Meny Stäng

Junibacken Stockholm med barnbarnen – Tant Anna går i barndom

Annons

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Alltså, som farmor får man ibland gå tillbaka till barndomsstadiet, både på gott och ont. Mest gott.  

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Barnbarnen hade lovats en hemlig utflykt, 6-åringen Alice var supertaggad och lika nyfiken, vad skulle vi göra? Faster Emma och Farmor Anna teg som muren. 

Junibacken ligger på Djurgården och är ett upplevelsemuseum som invigdes 1996, det var dagens mål. 

Sträckan Enköping-Stockholm kördes i ett huj, parkade och vår heldag kunde börja.  

Vi välkomnades av pigga o glada entrétjejer, låste in ytterkläderna och sen gick vi ALL IN, onekligen. 

Den första stationen; Sagotorget, visar en del av vår svenska sagoskatt. Vi ringer på hos Alfons Åberg i höghuset men han är inte hemma, inte Milla heller. 

Elsa 3,5 år säljer korv med bröd för glatta livet och vi kikar vad Maja odlar i sin hörna. Alice styr korvtjorren mot vidare mål. 

Mamma Mu bjuder på en sittplats i sitt knä och Pettson har sin verkstad öppen. 

På taknocken bor förstås världens bästa Karlsson, fast han är nog ute och flyger. 

Allt är noga planerat, design och hantverk finemang och byggt så att man kan utforska sagans värld på bästa vis. Saker på väggar o golv sitter noga fastskruvade. Det känns säkert att släppa loss telningarna här. 

Junibacken Stockholm

Sagotåget är förstås det bästa av allt ihop. Alice och Elsa tycker det är spännande när vi åker genom de olika miljöerna från Astrid Lindgrens böcker.  

WIFI.se

Själv blir jag mest nostalgisk, nästan så jag får en tår i ögat. Min barndom kommer tillbaka när mamma läste Emil, de tummade böckerna som jag sedan läste för mina egna barn. 

I Lönneberga hänger Ida i flaggstången, hos Madicken har Abbe precis varit och fiskat. 

Junibacken Stockholm

Råttan hos Nils Karlsson Pyssling är ju lite läskig men vi ropar killevippen och blir stora igen. 

Och nu ser vi Karlsson på taket, mycket riktigt är han ute och flyger, högt över hustaken i Vasastan. 

Hos Ronja och Dirk sjunger rövarna för full hals och jag minns så väl hur mina egna barn tittade på filmen, om och om igen. Minnen djupt inne i mitt hjärta. 

Det brinner hos Jonatan och Skorpan… Jonatan tar sin sjuke bror och hoppar, resten vet vi ju, hur de hamnar i den vackra Körsbärsdalen. Det lägger sig ett mörker över Körsbärsdalen och när Tengil kryper fram ur ondskans dunkla vrår får Faster Emma hålla handen. 

Själva sagotåget tar 15 minuter, det ingår i entrépriset. 

Vi lunchar i cirkusrestaurangen som har något gott att erbjuda för alla åldrar. Priset är hyfsat och det smakar bra med en god macka och kaffe till oss vuxna och pannkakor till Alice och Elsa. 

Under sportlovsveckan när vi var där var temat Superhjältarna, en av de senaste årens barnbokshit. Naturligtvis kan man klä ut sig till just en superhjälte. 

Teaterdags vid Villa Villerkulla. Vi sätter oss på golvet bredvid Lilla Gubben och väntar med spänning. 

Junibacken Stockholm

Teatern heter Pippi flyttar in och den som kan sin Pippi vet ju att Tommy och Annika gärna vill ha en granne, vilket de får i form av en mycket speciell tjej som hela världen nu känner. Teatern består av dans och sång och de unga skådisarna är jätteduktiga. 

Junibacken Stockholm

På Junibacken finns förstås en shop, där kan man köpa allt från böcker i massor till gosedjur, muggar och kläder. Barnbarnen får välja varsin sak, Alice väljer ett mjukisdjur i form av Lilla Gubben och Elsa tar en påse chokladguldpengar. 

Energin börjar tryta hos både stora och små, vi avslutar i den nya lekparken med Mumindalstema. 

Junibacken Stockholm

En lång dag är över, barnbarnen sover gott innan vi hunnit förbi Norrtull. 

Summan av det hela för mej som farmor, Junibacken är ett fantastiskt ställe som presenterar våra älskade sagoboksfigurer på ett naturligt och roligt sätt. Högsta poäng. 

Junibacken passar bra för barn från 3 år och uppåt, biljetter bokas online på junibacken.se.

Foto: Anna Nilsson Spets/Emma Spets Karlström

Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev