Meny Stäng

Historiska sevärdheter i Malta man inte ska missa

Annons

Malta är en liten ö i Medelhavet som trots sin lilla storlek har en rik historia. Idag är landet ett populärt ställe för svenskar att semestra, och det är också populärt att flytta hit och jobba.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Allra populärast är det bland de svenskar att jobba inom någon typ av modern teknisk industri. Här finns personal som driver online casinon, som jobbar på siter som jämför bonusar, eller som sitter i telefoncenter för till exempel finansiell rådgivning.

Malta är också ett känt turistställe för européer och även för turister från länder utanför Europa. Många som besöker önationen vill uppleva sol och bad, men också sevärdheter och historia. Här är några av de allra bästa historiska sevärdheterna i Malta, som du inte vill missa.

Mdina, den tysta staden

Den gamla maltesiska huvudstaden Mdina är idag en känd sevärdhet, som besöks av såväl turister som öns befolkning. Det är en medeltida stad som först befästes av fenicierna omkring 1000 år före Kristus.

När Johanniterorden tog makten över landet år 1530 ansågs staden inte längre lämplig som huvudstad, eftersom Mdina ligger mitt på ön och saknar snabb tillgång till hamn. Därför ändrades huvudstaden, men trots det är Midina än idag välbesökt. Här hittar du små charmiga gränder, kullerstensgator och en hel del sevärdheter och restauranger. 

Mdina

Cittadella på Gozo

Ovanför den lilla ön Malta finns en ännu mindre ö tillhörande landet, kallad Gozo. Precis som Mdina, är Cittadella den lilla knutpunkten på ön. Trots att båda är gamla städer finns en helt annan känsla här. Först och främst är Cittadella mindre och här har det bott människor sedan bronsåldern. Alltså en helt annan era än medeltida Mdina.

Under andra världskriget grävdes skyddsrum under Cittadellas bastioner. Idag kan man besöka dessa skyddsrum. Det och hela Gozo är en sevärdhet för de svenska familjer som bor i Malta och behöver en paus från huvudön. Turister är givetvis också varmt välkomna. 

citadell Gozo

War Headquarters Tunnels i Valletta 

För den som vill se mer historiska monument och sevärdheter från kriget, är War H.Q Tunnels i Valletta ett bra tips. Sevärdheten omfattar 28 000 kvadratmeter av hemliga underjordiska utrymmen. Det rekommenderas att använda slitstarka skor här. Så kan hela familjen eller du själv upptäcka, se, lära och återuppleva hur det var att ta skydd i dessa utrymmen.

Man måste boka en guidad tur som tar lite över en timme och är inte allt för dyr, cirka 150 kronor för vuxna och 50 kronor för barn. Det har öppet varje dag mellan klockan 10:30 till 13:00. Därefter kan man njuta av den historiska parken Upper Barrakka Garden med stor utsikt över ”de tre städerna”. 

Malta, Valletta

Stora St. John’s Co-Cathedral i Valletta

När du ändå är på besök i Valletta kan du gå förbi den enastående katedralen St. John’s Co-Cathedral. Den här katedralen är den största i den nuvarande huvudstaden och får absolut inte missas. Denna helig plats är otroligt utsmyckad, vacker och större än vad man kan tro.

Guld pryder väggarna, liksom konst från världens mest kända konstnärer Caravaggio och Mattia Preti. Inträdet är ca 100 kronor och kan vara värt det. Recensioner på besök i St. John’s Co-Cathedral är utmärkta och katedralen är utnämnd som en av de mäktigaste kyrkorna som recensenter har sett. 

St Johns Cathedral

Besök försvarstornet St. Agatha’s Tower

I norra delen av Malta finns spår av krigen som landet har fått utstå. Mellan åren 1647 till 1649 byggdes det sjätte av nio Lascaris torn som skulle hjälpa till att vakta landet. Det sjätte döptes till St. Agatha’s Tower och finns nära staden Mellieha.

Detta vakttorns design är helt annorlunda från de andra nio tornen och var det sista stora tornet som byggdes. Mellan år 1999 till 2001 renoverades tornet och det är än idag mycket vackert. Mycket sevärt för både maltesiska svenskar och turistande svenskar!

Agatha's Tower Malta
Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev