Annons

Göra på Malta har vi massor av och flera sevärdheter. Vi har varit på Malta många gånger och haft väldigt roligt. Vi har samlat alla fina platser på samma ställe i det här inlägget och kanske du snappar upp någonting ut av det.

Malta har historia sedan 7000 år tillbaka när de första Fenicierna kom till ön. Efter det har många nationer ägt styre på ön som t.ex araberna i 200 år, Frankrike, Storbritannien och många fler som korsriddarna. Malta blev helt sönderbombat under andra världskriget och som nu är ett väldigt vackert och intressant land med eget språk. Nu kör vi!

Göra på Malta

2. Hyra mountainbike

Vi hade en heldagstur med Mountainbike på Gozo och det var magiskt. Att cykla längs de höga dramatiska klipporna och grottorna som “Punic temple” som är äldre än pyramiderna i Egypten längs kusten, längs fiskebåtarna i små idylliska byar som Xlendi och ta en rast med en öl på en mysig pub. Vilken dag!

Göra på Malta

3. Klättra i berg kan man göra på Malta

Att klättra i berg med hjälp av någon som håller koll på en är superkul och det kallas Abseiling. Det finns grad 1-12 och vi klättrade på en 4-skala. Vi kontaktade Gozo Adventure och de var super seriösa, väldigt trevliga och vi var glada och nöjda.

Göra på Malta

4. Prova olika restauranger

Vi fick chansen att prova 7 bra restauranger på Malta som vi verkligen kan rekommendera och vill du läsa mer om dem så är det bara att…

 • Restaurang Kartell Marsalforn på Gozo
 • The Fortina Terrace restaurant i Sliema vid sjön och utsikt över Valletta
 • Restaurangen Cent’Anni i pittoreska byn Ghargur
 • Restaurang Palazzo Preca i centrala Valletta
 • Restaurang Diar Il-Bniet i byn Dingli
 • Chophouse restaurant i Sliema med det bästa köttet
 • Rogantino’s Restaurant i Landrijiet i 1600-tals jaktstuga
 • Restaurant Kartell i Marsalforn på Gozo

Göra på Malta

5. Ha kul i Karl-Alfreds byn

Popeye Village som de byggde upp för filmen om Karl-Alfred finns forfarande på riktigt. Gör en utflykt och ha kul för en hel familj, och det går att boka för din semester om du vill stanna hela resan.

6. Se den gamla huvudstaden Mdina

Här får man uppleva historia från både riddar- och romartid. “The silens city” som staden kallas för det är bara drygt 200 personer som bor här idag. En helt fantastisk vacker barockstad.

Göra på Malta

7. Bo extra lyxigt på spa hotell

Fortina Spa resort I Sliema med balkong runt hela lägenheten och toppflor där vi tittar och ser hela Valletta…WOW! Rummet är supermodernt och nedanför finns hela poolområdet. Du har också stränder, butiker och restauranger och vill du ta dig till huvudstaden Valletta så tar du en liten charmig båt som tar dig över på 10 minuter.

Göra på Malta

8. Hyra segway för en dag

Vi hyrde segway på ön Gozo på Malta av företaget Segwaymalta, och vi åkte runt området/byn Dingli. Det var väldigt vackert och enormt kul för det var grusvägar och lummiga trädgårdar. En riktigt bra upplevelse!

Göra på Malta

9. Besöka porscheklubben

Vi besökte en träff med Porsche och Ferrari träff på Malta och vilken upplevelse! Vi pratade lite med Porscheklubbens ordförande Andrew Spiteri för att få en uppskattning om hur stort detta är på Malta? Malteserna älskar fina bilar och du är välkommen att titta.

10. upplev Arkeologiska sevärdheter

Malta har bosättningar sedan 6000 år tillbaka och de har 7 stycken megalithic tempel som alla ingår i ett UNESCO världsarv. Här hittar du också en förhistorisk underjordisk kyrkogård.

 • Mnajdra som grundades ca 3500 år f.Kr och ligger nära Hagar Qim
 • Tarxien-templen som är 3 tempel från ca 3150 år f.Kr.
 • Templet Hagar Qim som vi besökte sista gången på Malta som är från 3600 f.Kr
 • Ta’Hagrat är bland världens äldsta religiösa platser från ca 3600 år f.Kr
 • Skorba-templen som grundades ca 4850 f.Kr
 • 2 stycken är Ggantij-templen på Gozo är från 3600 F.Kr
 • Hal Saflieni Hypogeum är en förhistorisk underjordisk kyrkogård i flera våningar från 4000 F.Kr och är ett UNESCO världsarv. Åk buss 82 från Valletta som tar 16 min.
Göra på Malta

11. St Julians, Sliema, Gozo – bo på olika hotell

Vi bodde på flera olika hotell och provade hur de fungerade och om de höll måttet. Vi provade

Vi hade också en guide som vi frågade och här kommer hans tips

 • 5-stjärniga hotellet Kempinski med spa och pooler
 • Enklare med Calypso hotel
 • Maria Giovanna guesthouse
 • Farmhouse I lantliga miljöer för hela familjer där “Boran Group” är riktigt bra.
Göra på Malta

12. Smaka Lokala specialiteter

Mr Joseph Spiteri på Ta’ Mena Estate åkte vi till för det skvallrades om fantastiska lokala råvaror. Här förklarades det hur en olivolja ska smaka och hur du vet när den är bra. De hade också i sin butik egen korv, torkad “gbejniet” oliver, soltorkade tomater och hembakat bröd från Malta som de sätter stort värde på. Toppkvalitet och boka på när du kommer till Malta.

13. Inspireras av citadellet i Victoria (Rabat)

Rabat som staden hette en gång i tiden ligger mitt på ön och här har du en enorm utsikt åt alla väderstreck. Stadsmurarna är metertjocka och det är tur det för här står ett fantastiskt arv såsom kyrkan (citadellet). Den tar andan ur dig och den är enormt vacker i all sin utsmyckning.

14. Gå på biodling kan man också göra på Malta

På Malta finns många bönder och man är väldigt rädd om dem. Vi stannade hos Mr Arnold Grech i Bidnija där vi fick följa med och träffa alla bin, och han förklarade vad de gör för vår värld. En riktigt fängslande upplevelse.

Göra på Malta

15. Fascineras av St John’s Co-Cathedral

Det här är den finaste katedral vi någonsin sett och det är ett mästerverk. Kyrkan byggdes mellan 1573 och 1577 under stormästaren Jean de la Cassier, och hela golvet är täckt med vackra gravstenar i marmor där det står några meningar om varje person. Upplev riddarkänslan en av världens vackraste barockkyrkor med massor av guld och konst.

16. Strosa i Marsaxlokk

Fiskebyn Marsaxlokk är galet pittoreskt och det här bara älskar man. De maltesiska fiskebåtarna i alla färger kallas Luzzu eller Kajjik, och bara ta en plats i hamnen och njut av god fisk och en hamn i alla pastellfärger.

Göra på Malta

17. Besök en bilsamlare på Malta

Över 100 orignalbilar såsom Mercedes 59, Ferrari, Lamborghini, Bugatti, Cadillac, Jaguar och många fler fick vi se på en utställning. De hade också en bar där, och vi kunde prata lite med Leo Grech har köpt alla dessa bilar. Han var ägare av Maltas bussbolag Paramount Coaches som hans pappa Joseph Grech startade på 1930-talet sedan många år tillbaka.

18. Var bonde för en dag

Bonden Rikkardu of Ta’ Rikardu och restaurangägaren och osttillverkaren gör det på genuint sätt. Vi besökte honom och jag (Peter) fick mjölka getterna för hand som man alltid har gjort. Vi fick också kunskap om hur man gör traditionella osten gbejniet, riktig getost.

Göra på Malta

19. Göra på Malta – Valletta

Att bara vara i Valletta är mysigt, och att det en gång har gått riddare omkring på gatorna gör staden ännu mer attraktiv. Några saker som vi tycker att du ska komma ihåg att upptäcka är…

 • Krogar för sjömän och prostituerade fanns det gått om förr, och när britterna var stationerade på Malta från 1830-1979 så ökade det igen. Sök efter Strait street i Valletta och hitta de gamla barerna.
 • Ta en båttur med en traditionell maltesisk båt (heter dghajsa och är en sorts gondol) till hamnarna Marsamxett och Grand Harbour, eller till städerna Cospicua, Senglea och Vittoriosa.
 • Här finns 25 kyrkor
 • Vackra Upper Barrakka Gardens som också är en grym fotoplats
 • Manoel-teatern byggdes 1731 av stormästaren Manoel de Vilhena. Det är Europas tredje äldsta teater och det visas föreställningar fortfarande, eller gå på en guidad visning.

Göra på Malta
Jag som dyker

20. Dyka på Malta

På Gozo som är den andra ön efter Malta så tog vi oss till Marsalforn för att jag (Peter) ville dyka. Dykföretaget heter Calypso diving Centre och de var grymt bra. Jag hade en instruktör med mig och det vara bara vi två som dök i bukten.

Göra på Malta

21. Båttur till Comino och Blå lagunen

Eftersom Malta är en ö så är en båttur till Blå lagunen på ön Comino en perfekt dagsutflykt. Båten går från ön Malta (Cirkewwa) eller Gozo (Mgarr) och här är det turkost hav av absolut världsklass. Här finns ett hotell och det bor tre personer på ön. Har du mycket pengar kan du ta helikoptern från Maltas flygplats Luqa.

22. Vara med på classic Grand Prix på Malta, Mdina

Det årliga eventet Classic Grand Prix den 6-9 oktober med alla härliga nördar som älskar sina gamla fordon med race hela dagen. Alla klädde upp sig och vilka veteranbilar vi fick se, med 50-60 coola gamla bilar i olika race.

Göra på Malta

23. Upplev ljusfestival på Malta

Vi var på Malta den 11 oktober och fick höra att det är en ljusfestival i Vittoriosa utanför Valletta och för varje år anordnas en “Birgufest”. Malteserna är experter på fester och vi ville vara med. I hela Vittoriosa stad var alla dörrar öppna och alla pratade med all. All el var nere och stearinljusen var överallt. Vi träffade ett fantastiskt par som forskade i megalitiska tempel som du kan läsa mer om här.

24. Gå på museum på Malta

Att komma till ett land och få den rätta känslan brukar vi gå på några museum. Vi är alla olika och man kan förstå landet och folket om man vet lite mer redan i början av din tid i landet.

 • Casa Rocca Piccola är ett privat hem i centrala Valletta som tillhör den maltesiska adelsfamiljen De Piro. På 74 Republic St
 • Nationalmuseet för arkeologi på Republic St
 • Malta Classic Car Collection på Tourists Street, Qawra.
 • Mediterranean Conference Center på Old hospital street I Valletta och en AR upplevelse för hela familjen.
 • National War museum I Fort St Elmo.
 • Malta Experience
Göra på Malta

25. Ta del av Naturupplevelser på Malta och Gozo

På Malta hittar man dramatiska kustremsor och vacker natur med kristallklart vatten. Ett härligt klimat nästan året runt och vad sägs om grottor, paddla kanot eller fyrhjuling för att komma närmare naturen. Åk jeepsafari med guide eller vandringsleder på Gozo.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev