Meny Stäng

Att ge ut ett magasin – vi arbetar med sommarmagasinet

Att ge ut ett magasin – hur går det till? Vi gav ut ett fysiskt magasin förra sommaren, och nu ska vi göra samma sak en gång till. Denna gång är vi lite mer erfarna och kan berätta hur vi arbetar.

Att ge ut ett magasin

Vi har länge drivit blogg/magasin på nätet, men att ge ut en fysisk version var under en period en dröm. Utmaningarna låg inte i själva skrivandet, utan i finansiering och distribution. Förra sommaren blev det äntligen verklighet, och vi gav ut FREEDOMtravel sommarmagasin 2021. Nu jobbar vi för fullt med den andra utgåvan: FREEDOMtravel sommarmagasin 2022.

Att ge ut ett magasin - FREEDOMtravel magasin
Sommarmagasinet 2021

Att finansiera magasinet

Att ge ut ett magasin kostar pengar. Eftersom vi varken har kompetensen eller de program som behövs för layout så betalar vi för det. Vi betalar naturligtvis också för tryck, och därefter för distribution. Trots att vi tycker att vi hittat en bra och rimlig lösning på allt detta, så handlar det om stora kostnader. Vi trycker trots allt 100 000 exemplar av magasinet och levererar till 600 campingar !

Ett sätt att finansiera ett magasin är att sälja det, men vi delar ut vårt helt gratis. Istället finansierar vi magasinet med annonser. Rent ekonomiskt är det helt avgörande för oss att sälja in tillräckligt många annonser. Vi är inte ute efter att tjäna några stora pengar på magasinet men vi vill undvika att gå back, vilket vi tyvärr gjorde förra året. Vi var helt enkelt oerfarna och inte ute i tillräckligt god tid.

Att ge ut ett magasin - arbete i husbilen
Arbete vid datorerna under husbilssäsongen 2021

Att sälja annonser

Vi har hjälp av Peters bror Micke för att sälja annonser. Han har tidigare varit toppsäljare på Vi i Villa, så detta med annonsförsäljning kan han på sina fem fingrar. Nu när han är pensionerad tyckte han att det var roligt att gå in och jobba tillsammans med oss.

För Micke var campingvärlden en helt ny bransch, så det har förstås inte varit helt lätt att hitta rätt bland företag och personer. Men nu, efter ett drygt år med oss, känns det ibland som att han har bättre koll än vi. När han säljer annonser åt oss tjänar han naturligtvis ekonomiskt på det – medan vi använder vår del av summan till att betala layout, tryck och distribution.

En annan sak som är viktigt för oss – utöver att försöka täcka utgifterna – är att det ska vara bra och relevanta annonser. Vi har till exempel haft annonser för campingar, husbils- och husvagnsåterförsäljare, destinationer och rederier (med information specifikt riktad till husbils- och husvagnsägare). Riktigt nöjda är vi när det känns som att en betald annons också kan vara värdefull för läsarna!

Att ge ut ett magasin - arbete framför datorerna
Micke och Peter jobbar, i husbåten

Att skriva artiklar

En av de mest uppenbara uppgifterna när man ska ge ut ett magasin är att skriva artiklar. Förra året skrev jag (Helena) alla artiklar. I år kommer jag också skriva det mesta, men vi kommer dessutom bjuda in någon gästskribent. Syftet med detta är inte att minska på arbetsbördan – det är ändå en hel del jobb med planering och kommunikation – utan att få en större variation i innehållet.

Just nu arbetar jag för fullt med det redaktionella. Jag kommunicerar med gästskribenter och skriver eget material. Visst innehåll kommer du kanske känna igen från vårt digitala magasin (fast i ny tappning förstås!), medan annat blir fullständigt nytt och helt unikt för det fysiska magasinet.

Nyhetsbrev
Arbete med magasinet, hemma i husbåten

Att layouta magasinet

När innehållet är klart skickar vi iväg det (i form av word-filer, foton och färdiglayoutade annonser i pdf-format), tillsammans med en skiss över hur sidorna ska ligga i förhållande till varandra, till firman som hjälper oss med layouten. Självklart presenterar vi våra önskemål om layouten samtidigt som vi låter firman vara kreativ. Sedan kan vi ha synpunkter i några vändor, innan magasinet är klart för tryck.

Att ge ut ett magasin - FREEDOMtravel magasin 2021
FREEDOMtravel

Att trycka magasinet

Nästa steg är att trycka magasinet. Vi bestämmer typ av papper och antal ex som ska tryckas. Sedan är det bara att vänta på resultatet … och fakturan.

Att distribuera magasinet

Sist men inte minst ska magasinet distribueras. Detta kan göras på olika sätt. En variant, som vi diskuterat, är att man köper adresser till personer som äger en husbil eller husvagn och postar magasinet. Den här varianten är dock väldigt kostsam, så det visade sig vara ett dåligt alternativ för oss.

Vi distribuerar istället magasinet till 600 campingar och ett gäng husbilsåterförsäljare, med hjälp av chaufförer. Eftersom detta görs tillsammans med tidningen ”Husbil och Husvagn på Väg” kan vi dela på kostnaderna och det blir genomförbart, även om bränslepriserna förstås kan påverka kostnaden i år.

Vill ditt företag synas i magasinet?

Har du ett företag som vill synas i ett magasin med en upplaga på 100 000 ex, som når svenska semesterfirare på camping sommaren 2022? Hör av dig till oss eller till vår annonssäljare Micke, på Tjälldén-gruppen.

Vill du läsa magasinet?

Vill du läsa magasinet? Du kommer hitta det i receptionen på 600 campingar, mellan Mora och Ystad, från och med midsommarveckan 2022. Du kommer också hitta det hos ett gäng husbilsåterförsäljare, under samma tid. Dessutom kommer vi dela ut magasinet under mässan ”Elmia Husvagn Husbil” i september.

Strand på camping

Har du några synpunkter, tips eller tankar till oss inför att vi ska ge ut magasinet i sommar? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev