Rambla Bay på Gozo, men det finns också några populära sandstränder på huvudön Malta.

3. Ta en båttur till ön Comino

Comino är den minsta av de tre bebodda öarna i önationen Malta. Det bor dock bara en handfull människor här, och det ska också finnas ett litet hotell. Om man vill kan man ta en båttur hit och uppleva den blå lagunen som finns här, och som är känd för sitt cyanfärgade vatten. Fotot är från vår första resa till Malta, 2008.

Naturupplevelser på Malta och Gozo - Blå Lagunen

4. Cykla mountainbike på Gozo

Ett fantastiskt sätt att upptäcka den härliga naturen på Malta är att cykla mountainbike på Gozo. Man kan hänga med på guidade turer, som tar en med till alla de vackraste platserna på ön, längs kusten och förbi små byar.

5. Testa klättring på Gozo

På Gozo finns klippväggar som passar utmärkt för att testa klättring. Vi hängde med på en tur med företaget Gozo Adventures och testade en slags klättring som kallas ”Abseiling”. Riktigt kul och spännande att prova!

6. Paddla kanot på Gozo

Vi hade först planerat att paddla kanot när vi besökte Gozo 2017, men sedan blev det mountainbike istället. Att paddla på det klara vattnet är dock mycket populärt, och man kan boka guidade kanot- och kajakturer.

Naturupplevelser på Malta och Gozo

7. Dyk i det klara vattnet

Några av de kanske allra bästa naturupplevelserna på Malta kan man få under vattnet. Vattnet är klart och det finns mycket att se. Förutom naturen under ytan finns det gott om klippor och även olika vrak som man kan upptäcka.

8. Åk segway på landsbygden

Ett annorlunda och spännande sätt att ta sig runt och få guidning är att göra en tur med segway. En del gör detta i centrala Valletta, vilket säkert är intressant men också ganska hektiskt. Vi tog istället en segwaytur i Dingli, som ligger på Maltas västra kust.

9. Besök gårdar på landsbygden

Ett sätt att njuta av naturen och samtidigt uppleva genuin maltesisk kultur är att besöka gårdar på landsbygden, på Malta eller Gozo. Här finns till exempel biodlare som producerar honung, getbönder som tillverkar ost och gårdar där det odlas oliver och tomater.

10. Slappna av på spa-hotell i naturen

Om man både vill njuta av natur och bekvämlighet kan man ta in på ett spa-hotell på landsbygden. Vi bodde några nätter på hotellet Ta’ Cenc som ligger naturskönt på ön Gozo. Här kan man njuta av både utomhus- och inomhuspool, god mat, spa och promenader i de vackra omgivningarna.

11. Se dramatiska klippor

Maltas kust är dramatisk och om man gillar mäktiga klippkanter och häftiga utsikter kan man få sitt lystmäte här. Den kanske allra mest kända klippan, Azure window, kollapsade dock den 8 mars 2017, så om man vill se den måste man dyka. Vårt foto på den (nedanför, högst upp till vänster) är från 2016.

12. Upptäck spännande grottor

Sist men inte minst så finns det en del spännande grottor på Malta och Gozo. Här finns till exempel Blue Grotto, Calypso’s Cave, Ninu’s Cave och Xerri’s Grotto. Vi har inte besökt just dessa grottor och bjuder i stället på ett foto från en grotta med ett förhistoriskt tempel, som vi besökte på Gozo.

Naturupplevelser på Malta och Gozo - Grotta

Fler naturupplevelser på Malta och Gozo

Det finns förstås ännu fler möjliga naturupplevelser på Malta och Gozo. Man kan vandra och göra olika sorters utflykter med häst, fyrhjuling eller båt. Det går förstås också att prova olika vattenaktiviteter, som till exempel stand up paddle boarding. Nedan hittar du mer läsning om Malta.

Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Vilka är dina erfarenheter av naturupplevelser på Malta och Gozo?

Har du några erfaranheter av naturupplevelser på Malta och Gozo? Berätta gärna! Om inte, är det något som lockar dig, och i så fall vad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev