Meny Stäng

Segway på Malta – runt vackra Dingli

Igår fick vi prova Segway på Malta, med en tur runt vackra Dingli. Detta var ett häftigt sätt att uppleva omgivningarna och naturen, måste vi säga! Dessutom kan vi tipsa om en fantastiskt bra restaurang i Dingli.

Dingli på Malta

Dingli (Ħad-Dingli på maltesiska) är en liten ort på Malta med knappt 4000 invånare. Orten ligger nära kusten, omgiven av fin natur och odlingsmark.

Segway på Malta

Dingli ligger på den sydvästra delen av Malta. Orten ligger drygt 16 kilometer väster om Valletta, och det tar en dryg halvtimme att köra hit med bil från huvudstaden.

Dingli Cliffs och St. Mary Magdalene kapell

Dingli är bland annat känt för de klippor som kallas Dingli Cliffs. Detta är helt enkelt de branta klippor som stupar ut mot havet utanför Dingli, och där man har en fantastiskt utsikt. Här ligger också kapellet St. Mary Magdalene, som är ett katolskt litet kapell från år 1646. När kapellet byggdes var det på samma plats där ett annat kapell stått tidigare, ända sedan 1400-talet.

Dingli Cliffs
Helena vid Dingli Cliffs och St Mary Magdalene kapell

Efter att ha beundrat utsikten en stund var vi redo för dagens äventyr, nämligen en tur på segway på Malta. Och det var just här, vid kapellet, som turen startade.

Dingli kapell
Vid Dingli kapell, där turen startade, har man fantastisk utsikt över havet

Segway på Malta

Vi gjorde vår segway-tur med ett företag som heter SegwayMalta. De arrangerar segway-turer på olika ställen på ön, och man kan alltså lika gärna boka en tur i Valletta om man vill det. Personligen skulle jag alla gånger välja ett mindre ställe med vacker natur, som Dingli. Valletta upplever man ju ändå bra till fots!

Segway på Malta

Dessutom var det roligare (och lite mer utmanande) att köra på krokiga och backiga grusvägar än på raka asfaltsleder. Men om jag (Helena) klarar det så gör vem som helst det, om man säger så. Jag brukar vanligtvis hävda att jag inte klarar att köra nånting som har motor, haha.

Segway på Malta
Dags för segway på Malta – Peter, vår guide Audrey och en kille från företaget SegwayMalta

Segway på Malta – genom grön natur

Vi har varit på Malta två gånger förut – en gång på sommaren och en gång på hösten. Sommaren är toppen om man ska på badsemester och klarar tuff hetta. Hösten har ett behagligt och fint klimat, även om det är torrt. Men våren – då är det ju grönt! På det sättet var det ett nytt Malta vi fick uppleva igår. Dessutom massor av blommor i gult, rött, lila och blått.

Titta gärna på 360-fotot nedan, som vi tagit med Nikon KeyMission, i helskärm. Kolla runt i bilden genom att föra muspekaren fram och tillbaka och upp och ner, eller genom att vrida din telefon.

Nyhetsbrev

Restaurang Diar il Bniet i Dingli

Waow säger vi bara! Om du någon gång besöker byn Dingli måste du äta en måltid på restaurangen Diar il Bniet, på Triq il- Kbira 121. Den här restaurangen ägs av en familj som verkligen tar hand om maten från jord till bord. De odlar många av råvarorna själva och säljer dessutom en del produkter från den egna gården, som inlagda frukter och grönsaker, marmelader och olivoljor.

Restaurang Diar il Bniet i Dingli
Några av alla produkter man kan köpa i restaurangens butik …
Restaurang i Dingli, Malta
Man kan botanisera bland olivoljor och inlagda frukter och grönsaker

Vi inledde lunchen med en grymt god blandning av lite smått och gott plock (bilden nedan) och sedan blev det gratinerad köttfärsfylld zucchini med grillade grönsaker och små kokta potatisar. Riktigt, riktigt bra! Samtidigt som vi njöt av maten trillade Estlands premiärminister in för lunch, åtföljd av sina livvakter. Så vi satt där i gott sällskap får vi säga!

Diar il bniet i Dingli
En liten starter att börja med: ägg, getost, vita bönor, oliver, kapris, inlagda grönsaker och olika röror

Denna resa var en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev